Skocz do zawartości
Fabio Pompojo

Spadek klatek w grach i 100% zuzycia gpu.

Rekomendowane odpowiedzi

Witam. Mam dosyc duzy problem z włąsnym laptopem. 

Grałem sobie w Horizon Forbidden West, gra smigała, fps-ów sporo z 70 - 130. I w pewnym momencie gra zaczeła sie scinac tylko 9 klatek nic nie mozna bylo zrobic. Ustawienia gry są dostostowane do moich podzespołow w laptopie. Do tego opcje systemowe zostaly ustawione na wysoką wydajność, karta graficzna w grach tak samo. Wiec nie rozumiem o co chodzi, na dodatek patrzylem czy błąd tkwi równiez w innych grach. Rowniez dzieje sie to samo. 

procesor: 11th Gen Intel(R) Core(TM) i9-11900H @ 2.50GHz   2.50 GHz

ram: 16gb 

karta graficzna: GForce RTX 3060

Wstawiam filmik na podglad problemu: 

https://drive.google.com/file/d/1MtEP0kaecRPWiKJUH4oaCCQwjkNC1qQ8/view?usp=sharing

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Sprawdź temperatury, czy wgrywałeś nowe sterowniki ?  sprawdź w menadżerze urządzeń czy wyświetla kartę graficzną ( mi kiedyś wywaliło i nie widziało karty graficznej nie wiem jak to się stało)szło na integrze i też miałem spadek fps

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam

czy dysk SSD Ty posiadać ? czy system i gry są na HDD ? 

W dniu 18.11.2024 o 19:55, Fabio Pompojo napisał:

a tą suszarkę w tle możesz wyłączyć ? xDD

miałem coś napisać ale 

W dniu 18.11.2024 o 20:47, Fabio Pompojo napisał:

Problem rozwiązany, zainstalowalem nowe sterowniki do Gforce i wszystko juz smiga 😛

Horizon to mocno nie dopracowana gra, a dodatek "Burning Shores" to dopiero pokaz spadków FPS ...

W dniu 18.11.2024 o 19:55, Fabio Pompojo napisał:

karta graficzna: GForce RTX 3060

porównując do normalnego RTX 3060 to wydajność karty z laptoka podziej przez połowę (one powinny mieć osobne oznaczenie, a nie ze jest to wersja "m" , m jak mało wydajne GPU ) xD  

zainstaluj np. MSI Afterburner

https://www.guru3d.com/download/msi-afterburner-beta-download/

jak skonfigurować

https://www.youtube.com/watch?v=WjzCxAR6gh4&t=3s

trzeba określić czy problemem jest np. sprzęt ? przykładowo za mała ilość pamięci operacyjnej lub ilość pamięci na karcie graficznej Vram ? jak jest obciążony w czasie grania CPU i GPU , czy są spadki szybkości procesora, jakie są temperatury, to wszystko pomazuje MSI Afterburner. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

acer nitro an515-57, a co dokladnie potrzebujesz? Nie wiem, przez nowe sterowniki tak sie dzieje? 

5 minut temu, Mr.T... napisał:

Witam

czy dysk SSD Ty posiadać ? czy system i gry są na HDD ? 

a tą suszarkę w tle możesz wyłączyć ? xDD

miałem coś napisać ale 

Horizon to mocno nie dopracowana gra, a dodatek "Burning Shores" to dopiero pokaz spadków FPS ...

porównując do normalnego RTX 3060 to wydajność karty z laptoka podziej przez połowę (one powinny mieć osobne oznaczenie, a nie ze jest to wersja "m" , m jak mało wydajne GPU ) xD  

zainstaluj np. MSI Afterburner

https://www.guru3d.com/download/msi-afterburner-beta-download/

jak skonfigurować

https://www.youtube.com/watch?v=WjzCxAR6gh4&t=3s

trzeba określić czy problemem jest np. sprzęt ? przykładowo za mała ilość pamięci operacyjnej lub ilość pamięci na karcie graficznej Vram ? jak jest obciążony w czasie grania CPU i GPU , czy są spadki szybkości procesora, jakie są temperatury, to wszystko pomazuje MSI Afterburner. 

jest dysk SSD

tzn gra mi chodzila dobrze, tylko tak nagle zaczelo sie zacinac, patrzylem rowniez w innych grach i to samo jest 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

1 godzinę temu, Fabio Pompojo napisał:

acer nitro an515-57, a co dokladnie potrzebujesz? Nie wiem, przez nowe sterowniki tak sie dzieje? 

jest dysk SSD

tzn gra mi chodzila dobrze, tylko tak nagle zaczelo sie zacinac, patrzylem rowniez w innych grach i to samo jest 

Myślę też, że jest to spowodowane aktualizacją systemu Windows.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

dla zbytu ciałem napisać, że ściągałeś sobie z torentów czy innych tricków, a w tle zamiast gry kopiesz komuś BitCoiny :D 

1. Najpierw zobacz plany zarządzania energia System-zasilanie jak jest Eko energia to wyłącz lub Panel sterownia - opcje zasilania - najwyższa wydajność ( bo tu windows coś namieszał piątkowo-sobotnią aktualizacją). 

2. System-Wyświetlacz-zawansowane U. W. / zobacz jaka karta widnieje,  właściwości karty tutaj czy sterowniki sobie wyszukał 

3. Technologia NitroSense , Technologia CoolBoost  , Acer CoolBoost to jest jakiś program Acera zobacz czy jak to OFF coś się zmienia 

4. Nie chce mi się szukać czy w tej grze można bezpośrednio sprawdzić użytą kartę w grze ? 

2 godziny temu, Mr.T... napisał:

ilość pamięci na karcie graficznej Vram ? jak jest obciążony w czasie grania CPU i GPU

chyba zmieniał ustawienia w grze aby zobaczyć czy pomogło :/ 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

19 godzin temu, Fabio Pompojo napisał:

dobrze, pytanie czy system przełącza kartę zintegrowana igpu na dedykowana tego RTX 3060 , o popatrz po skonfigurowaniu MSI Afterburner, tez to pokaże czy grasz na igpu czy RTX    

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi