Skocz do zawartości
karoldynamite

Kompatybilność procesora z chipsetem płyty głownej

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć , mam zamiar kupić nowy procesor poniewaz mój obecny (i5 10400F) bootelneckuje mi osiągi karty graficznej (RTX 4060) znalazłem że idealnym cpu do tej karty była by i5 13400f , jestem tylko zmartwiony czy ten procesor pasował by do mojej płyty głównej . I5 10400f jest na chipsecie FCLGA1200 a i5 13400f jest na FCLGA1700 .

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No tak, ale Intele są teraz tańsze od ryzenów, a jak umie się ogarnąć napięcia i Pl to może to być fajny wybór. No i nie trzeba zmieniać pamięci na DDR5

Tak na szybko szukając to znalazłem taką płytę: ASUS PRIME B760M-R D4

Edytowane przez Pzgr. 39

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Obecnie mam MSI B550-A Pro z ALC 892 i dość wiekowe głośniki Logitech Z506. No i co raz częściej mam wrażenie, że coś mi w tym dźwięku brakuje. Kilka lat temu jak je pierwszy raz przesłuchiwałem to był ten efekt wow, nawet czołgi w War Thunder potrafiłem usłyszeć skąd jadą. Ale to było jeszcze na innej płycie (bodajże był tam jeszcze ALC 662, ale nie specjalnie znam się na kartach dźwiękowych więc nie wiem czy była lepsza czy mi się tylko tak wydaje)

Edytowane przez Pzgr. 39

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W dniu 12.11.2024 o 20:36, karoldynamite napisał:

Cześć , mam zamiar kupić nowy procesor poniewaz mój obecny (i5 10400F) bootelneckuje mi osiągi karty graficznej (RTX 4060) znalazłem że idealnym cpu do tej karty była by i5 13400f , jestem tylko zmartwiony czy ten procesor pasował by do mojej płyty głównej .

W co grasz i na jakim monitorze ? Gdzie znalazłeś że 13 400f jest idealny ? Jaką masz płytę, zasilacz ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi