chorzo Opublikowano 23 Listopada Zgłoś Opublikowano 23 Listopada Witam, dziś właśnie przyszła do mnie płyta, no i niestety ma jeden pin wygięty, a inny ma delikatnie ciemniejszy kolor. Prosiłbym o ocenę co z tym zrobić? Postarać się o zwrot czy może spróbować ten jeden pin naprostować? Procesor będę miał dopiero na początku Grudnia, więc nie mam możliwości sprawdzenia. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Caleb Opublikowano 23 Listopada Zgłoś Opublikowano 23 Listopada Z prostowaniem pinów trzeba uważać, bo zwykle jest więcej strat niż pożytku 🙂 Wielokrotnie miałem w płytach AM5 jedne albo 2 piny lekko wyczochrane, ale w każdym przypadku po włożeniu CPU, gdy piny sie lekko układają i mają styczność z procesorem, nie było żadnych negatywnych efektów. To co pokazujesz wygląda mało groźnie tj. jak bym osobiście pakował CPU, sprawdził stabilność i jak wszystko przejdzie zapomniał o sprawie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mr.T... Opublikowano 23 Listopada Zgłoś Opublikowano 23 Listopada Witam czy mógł byś sie podzielić informacja z jakiego sklepu nabyłeś płytę główna ? (nowa czy z outlet ) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chorzo Opublikowano 23 Listopada Zgłoś Opublikowano 23 Listopada Rozumiem. A co myślisz o tym jednym pinie, który jest lekko jakby przypalony? (też się z tym spotkałeś?). Jak to możliwe, że na 'niby' nowej płycie jest coś takiego? 2 minutes ago, Mr.T... said: Witam czy mógł byś sie podzielić informacja z jakiego sklepu nabyłeś płytę główna ? (nowa czy z outlet ) Outlet, płyta w oryginalnym pudle z akcesoriami, ale oznaczona jako Otwarta, nigdy nieużywana. Zapłaciłem 190 funtów, cena mi chyba oczy przysłoniła.. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Caleb Opublikowano 23 Listopada Zgłoś Opublikowano 23 Listopada Na typowe przypalenie to nie wygląda, może to kwestia optyki, zdjęcia są jednak trochę nieostre i trudno stwierdzić. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Han44 Opublikowano 23 Listopada Zgłoś Opublikowano 23 Listopada (edytowane) Godzinę temu, chorzo napisał: Outlet, płyta w oryginalnym pudle z akcesoriami, ale oznaczona jako Otwarta, nigdy nieużywana. Zapłaciłem 190 funtów, cena mi chyba oczy przysłoniła.. ,,Outlet "- z jakiegoś powodu tam wylądowała , ,,Otwarta nigdy nie używana" , Jeśli ktoś nie używał to po co otwierał i skąd ten jeden pin podpada Ci i na focie.? CCC cena czyni cuda. I tam nie jeden pin jet krzywy. Edytowane 23 Listopada przez Han44 błąd Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chorzo Opublikowano 23 Listopada Zgłoś Opublikowano 23 Listopada (edytowane) 8 minutes ago, Han44 said: skąd ten jeden pin podpada Ci i na focie.? Nie do końca rozumiem koniec zdania. Co do reszty, zazwyczaj kupuję nowe części, żeby takie sytuacje ominąć, zdarzało mi się też kupić przedmioty oznaczone właśnie jako, Otwarte, nieużywane i nigdy problemu nie było. Przejadę się do serwisu, niech oni to ocenią, sprawdzą i ewentualnie wycenią. Najwyżej zrobię zwrot, odzyskam całość kwoty i kupię nową. Tym raczej się nie martwię. Nie zauważyłem, żeby inne były krzywe, może ślepy jestem 🙂 Edytowane 23 Listopada przez chorzo Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mr.T... Opublikowano 23 Listopada Zgłoś Opublikowano 23 Listopada 1 godzinę temu, chorzo napisał: Co do reszty, zazwyczaj kupuję nowe części, żeby takie sytuacje ominąć, zdarzało mi się też kupić przedmioty oznaczone właśnie jako, Otwarte, nieużywane i nigdy problemu nie było. Przejadę się do serwisu, niech oni to ocenią, sprawdzą i ewentualnie wycenią. Najwyżej zrobię zwrot, odzyskam całość kwoty i kupię nową. Tym raczej się nie martwię. różne są powody oddawania sprzętu , szkoda ze sprzęt typu karta graficzna czy płyta główna nie ma licznika przepracowanych motogodzin pracy tak jak np. można podejrzeć na dyskach czy nie których TV, a czy w monitorach jest taka funkcja ? na pewno nie po przez zwykłe menu użytkownika może po przez serwisowe. nowa płyta główna w Polandi to koszt około 1300PLN. wiec jak zapłaciłeś 190 Funtów x 5.2 =988PLN. to niby jest tylko 300pln ale patrząc inaczej jest to 30% taniej, to jak by jednak płyta była wypełni sprawna to gdzie uzyska sie rabat 30% ? , a jeśli jest możliwość zwrotu to dobry zakup. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chorzo Opublikowano 23 Listopada Zgłoś Opublikowano 23 Listopada Szybki kontakt ze sprzedawcą i idzie pełny zwrot plus koszta wysyłki. Sprzedawca nie był niby tego świadomy, sądząc po tym jak pisze, może tak być. Tak czy inaczej, sprawa załatwiona bardzo szybko. Właśnie znalazłem ofertę na nową za 210 funtów, także idzie kolejne zamówienie, oby tym razem bez problemów... 🙂 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chorzo Opublikowano 23 Listopada Zgłoś Opublikowano 23 Listopada Mógłby ktoś mi powiedzieć czy ten numer ma znaczenie? Obecna płyta, która idzie na zwrot, ma numer 911-7E12-003R , tą, którą chce teraz zamówić, ma 911-7E12-001R . Czyli ta z końcówką 001R , jest starszej produkcji, dobrze rozumiem? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DaffyDuck Opublikowano 23 Listopada Zgłoś Opublikowano 23 Listopada 4 godziny temu, chorzo napisał: Witam, dziś właśnie przyszła do mnie płyta, no i niestety ma jeden pin wygięty, a inny ma delikatnie ciemniejszy kolor. Prosiłbym o ocenę co z tym zrobić? Postarać się o zwrot czy może spróbować ten jeden pin naprostować? Procesor będę miał dopiero na początku Grudnia, więc nie mam możliwości sprawdzenia. Widać ze pin był troche naruszony ale jest w tej samej pozycji. plyta będzie działać. ja bym sie tym nie przejmował Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mr.T... Opublikowano 23 Listopada Zgłoś Opublikowano 23 Listopada 25 minut temu, chorzo napisał: Mógłby ktoś mi powiedzieć czy ten numer ma znaczenie? Obecna płyta, która idzie na zwrot, ma numer 911-7E12-003R , tą, którą chce teraz zamówić, ma 911-7E12-001R . Czyli ta z końcówką 001R , jest starszej produkcji, dobrze rozumiem? nie wiem , ale popatrz nad portem PCIe od karty graficznej powinna być informacja odnośnie rewizji płyty głównej, poproś sprzedającego o informacje czy mógł by odczytać i tobie podesłać informacje odnośnie jego rewizji płyty głównej. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Han44 Opublikowano 23 Listopada Zgłoś Opublikowano 23 Listopada 6 godzin temu, chorzo napisał: Nie do końca rozumiem koniec zdania. Co do reszty, zazwyczaj kupuję nowe części, żeby takie sytuacje ominąć, zdarzało mi się też kupić przedmioty oznaczone właśnie jako, Otwarte, nieużywane i nigdy problemu nie było. Przejadę się do serwisu, niech oni to ocenią, sprawdzą i ewentualnie wycenią. Najwyżej zrobię zwrot, odzyskam całość kwoty i kupię nową. Tym raczej się nie martwię. Nie zauważyłem, żeby inne były krzywe, może ślepy jestem 🙂 Chodziło mi o to że jeśli nie używana to skąd wygięte piny? jeśli ewidentnie widać że coś musiało być sockecie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
VonV3in Opublikowano 23 Listopada Zgłoś Opublikowano 23 Listopada (edytowane) Ja bym brał nową - w zeszłym roku dwa razy sie przejechałem na płycie z am5, pierwszą wzięłem i nie sprawdzilem - tez mi wcisneli plyte z outletu ale jako nową, jak chciałem montować, odslonilem zaslepkę a tam pogiete piny, jak chcialem zwrocic to powiedzieli ze uszkodzenie mechaniczne, wina użytkownika. Drugą wzięłem z lokalnego sklepu i sam delikatnie dotknęłem palcami, nie wiedzialem ze te piny sa takie delikatne - cala zabawa kosztowala mnie blisko 7k 2x za plyte i 2x za serwis. Nie polecam sobie zaczynac ze sklepami bo ci powiedza ze z twojej winy nie wezmą płyty i będziesz zdany na serwis ja miałem tyle szczescia ze wyslalem do serwisu zaplacilem, oni mi odeslali dwie nówki sztuki ale nie gwarantuje ze kazdy producent tak optymistycznie podchodzi do sprawy + wysyłanie do innego kraju eu, czekanie etc nie polecam Pytałem kolesi na forum producenta (Asrock) kiedy taka podstawka poddaje sie sama - pod wplywem uzytkowania. Jeden gosciu mi odpisal ze czesto zmienia procesory, ale generalnie dobre pytanie, ale tylko teoretycznie, bo z jego doswiadczenia wynika ze po bardzo dlugim czasie bo sam uzywa jakiejs plyty i testuje na niej procesory i jeszcze sie nie poddala po X albo XX razach. Tzn ze te sockety sa dosc wytrzymale jak wszystko robi sie zgodnie z zamyslem producenta polecam sobie obejrzec filmik producenta msi, czy jakiegos innego. https://youtu.be/hI8D2GtMUGI?si=-NPyy_GJGfAbWm93 Ktoś przed Tobą musiał bardzo nieostroznie sciagnac zaslepkę, albo zalozyc i zdjac procesor. Sam po ostatnim podejsciu nie sprawdzalem jak wygladaja piny ale wszystko dziala wiec powinno byc ok. Wszystko zrobilem dokladnie tak jak na filmiku Edytowane 23 Listopada przez VonV3in Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...