HANIBAL Opublikowano 19 Listopada Zgłoś Opublikowano 19 Listopada Witam wszystkich Chciałbym was prosić o opinie, co sądzicie o zbudowaniu własnego serwera nas, na tych podzespołach. Czy lepiej coś zmienić lub dołożyć ? Płyta główna: ASUS Prime B450M-A II - 216 zł (Nowy) Prcesor: AMD Ryzen 3 3200G - 100 zł (Używany) Karta graficzna — wbudowana w procka Ram: DDR4 - 8 GB Corsaira — po poprzednim komputerze Dodatkowa Karta sieciowa - Broadcom 2 × 10 GB pcie, Porty: 2x RJ-45 Profil: Niski - 150 zł (używana, chyba że znajdę taniej) Dyski HDD 4 × 16 TB w raidzie 10 Dysk SSD własny intela 64 GB na system Dodatkowe dyski sata w przyszłości SA3112J PCIE Adapter 12 Portów PCI Express X1 do SATA 3.0 karta rozszerzeń 120 zł (aliexpress) Całość bez dysków twardych wyszłoby ok. 600 zł, ale teraz mam prośbę, czy ktoś może poradzić jaki zasilacz kupić do takiego zestawu. Im mniejszy, tym lepiej. Co do obudowy to będę szukał, dopiero jak wszystkie podzespoły kupię, żeby dobrać pod wymiar wszystkiego. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SmiechuKamil Opublikowano 22 Listopada Zgłoś Opublikowano 22 Listopada (edytowane) Ten zestaw będzie działać w zaproponowanym wariancie, ale pozostaje pytanie do czego chcesz wykorzystać takiego NASa? Co do zasilacza - brałbym coś o możliwie najlepszych parametrach w budżecie, jakie możesz na niego przeznaczyć, w końcu mowa o sprzęcie, który będzie pracował 24/7. Więc zacząłbym właśnie od budżetu. W kontekście rozbudowy w przyszłości, osobiście nie miałbym wystarczająco zaufania, by podpinać dyski (szczególnie w takiej liczbie) do wskazanej przez Ciebie karty. Wolałbym kierować się ku używanym kontrolerom LSI SAS HBA. Ale może są osoby, które takie setupy robiły i to działa, a ja mam zwyczajne uprzedzenia 🙂 Edytowane 22 Listopada przez SmiechuKamil 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
HANIBAL Opublikowano 22 Listopada Zgłoś Opublikowano 22 Listopada (edytowane) Dzięki za odpowiedź, możesz rozwinąć temat odnośnie tego kontrolera SAS. Ogólnie chce zrobić magazyn swoich danych. Podpięty pod sieć, będą tam zdjęcia, filmy, muzyka. Nie potrzebuję tak naprawdę większości co oferuje nas. Bardziej to chce podłączyć wszystko w raidzie 10 a w przyszłości pewnie powiększyć magazyn. Dlatego myślałem o takim setupie, żeby jak najmniejszym kosztem zbudować, ale zarazem szybki. A koszt nas na 4 dyski to wydatek średnio 2 tyś. A na więcej dysków jeszcze droższe. Co do zasilacza, chciałbym jak najmniejszy, ale żeby dał radę to uciągnąć 4 dyski oraz jeśli w przyszłości rozbuduje go to jeszcze 4. I w zasilaczach serwerowych czy do NASA się nie znam. W normalnym pc mam Corsair HX 1200 Platinum. Jeśli masz jakąś inną propozycję z chęcią przeczytał bym. Pozdrawiam. Edytowane 22 Listopada przez HANIBAL Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SmiechuKamil Opublikowano 22 Listopada Zgłoś Opublikowano 22 Listopada Generalnie rozchodzi się tu o kwestię niezawodności i stabilności. Spotkałem się z sytuacjami, że taka zwykła karta powielająca porty SATA powodowała spore problemy przy zapisie/odczycie. Masz jakieś preferencje dotyczące softu, na jakim chciałbyś to stawiać? Ale tak odnosząc się do tego, co napisałeś - jeśli chcesz, by to po prostu działało, to nie zaprzątałbym sobie głowy budową własnego NASa, a jednak kupił czterodyskowego gotowca. No chyba, że chcesz się pobawić i zwyczajnie złożyć coś samemu 🙂 Ale z drugiej strony rozumiem kwestię przeładowania tych gotowców milionem funkcji, które dla wielu będą zwyczajnie zbędne. Nie chcesz płacić za to, czego nie wykorzystasz. Dlatego inwestycję w któregoś QNAPa czy Synology potraktowałbym bardziej jako oszczędność czasu nawet mimo konieczności wydania większej ilości kasy na początku. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
HANIBAL Opublikowano 22 Listopada Zgłoś Opublikowano 22 Listopada Czy taki kontroler byłby spoko ? Kontroler LSI MegaRAID LSI-SAS9211-8i Interfejs: PCI-Express 2.0 x8 Maksymalny transfer: 6 Gb/s Złącza wewnętrzne: 2x mini SAS + Kabel Kabel mini SAS SFF-8087 - 4x SATA 0,5M Pod pierwsze 4 dyski i drugi pod przyszłe dyski. I wszystko podpięte pod kontroler zamiast pod płytę główną ? Będzie to wtedy bardziej bezpieczne ? Co do softu myślałem nad Freenas lub innym darmowym, czas mam żeby zbudować i się pobawić, bardziej podchodzę żeby zrobić NASA jak najlepszym kosztem ale zarazem bezproblemu żeby rozszerzyć jego funkcje. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SmiechuKamil Opublikowano 22 Listopada Zgłoś Opublikowano 22 Listopada (edytowane) SAS9211-8i będzie wymagała przeflashowania w tryb IT, inaczej dyski będą niewidoczne dla oprogramowania NASa. Albo rozważyć 9207, która jest w dodatku na PCIe 3.0. EDIT: Możesz na razie podłączyć dyski do SATA na płycie i też będzie śmigać, a rozbudować w razie potrzeby dołożenia kolejnych dysków. Edytowane 22 Listopada przez SmiechuKamil Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bonusso3 Opublikowano 22 Listopada Zgłoś Opublikowano 22 Listopada masz 6x SATA na płycie, opłaca się od razu brać kontroler? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
HANIBAL Opublikowano 22 Listopada Zgłoś Opublikowano 22 Listopada Kontroler to tak na przyszłość, ale przynajmniej kolega z forum mnie trochę uświadomił co i jak. Troszkę więcej wiedzy dzięki niemu przyswoiłem. Bo na kontrolerach tak naprawdę się nieznam. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bonusso3 Opublikowano 22 Listopada Zgłoś Opublikowano 22 Listopada A zmieścisz więcej niż 6 dysków? Bez sensu brać na przyszłość. Za 200zł kupisz Dell H310 z 2x mini-SAS i masz 14 HDD, nie wydaje mi się to potrzebne na "zaś". A na czym to będzie stało? Jakiś TrueNAS Core, Unraid, Proxmox? Tez sobie popatrz co ma wsparcie bo nie zawsze od strzała to ruszy. 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...