Fabio Pompojo Opublikowano 18 Listopada 2024 Zgłoś Opublikowano 18 Listopada 2024 Witam. Mam dosyc duzy problem z włąsnym laptopem. Grałem sobie w Horizon Forbidden West, gra smigała, fps-ów sporo z 70 - 130. I w pewnym momencie gra zaczeła sie scinac tylko 9 klatek nic nie mozna bylo zrobic. Ustawienia gry są dostostowane do moich podzespołow w laptopie. Do tego opcje systemowe zostaly ustawione na wysoką wydajność, karta graficzna w grach tak samo. Wiec nie rozumiem o co chodzi, na dodatek patrzylem czy błąd tkwi równiez w innych grach. Rowniez dzieje sie to samo. procesor: 11th Gen Intel(R) Core(TM) i9-11900H @ 2.50GHz 2.50 GHz ram: 16gb karta graficzna: GForce RTX 3060 Wstawiam filmik na podglad problemu: https://drive.google.com/file/d/1MtEP0kaecRPWiKJUH4oaCCQwjkNC1qQ8/view?usp=sharing Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Han44 Opublikowano 18 Listopada 2024 Zgłoś Opublikowano 18 Listopada 2024 Sprawdź temperatury, czy wgrywałeś nowe sterowniki ? sprawdź w menadżerze urządzeń czy wyświetla kartę graficzną ( mi kiedyś wywaliło i nie widziało karty graficznej nie wiem jak to się stało)szło na integrze i też miałem spadek fps Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
axsin302 Opublikowano 18 Listopada 2024 Zgłoś Opublikowano 18 Listopada 2024 Już kilka osób pisało o spadkach, czyżby ostatnia aktualizacja windowsa sprawiała problemy i wymuszała jakiś eko system 😕 zmieniała plany energetyczne itp Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fabio Pompojo Opublikowano 18 Listopada 2024 Zgłoś Opublikowano 18 Listopada 2024 Problem rozwiązany, zainstalowalem nowe sterowniki do Gforce i wszystko juz smiga 😛 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Han44 Opublikowano 18 Listopada 2024 Zgłoś Opublikowano 18 Listopada 2024 No to super pewnie już miałeś mokro 🤣 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fabio Pompojo Opublikowano 19 Listopada 2024 Zgłoś Opublikowano 19 Listopada 2024 dziś jest ten sam problem.. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
axsin302 Opublikowano 19 Listopada 2024 Zgłoś Opublikowano 19 Listopada 2024 Podaj dokładną nazwę tej maszynki Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mr.T... Opublikowano 19 Listopada 2024 Zgłoś Opublikowano 19 Listopada 2024 Witam czy dysk SSD Ty posiadać ? czy system i gry są na HDD ? W dniu 18.11.2024 o 19:55, Fabio Pompojo napisał: https://drive.google.com/file/d/1MtEP0kaecRPWiKJUH4oaCCQwjkNC1qQ8/view?usp=sharing a tą suszarkę w tle możesz wyłączyć ? xDD miałem coś napisać ale W dniu 18.11.2024 o 20:47, Fabio Pompojo napisał: Problem rozwiązany, zainstalowalem nowe sterowniki do Gforce i wszystko juz smiga 😛 Horizon to mocno nie dopracowana gra, a dodatek "Burning Shores" to dopiero pokaz spadków FPS ... W dniu 18.11.2024 o 19:55, Fabio Pompojo napisał: karta graficzna: GForce RTX 3060 porównując do normalnego RTX 3060 to wydajność karty z laptoka podziej przez połowę (one powinny mieć osobne oznaczenie, a nie ze jest to wersja "m" , m jak mało wydajne GPU ) xD zainstaluj np. MSI Afterburner https://www.guru3d.com/download/msi-afterburner-beta-download/ jak skonfigurować https://www.youtube.com/watch?v=WjzCxAR6gh4&t=3s trzeba określić czy problemem jest np. sprzęt ? przykładowo za mała ilość pamięci operacyjnej lub ilość pamięci na karcie graficznej Vram ? jak jest obciążony w czasie grania CPU i GPU , czy są spadki szybkości procesora, jakie są temperatury, to wszystko pomazuje MSI Afterburner. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fabio Pompojo Opublikowano 19 Listopada 2024 Zgłoś Opublikowano 19 Listopada 2024 acer nitro an515-57, a co dokladnie potrzebujesz? Nie wiem, przez nowe sterowniki tak sie dzieje? 5 minut temu, Mr.T... napisał: Witam czy dysk SSD Ty posiadać ? czy system i gry są na HDD ? a tą suszarkę w tle możesz wyłączyć ? xDD miałem coś napisać ale Horizon to mocno nie dopracowana gra, a dodatek "Burning Shores" to dopiero pokaz spadków FPS ... porównując do normalnego RTX 3060 to wydajność karty z laptoka podziej przez połowę (one powinny mieć osobne oznaczenie, a nie ze jest to wersja "m" , m jak mało wydajne GPU ) xD zainstaluj np. MSI Afterburner https://www.guru3d.com/download/msi-afterburner-beta-download/ jak skonfigurować https://www.youtube.com/watch?v=WjzCxAR6gh4&t=3s trzeba określić czy problemem jest np. sprzęt ? przykładowo za mała ilość pamięci operacyjnej lub ilość pamięci na karcie graficznej Vram ? jak jest obciążony w czasie grania CPU i GPU , czy są spadki szybkości procesora, jakie są temperatury, to wszystko pomazuje MSI Afterburner. jest dysk SSD tzn gra mi chodzila dobrze, tylko tak nagle zaczelo sie zacinac, patrzylem rowniez w innych grach i to samo jest Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tomhanks241 Opublikowano 19 Listopada 2024 Zgłoś Opublikowano 19 Listopada 2024 1 godzinę temu, Fabio Pompojo napisał: acer nitro an515-57, a co dokladnie potrzebujesz? Nie wiem, przez nowe sterowniki tak sie dzieje? jest dysk SSD tzn gra mi chodzila dobrze, tylko tak nagle zaczelo sie zacinac, patrzylem rowniez w innych grach i to samo jest Myślę też, że jest to spowodowane aktualizacją systemu Windows. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
axsin302 Opublikowano 19 Listopada 2024 Zgłoś Opublikowano 19 Listopada 2024 dla zbytu ciałem napisać, że ściągałeś sobie z torentów czy innych tricków, a w tle zamiast gry kopiesz komuś BitCoiny :D 1. Najpierw zobacz plany zarządzania energia System-zasilanie jak jest Eko energia to wyłącz lub Panel sterownia - opcje zasilania - najwyższa wydajność ( bo tu windows coś namieszał piątkowo-sobotnią aktualizacją). 2. System-Wyświetlacz-zawansowane U. W. / zobacz jaka karta widnieje, właściwości karty tutaj czy sterowniki sobie wyszukał 3. Technologia NitroSense , Technologia CoolBoost , Acer CoolBoost to jest jakiś program Acera zobacz czy jak to OFF coś się zmienia 4. Nie chce mi się szukać czy w tej grze można bezpośrednio sprawdzić użytą kartę w grze ? 2 godziny temu, Mr.T... napisał: ilość pamięci na karcie graficznej Vram ? jak jest obciążony w czasie grania CPU i GPU chyba zmieniał ustawienia w grze aby zobaczyć czy pomogło :/ Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mr.T... Opublikowano 20 Listopada 2024 Zgłoś Opublikowano 20 Listopada 2024 19 godzin temu, Fabio Pompojo napisał: tzn gra mi chodzila dobrze, tylko tak nagle zaczelo sie zacinac, patrzylem rowniez w innych grach i to samo jest dobrze, pytanie czy system przełącza kartę zintegrowana igpu na dedykowana tego RTX 3060 , o popatrz po skonfigurowaniu MSI Afterburner, tez to pokaże czy grasz na igpu czy RTX Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...