Skocz do zawartości
Aquaris

Zakupy do pierwszego składanego komputera - pomoc przy wyborze części

Rekomendowane odpowiedzi

22 godziny temu, seeba1910 napisał:

Możliwe. Tym bardziej, że jest mało gier które potrafią optymalnie wykorzystać 16 wątków.
Ale z drugiej strony 8700 ma wyższe taktowanie bazowe o 500 Mhz od 7500f

7500f ustawiasz na sztywno na 5GHz. U mnie na 1,1 V śmiga.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jesteśmy na finiszu i dzisiaj chyba już dam radę złożyć zamówienia w sklepach. Zamieniłem zasilacz, ramy i cooler na te, które podałeś wyżej. Co do płyty, to chciałem bez wifi, bo już wszystko w domu poza lodówką ma wifi, a i tak komputer będzie pod kabel. Widzę, że wszystkie mają WiFi, a za to się chyba dodatkowo dopłaca?

W ogóle powinienem zacząć od tego dlaczego chcę złożyć komputer. 

Kupiłem tego laptopa:

https://www.euro.com.pl/laptopy-i-netbooki/msi-laptop-stealth-stu-14-u7-32-1tb-4060-w11.bhtml

Jakość obrazu powala, ale problemy zaczynają się, gdy gram, bo laptop wyłącza się po kilku minutach grania. Zdiagnozowałem problem i wszystko to z powodu wysokiej temperatury procesora. Aby tego uniknąć muszę ustawiać moc procesora na 99%. Mogę wtedy grać, ale w niektórych grach okazjonalnie pojawiają się lagi, choćby w WoWie przy dużych skupiskach graczy. Zakładam, że nic z tym nie mogę zrobić, bo to wada produkcyjna laptopa? Ale może wyprowadzicie mnie z błędu.

Mój poprzedni laptop gamingowy też był od MSI i nie miał takich problemów, ale on miał 15 cali, więc może poświęcili więcej miejsca na odprowadzanie ciepła.

Edytowane przez Aquaris

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W dniu 24.11.2024 o 15:12, seeba1910 napisał:

Ale z drugiej strony 8700 ma wyższe taktowanie bazowe o 500 Mhz od 7500f

100MHz na jednym i 200MHz na wszystkich, nie wiem skąd wziąłeś 500MHz, zobacz jak w samym CS2 odstaje od Ryzena 7700

17326245081013617383232151605150.png.9500cb5c5888f8c2ee290081cd1c5439.png

Zainteresowany to ma kompletnie w [gluteus maximus] co mu się pisze i doradza dlatego szkoda się produkować dla takich osób.

• Like 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi