Skocz do zawartości
nosilence

Problemy na wzroku - przechodzenie ze starego monitora LCD na LED IPS lub OLED

Rekomendowane odpowiedzi

Mam problemy związane z dolegliwościami przy : przechodzeniu ze starego monitora LCD CCFL na LED IPS lub OLED,

Obecnie mam OLED 27": ten : https://www.komputronik.pl/product/921151/monitor-msi-mag-271qpx-qd-oled-e2.html

LCD CCFL (przyjazne dla moich oczu do dziś, nigdy nie narzekałem na zmęczenie oczu ,bóle głowy, pieczenie, szczypanie oczu czy przymrużanie)

Próbowałem przechodzić na nowe monitory większe jak 19" typu 25"-27" LCD IPS, niestety, mimo testów do 14dni czas na zwrot , byłem zmuszony monitory oddać i kilka różnych firm testowanych LEDów IPS 24-25" zwrociłem wszystkie i powróciłem do starego 19" LCD CCFL. Przykre.

Postanowiłem, że udam się do okulisty z moim problemem. Nigdy nie nosiłem i nie noszę okularów. Omówiłem mu podczas wizyty w czym problem i został mi zbadany wzrok, Stwierdzony astygmatyzm w jednym oku poniżej 1 , a dokladniej 0.75 dioptrii około, zalecono recepte a na niej krople do oczu Hyal Drop multi oraz dano wizytówkę do optyka. U optyka się nie zjawiłem, testowałem okulary korekcyjne zerówki z filtrem swiatla niebieskiego, które również zwróciłem w 30 dni, ponieważ nie rozwiązały problemu jakim są dolegliwości na nowym podświetleniu LEDowym na IPSach - bóle głowy, zmęczenie oczu, pieczenie i szczypanie oczu, przymrużanie.

Problem dalej został nierozwiązany.

Obecnie wróciłem do prób rozwiązania problemu i znowu zacząłem testy monitorów, obecnie mam OLED 27" i czas na test 14 dni na moich oczach. Szukam osób, które miały podobny astygmatyzm w jednym z oczu poniżej 1 i miały podobne problemy, szukam osób które , miały podobny problem.

Jeszcze dodam , że jasność na monitorach LEDowych IPS czy to OLEDowych to dla mnie wypalarka dla oczu na dzień dobry po podłączeniu byłem zmuszony zjechać z jasnoćią do 0 a z kontrastem do około 55. Właczyłem też w Windows włączone wyświetlanie nocne co delikatnie zażółciło obraz, ale czy to pomogło coś, nie do końca, dalej czuje żę światło LEDowe mnie razi mimo że jasność jest ustawiona na 0.

Nie wiem czy teraz na chama próbować się przyzwyczajać czy nie ma co zajeżdżać wzroku na chama

Mogę dodać, że na tv QLED , gdy przechodziłem z tv LCD starego miałem praktycznie ten sam problem, nie aż tak mocno raczej mnie odpychalo, ale miałem podobnie, w tym przypadku nosiłem kilka dni okulary ochronne robocze znanej firmy Peltor , po kilku dniach zdjąłem te okulary i już było dobrze, ale pamiętam, że byłem już skłonny oddać telewizor bo patrzenie na TV znięchęcalo mnie i odpychało .

Obecnie czekam na okulary , które zamowilem z korektą na mój astygmatyzm, wątpie, że to pomoże, bo koretka na astygmatyzm a nie na nadwrażliwość na światło LED na monitorze OLED, pozostał mi ostatni tydzień nadchodzący testowania monitora OLED , teraz będzie leciał czwarty tydzień w sumie, więcej nie mam zamiaru testować monitora, po prostu zamówię używanego QLED 32" i na tym się zakonczy bo nie ma już nawet używek 27" a bym taki chciał, chociaż ten 32" to zakrzywiony też mi nie pasuje w sumie, więc najbardziej prawdopodobne , że wrócę do statego LCD 19" CCFL Samsung 931bw 75hz 1440x900 -  będzie mi napewno przykro z tego powodu.

Tak po prostu ewidentną przyczyną jest światło LED na monitorze, które jest innym światłem niż LCD CCFL nawet gdy ustawię jasność 0, czuję, że coś nie tak na wzroku niestety 😞

Edytowane przez nosilence

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

jako ze mam tez problemy z oczami dam ci kilka rad

po pierwsze szukaj monitora z niską jasnością minimalną (maksymalną podają wszędzie minimalną zaleście trzeba długo szukać

polecałbym ci sprawdzić jakiś model na matrycy Va

oledy odpadają bo sie wypalają za nowa technologia i za wysokie ceny

ips ipsowi nie równy są rózne technologie

wielkość ekranu ja kupiłem va 32" 4k ale ze wgledu na wadę wzroku poleciłbym coś wielkości 27=28" 4k (na jedno oko nie widze i 32" to trochę za duzo)

spróbuj  aoc u28g2xu2/bk sam się do niego przymierzam z tym ze nie jest to najnowszy model i trzeba trochę poszukać ewentualnie jakiś asus z serii proart

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja się przesiadałem parę lat temu z CCFL VA na LED IPS i było gładko, bo przesiadka była ze skalibrowanego monitora na skalibrowany - świeciło to praktycznie tak samo, to nie było "szoku" itp.

Najgorzej jest, jak ktoś się przesiada ze starego CCFL, rozkalibrowanego (niekalibrowanego) z temp. barwową np. 5000K, na nowego LED, też lekko odjechanego do np. 7000K + podbitą jasnością. Dodatkowo niedobrana wielkość czcionek i nieszczęście gotowe.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi