Skocz do zawartości
majerancio

Wymiana ram Acer nitro 17

Rekomendowane odpowiedzi

Witam nie jestem w tym biegły więc proszę o pomoc kogoś z was. Uzywam laptopa

Acer nitro AN17-51
Procesor    13th Gen Intel(R) Core(TM) i7-13700H   2.40 GHz
Zainstalowana pamięć RAM    16,0 GB (dostępne: 15,7 GB) dwie kostki tylko
Typ systemu    64-bitowy system operacyjny, procesor x6
Nvidia rtx 4060 

Jako ze posiedzialem chwilke z tym tematem i popisalem pare maili z producentem kart a ze mialem wolne bony z jednego okolicznego sklepu to kupiłem dwie karty ram (16gb x 2)

Crucial CT16G48C40S5 (1 x 16GB, 4800 MHz, DDR5-RAM, SO-DIMM)

moja stara karta to

sk hynix

2x 8GB Hynix SO-DIMM DDR5 4800MHz PC5-38400 | HMCG66MEBSA095N

teraz gdy zamieniam kostki ( próbowałem również pojedynczo) po wyłączeniu kompa, wyłączeniu z prądu i rozładowaniu końcówki energii, gdy włączam ponownie komputer jest czarny ekran. Z racji iż moja wiedza jest minimalna nie kombinowałem nic biosie, próbowałem temat z jedną kostką również jednak zero reakcji, ekran czarny

Nie uaktualniałem oprogramowania BIOS( nawet nie wiem jak to dokładnie zrobić) wersja bios z 13.03.2023

Po wyłączeniu i ponownym przełożeniu kostek dwie starsze kostki działają bez problemu. Komputer smiga.

Moge kostki jeszcze wymienic, temat z wczoraj więc zwrot jest mozliwy.

Dzięki za ewentualne podpowiedzi i pozdrawiam !

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam

a to niewdzięczny Acer nie chce przyjąć wincyj Ramu. 

upgrade biosu , żadna filozofia po wybraniu swojego modelu Laptopa - Acer nitro AN17-51 to nie jest pełna nazwa posiadanego laptopa , ściągasz plik na dysk , rozpakowujesz archiwum i uruchamiasz program , jest pytanie/ostrzeżenie o instalacji nowego oprogramowania i resztę wykonuje program ( pierwej warto naładować bakterie na 100%)  

nie łatwy temat z tym ramem , aby polecić ram który będzie chciał bez problemowo działać. 

ściągnij program CPU-Z

https://www.instalki.pl/download/programy/windows/narzedzia/testowanie-i-diagnostyka/cpu-z/

zakładka -SPD , pozycja Ranks - , co pokazuje ?     

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi