Skocz do zawartości
fabi1945

Dobry to jest zestaw? używany PC

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć 

Znalazłem fajny komputer na Facebook Marketplace, warto brać za 3800? 

Używany, kupiony w kwietniu. Wszystko ma zaktualizowane

Samsung 990 PRO 1TB M.2 2280 PCI-E x4 Gen4 NVMe (MZ-V9P1T0BW)   

SSD Samsung 990 PRO 2TB M.2 2280 PCI-E x4 Gen4 NVMe (MZ-V9P2T0BW)      

G.Skill Trident Z5 RGB, DDR5, 32 GB, 6400MHz, CL32 (F5-6400J3239G16GX2-TZ5RK)   

Zasilacz MSI MPG A850G PCIE5 850W   

Asus ROG MAXIMUS Z690 HERO   

Intel Core i7-14700K, 3.4 GHz, 33 MB, BOX (BX8071514700K) z ramką kontaktową.

Lian Li O11 Vision Chrome (O11VC)   

Asus ROG Ryuo III 360 ARGB (90RC00I1-M0UAY0)   

4 dodatkowe wentylatory RGB

Komp składany w okolicy marca-kwietnia.

Bez karty graficznej 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

30 minut temu, sabaru napisał:

Jak za tą cenę to nawet za dobry. Coś tu jest nie tak. Sprzęt nawet bez kart graficznej jest więcej wart.

Tzn zły zestaw nawet za taką cenę ? 

Moje pytanie, bardziej było nakierowane czy będzie jakiś wzrost wydajności względem 5700x w 2K

Edytowane przez fabi1945

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

20 minut temu, fabi1945 napisał:

Tzn zły zestaw nawet za taką cenę ? 

Sobie sprawdziłem ile te części na obecną chwilę kosztują to wychodzi coś około 7,155zł, a on chce za to 3,800zł. Nawet jak bez karty graficznej to i tak mało chce. Istnieje podejrzenie w takim przypadku że coś z tym komputer może być nie tak. A co do wzrostu wydajności to porównując te procki to raczej na korzyść intela jest plus. Choć tutaj też zależy jaką kartę graficzną masz. Jeżeli masz coś słabszego to nie ma sensu zmieniać bo to nic nie zmieni. Choć jak zestawem było by wszytko ok to jest spora okazja.

Edytowane przez sabaru

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam

ciekawi mnie sposób wyceny tego PC i to bez karty graficznej, bo gdyby chcieć zakupić takie podzespoły nowe ze sklepu to cena bez karty graficznej 7500pln.

skoro sprzęt ma ile ? , 7 miesięcy, no to wiadomo że chcąc sprzedać, trzeba policzyć taniej aby taki zakup był dla kogoś atrakcyjny, ale jak cena jest stanowczo za niska to albo ktoś potrzebuje szybko gotówki, albo cos ze sprzętem jest nie ten tego... tylko po co kombinować skoro sprzęt jest na gwarancji producenta , a może trzeba było by sie dopytać czy sprzedający, posiada oryginalne kartony oraz dowód/dowody zakupu z sklepu, a nie ze gdzieś sie zapodziały ... xD  

19 minut temu, fabi1945 napisał:

Moje pytanie, bardziej było nakierowane czy będzie jakiś wzrost wydajności względem 5700x w 2K

raczej tak, ale przy zamyśle wydania prawie 4tys. to czy nie lepiej było by zakupić w tej cenie kartę graficzna ?    

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

7 minut temu, sabaru napisał:

Sobie sprawdziłem ile te części na obecną chwilę kosztują to wychodzi coś około 7,155zł, a on chce za to 3,800zł. Nawet jak bez karty graficznej to i tak mało chce. Istnieje podejrzenie w takim przypadku że coś z tym komputer może być nie tak. A co do wzrostu wydajności to porównując te procki to raczej na korzyść intela jest plus. Choć tutaj też zależy jaką kartę graficzną masz. Jeżeli masz coś słabszego to nie ma sensu zmieniać bo to nic nie zmieni. Choć jak zestawem było by wszytko ok to jest spora okazja.

4070ti w rzywlzowco chce 7900xtx

4 minuty temu, Mr.T... napisał:

Witam

ciekawi mnie sposób wyceny tego PC i to bez karty graficznej, bo gdyby chcieć zakupić takie podzespoły nowe ze sklepu to cena bez karty graficznej 7500pln.

skoro sprzęt ma ile ? , 7 miesięcy, no to wiadomo że chcąc sprzedać, trzeba policzyć taniej aby taki zakup był dla kogoś atrakcyjny, ale jak cena jest stanowczo za niska to albo ktoś potrzebuje szybko gotówki, albo cos ze sprzętem jest nie ten tego... tylko po co kombinować skoro sprzęt jest na gwarancji producenta , a może trzeba było by sie dopytać czy sprzedający, posiada oryginalne kartony oraz dowód/dowody zakupu z sklepu, a nie ze gdzieś sie zapodziały ... xD  

raczej tak, ale przy zamyśle wydania prawie 4tys. to czy nie lepiej było by zakupić w tej cenie kartę graficzna ?    

Jestem audiofilem, a ta płyta ma chyba bardzo dobre kodeki dźwięku 

Edytowane przez fabi1945

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

45 minut temu, fabi1945 napisał:

Jestem audiofilem, a ta płyta ma chyba bardzo dobre kodeki dźwięku

a ja zwykły odsłuchiwać xD 

mam na płycie ALC 4080, ta z "oferty" - Asus ROG MAXIMUS Z690 HERO posiada pełen kodek bo ALC 4082, tylko czy ktoś ma na tyle wyczulony słuch (jak Magda G. wyczulone kubki smakowe xD ) że usłyszy różnice ? 

kiedyś zżarła mnie ciekawość i dokupiłem, Creative Sound Blaster AE-7 , czy gra, czy raczej odsłuch jest lepszy niż na ALC 4080 ? , raczej bym powiedział ze gra inaczej a nie ze lepiej/gorzej od ALC, ale jak ktoś ma super słuchawki i odpowiednio przygotowany materiał audio i nie chodzi mi o format mp3 ... to pewnie wyłapie różnice w odsłuchu . 

ps. zawsze ubolewam ze żadna z firm nie zdecydowała sie na wypuszczenie na "śledziu" karty muzycznej właśnie na tych "lepszych" kodekach audio , ALC -1220 , ALC 4080 i ALC 4082 wraz z wzmacniaczami słuchawkowymi, jak cena była by odpowiednia to raczej nie było by problemu ze sprzedażą .    

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

2 godziny temu, Mr.T... napisał:

Większość części jest jeszcze dostępna na rynku. W Google sprawdzałem i dodałem. Ale zapomniałem że to trzeba odjąć część ceny bo raczej nikt nie kupi za taką takiego zestawu.

Edytowane przez sabaru

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak z kompem wsjo ok to jak najbardziej brać, bo możesz nie zdążyć kupić. Podpisz oczywiście umowę kupna/sprzedaży i odbiór polecam osobisty,

Ja, jak dla siebie szukałem, to właśnie takie rodzynki szły od strzała i parę sztuk mi uciekło.

Takie rodzynki zdarzają się i może właśnie kupił zestaw z 9800X3D. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

23 minuty temu, NostradamuSek napisał:

Jak z kompem wsjo ok to jak najbardziej brać, bo możesz nie zdążyć kupić. Podpisz oczywiście umowę kupna/sprzedaży i odbiór polecam osobisty,

Ja, jak dla siebie szukałem, to właśnie takie rodzynki szły od strzała i parę sztuk mi uciekło.

Takie rodzynki zdarzają się i może właśnie kupił zestaw z 9800X3D. 

Wszystkie te podzespoły są markowe, tzn sprawdzone i bardzo dobre 

Ciekaw jestem jedynie chłodzenia z głośnością 

1000 zł kosztuje to chłodzenie 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

procesor jest z dopiskiem K czyli posiada igpu, a co za tym idzie jest możliwość sprawdzić i uruchomić PC wraz z systemem oraz zapuścić jakieś testy czy kompiuter pracuje stabilnie, i jeśli sprzedający nie ma nic przeciwko aby go odwiedzić i PC przetestować to można podejść do tego tematu. 

Godzinę temu, fabi1945 napisał:

to to składa sie z blokopompki jak będziesz blisko to raczej ja usłyszysz , oraz trzech wentylatorów jak wejdą na obroty to na pewno je usłyszysz xD 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Godzinę temu, Mr.T... napisał:

procesor jest z dopiskiem K czyli posiada igpu, a co za tym idzie jest możliwość sprawdzić i uruchomić PC wraz z systemem oraz zapuścić jakieś testy czy kompiuter pracuje stabilnie, i jeśli sprzedający nie ma nic przeciwko aby go odwiedzić i PC przetestować to można podejść do tego tematu. 

to to składa sie z blokopompki jak będziesz blisko to raczej ja usłyszysz , oraz trzech wentylatorów jak wejdą na obroty to na pewno je usłyszysz xD 

We wtorek podjadę i przetestuje 

Czyli brać? 

Zostaw mi się wydaje że co nie ale jest super i złożony z głową wtedy

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

10 minut temu, Pzgr. 39 napisał:

Jak najbardziej brać (jak będzie wszystko działać). Ja bym jeszcze zajrzał do Biosu by sprawdzić na jakich napięciach chodził ten procek.

A jak to dokładnie sprawdzić czy to jest tak mocno ważne? 

Jutro do gościa zadzwonię i we wtorek się umówił

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

28 minut temu, fabi1945 napisał:

Jutro do gościa zadzwonię i we wtorek się umówił

zapytaj sie czy ma system zainstalowany. 

na pendrajwa ściągnij i skopiuj np. 

Intel® Processor Diagnostic Tool - aby przetestować procesor.

https://www.intel.com/content/www/us/en/download/15951/intel-processor-diagnostic-tool.html

CrystalDiskInfo - podejrzysz ile dyski maja przepracowane motogodzin , oraz ile przerobiły GB danych.  

np. 7 miesięcy, 30 dni x24h=720h x 7 miesięcy = 5004h , jak podejrzysz ile dysk ma przepracowane, to możesz sobie policzyć ile h dziennie PC pracował. 

https://www.instalki.pl/download/programy/windows/narzedzia/narzedzia-dyskowe/crystaldiskinfo/

oraz CPU-Z 

tam bez wchodzenia do biosu można podejrzeć na jakim napięciu pracuje procesor, oraz jakie są pamięci z jaka szybkością pracują , można tez przetestować procesor.   

https://www.instalki.pl/download/programy/windows/narzedzia/testowanie-i-diagnostyka/cpu-z/

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

16 godzin temu, fabi1945 napisał:

Wszystkie te podzespoły są markowe, tzn sprawdzone i bardzo dobre 

1000 zł kosztuje to chłodzenie 

Wszyscy ci tu już napisali - umawiaj się, zarezerwuj i jedź. 

Na miejscu sam ocenisz. Powód sprzedaży nieistotny. Chłodzeniem wodnym nie przejmuj się, jak jest sprawne to jest ciche.

Ja rok temu kupiłem za 3000zł to co poniżej i dorzucił jeszcze BenQ PD2700Q za 400zł :

- Corsair RM750x 750W 80 Plus Gold - Intel Core i7-12700KF - ASUS PRIME Z690-P WIFI DDR4 - Cooler Master MasterLiquid Lite 240 2x120mm - NVIDIA GeForce RTX 3060Ti 8 GB - RAM : RAM KINGSTON Fury Beast 48,0 GB - Creative Sound BlasterX AE-5 Plus - Dysk KINGSTON Fury Renegade 2TB SSD - Dysk Samsung SSD 870 QVO 1TB - Dysk Kingston 1TB M.2 PCIe Gen4 NVMe NV2 - Oprogramowanie : Windows 11 - Napęd optyczny : Hitachi-LG SuperMulti DVD+/-RW GP57EB40 - Model obudowy : Chieftec GL-04B-OP

Jak policzyłem, ile sam musiał dać za nowy zestaw z monitorem, to grubo ponad 11 000zł. Kupił nowy i przeprowadzał się i ten "utylizował w dobre ręce".

Do dziś działa u mnie perfekt.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi