chorzo Opublikowano wczoraj o 09:37 Zgłoś Opublikowano wczoraj o 09:37 Witam, która z tych płyt będzie najlepsza? Wszystkie mogę kupić w podobnej cenie, zależy mi na płycie, która będzie ze mną przez lata, docelowo będę chciał na niej postawić najwydajniejszy proces AMD serii 9000. Ogólnie czytałem opinie, recenzje, ale im więcej czytam, tym mam większy dylemat, byłem zdecydowany na Asus TUF Gaming, jednak ma sporo mieszanych opinii i generalnie ludzie na stronach zagranicznych ich odradzają. Proszę o wszelkie opinie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
axsin302 Opublikowano wczoraj o 11:14 Zgłoś Opublikowano wczoraj o 11:14 https://www.purepc.pl/test-plyty-glownej-msi-mag-x670e-tomahawk-wifi-solidna-konstrukcja-dla-procesorow-amd-ryzen-7000?page=0,17 https://www.purepc.pl/test-plyty-glownej-asus-tuf-gaming-x670e-plus-wifi-dla-procesorow-amd-ryzen-7000-godny-nastepca-asus-tuf-gaming-x570-plus?page=0,17 wybrał bym msi mag https://proline.pl/plyta-glowna-msi-mag-x670e-tomahawk-wifi-ddr5-am5-p8118256 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Caleb Opublikowano wczoraj o 11:38 Zgłoś Opublikowano wczoraj o 11:38 Jeszcze model MSI X670E Gaming Plus WiFi brałbym pod uwagę, ma bardzo dobra relację ceny do wyposażenia za ~1000 zł. Sekcja zasilania to klon MSI Tomahawk 😉 https://www.morele.net/plyta-glowna-msi-x670e-gaming-plus-wifi-13154874/ Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chorzo Opublikowano wczoraj o 11:58 Zgłoś Opublikowano wczoraj o 11:58 Dzięki za odpowiedzi. Teraz Panowie trochę zagmatwam temat 🙂 Więc, na chwilę obecną mieszkam w UK, patrzę na ceny tutaj i jest niestety drożej niż w PL. I to sporo drożej (nawet podług Polski). Płyty wybierałem pod względem podobnej ceny, jednak teraz patrzę na Amazon UK i jest opcja dostać MSI MAG X670E TOMAHAWK WIFI za £239. Ale, za £21 więcej jest MSI MAG X870 TOMAHAWK WIFI (też Amazon). Ceny płyt podanych w tytule wahają się między £212 (MSI Gaming-ebay-nowe ) a £229 (Asus Prime-ebay-nowe). Jakieś opinie? 🙂 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Caleb Opublikowano wczoraj o 12:12 Zgłoś Opublikowano wczoraj o 12:12 Na pewno nie dopłacałbym do X870, czyli nadal najlepsza ofertą wydaje się MSI X670E Gaming Plus WiFi za 212£ albo MSI Tomahawk X670E za 239£ Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chorzo Opublikowano wczoraj o 12:41 Zgłoś Opublikowano wczoraj o 12:41 Czyli dopłacając do MSI x670e Tomahawk, dostaję, lepsze audio, więcej portów USB 3.2 gen, jeden więcej PCI 4.0 slot i opcję łatwego Resetu BIOS. MSI Gaming ma lepszy Overclocking RAM speed (6000 vs 7800), ale to bez różnicy, bo Ryzen i tak powyżej 6000mhz nie daje nic? Dobra, chyba temat wyczerpany? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ernorator Opublikowano wczoraj o 13:05 Zgłoś Opublikowano wczoraj o 13:05 Przecież one mają taki sam oc ramu na stronie podany. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
axsin302 Opublikowano wczoraj o 13:25 Zgłoś Opublikowano wczoraj o 13:25 (edytowane) Opienie które czytałeś w necie mogą pochodzić z początków Biosu gdzie niemal wszytskie płyty miały jakieś problemy. OC dd5 raczej ciężko się robi dlatego lepiej od razu kupić gotowe, i co najwyżej zejść z timingami Dla mnie MSI ma najczytelniejszy bios, najszybciej mi się w nim poruszam. Nie umniejszam innym producentom bo czy coś się uda na płycie zrobić np OC to zależy już jaka płyta, jakie pieniądze poszły i jakie są wymagania Wszystkim oprócz Asrockowi, zawsze potrzbuje ściągawki jak coś w nim zaczynam grzebać. Chodź nie powiem na am2+ to właśnie na niego postawiłem Edytowane wczoraj o 13:28 przez axsin302 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chorzo Opublikowano wczoraj o 13:49 Zgłoś Opublikowano wczoraj o 13:49 (edytowane) @ernorator Posiłkowałem się stroną versus.com , widocznie są na niej błędy. @axsin302 Asus TUF, wychodzi pod tym względem lepiej, jeśli chodzi o RAM, Opinię starałem się wyszukiwać jak najświeższe, sporo jest tego na Reddit, z tego roku. Mnie BIOS w Asus nie przeszkadza, odnajduję się w nim, korzystam z płyty asusa obecnie. Lubię też Armoury Crate (chociaż wiem, że dużo ludzi narzeka na niego). Jestem ciekaw, jak pod tym względem wypada MSI Center. Ogólnie też zastanawiałem się nad ASRock, wolę jednak coś od MSI, Asus, ew. Gigabyte Edytowane wczoraj o 14:19 przez chorzo Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
axsin302 Opublikowano wczoraj o 14:42 Zgłoś Opublikowano wczoraj o 14:42 (edytowane) Godzinę temu, chorzo napisał: MSI Center Tu trzeba oddać że Asus to zrobił najlepiej.... Jeśli chodzi o programy w tym zawarte to raczej spam. Kontrola wentylatorów, oc procka, czy kalibracja ekranu raczej są dla lajka. Jeśli chodzi o światełka to efektów jest mniej ale działa dość dobrze, wiesz kiedy wchodzi update tego programu juz przy starcie bo xD przy włączaniu światełka dają na biało. Robisz to jednak raz, dwa do roku przy czym za każdym razem zastanawiasz się o co chodzi bo pasek postepu jest na 100% a program sie freezuje na dobre 5min. Działa z Razerem, wyszukuje mi klawiaturę i myszkę itp to samo z Corsair, logitechem, steelsieris jeśli ci jednak bardzo zależy warto sprawdzić kompatybilność Edytowane wczoraj o 14:56 przez axsin302 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...