HvK Opublikowano 13 Listopada 2024 Zgłoś Opublikowano 13 Listopada 2024 (edytowane) Cześć, Mam zagwozdkę, wierze że użytkownicy forum coś podpowiedzą, zanim popełnię błąd Muszę przeciągnąć łącznie 4 sztuki kabla ethernet z routera do miejsc, gdzie docelowo będzie wyjście z zarobionym gniazdkiem (kable będę zarabiać sam). Kable docelowo będą przeciągane na odległość ok. 9m od routera (para #1), oraz ok. 28m (para #2) - po dwa kable na gniazdko podwójne. Tutaj pojawia się moja prośba o wasze wsparcie: 1. Docelowo będę kupował kabel kat. 6a, ale nie mam pojęcia jaki rodzaj (F/UTP, S/FTP, inna?) Pytanie celowe, bo o ile w domowych zastosowaniach UTP powinno starczyć, to mam obawy, ponieważ sama skrętka będzie na całej długości dosyć blisko przewodów/ kabli z zasilaniem gniazdek (prąd). Myślę tutaj o potencjalnych zakłóceniach lub innych problemach. Czy w tym wypadku zasadne są skrętki ekranowane? Jaki rodzaj (żeby nie strzelać do wróbla z armaty)? 2. Czy możecie polecić producenta skrętki, żeby nie pchać dziadostwa za ścianę? Czy jest coś na co muszę zwrócić uwagę przy doborze końcówki do gniazdka (wtyczka żeńska)? Z góry dzięki za pomoc. Edytowane 13 Listopada 2024 przez HvK Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nalewator Opublikowano 13 Listopada 2024 Zgłoś Opublikowano 13 Listopada 2024 Ja mam zrobione domu na Madexie UTP 6 i wszystko śmiga jakieś 7 lat żadnych problemów .Gniazdka obok gniazdek zasilających nic się nie dzieje. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
HvK Opublikowano 13 Listopada 2024 Zgłoś Opublikowano 13 Listopada 2024 Dzięki za odpowiedź. Jeśli dobrze rozumiem - zwykłe skrętki UTP i brak jakichkolwiek problemów? Podpowiesz jak blisko (+/-) masz skrętkę przy kablach doprowadzających prąd? Zakładam że przy gniazdkach, w okolicach puszek siłą rzeczy się krzyżują, są "na kupie"? Moja największa obawa to potencjalne zakłócenia i problemy z samą siecią na kablu. Dzięki za polecenie producenta, widzę że ten przewija się jako jeden z polecanych. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...