Skocz do zawartości
kilewsky

Wybór monitora do zwiększenia efektywności pracy/nauki.

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, 

zastanawiam się nad upgradem aktualnego monitora, który użytkuje głównie do przeglądania internetu, pracy (praca z dokumentami pdf i tabelkami w excelu) i nauki programowania do studiów (2/3 okna IDE fajnie jest mieć otwarte równocześnie). Aktualnie pracuję na laptopie (Dell insprion z ryzenem 5 5500u z integra, 32gb ram'u) do którego mam podpięty monitor 24" LG na IPS (60hz).

Chciałbym zasięgnąć opinii jeżeli ktoś miał porównanie i jakieś doświadczenia pracy na monitorach 27" vs 34". Początkowo chciałem przeznaczyć ok. 1 tys. właśnie na monitor 27", co w tej cenie pozwala już chyba dostać monitor z dobrymi parametrami, standardowo myślałem tutaj o polecanych często: Dell G2724D lub Lenovo R27QE.

Przeglądając jednak różne filmy/recenzje coraz mocniej zacząłem się zastanawiać czy może nie dołożyć i nie skusić się na wejście w monitory 34". Nie chciałbym jednak dużo dokładać, myślałem o kwocie w granicach 1.5 tys., gdzie w tym budżecie pojawia się trochę wyborów, ale są to matryce VA, gdzie dużo opinii zwraca uwagę na smużenie tych matryc (przynajmniej w zakładanym budżecie) podczas przeglądania internetu i pracy w dark modach z białym tekstem na ciemnych tłach (większość środowisk w których pracuję, mam tak ustawione). Ogólnie nie miałem styczności z tymi matrycami, więc pojawia się pytanie czy do pracy codziennej nadają się lepiej niż matryce IPS? (Pracuję przy komputerze zarówno w dzień i jak późnymi wieczorami). Z monitorów 34 calowych myślałem o propozycjach budżetowych jak: LG 34WP65CP lub LG 34WP75CP (nowszy model tego samego monitora?), Xiaomi Curved G34WQi, bądź przekroczyć lekko budżet ponad 1.5 tys. i dołożyć do też zdaje się zbierającego dobre opinie Dell'a S3422dwg.

Czy w wymienionych monitorach warto próbować iść w 34", czy przesiadka z 24" + 15" laptop na 27" + 15" da już wystarczające doznania z pracy na wielu oknach? Zastanawia mnie czy 34" + ewentualnie laptop z boku nie będzie przytłaczający do zwykłego przeglądania internetu. I pytanie czy ta zintegrowana grafika na laptopie uciągnie bez problemu rozdzielczość 3440x1440p. 

Dzięki za szczere opinie 😉

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A może po prostu zrób sobie wycieczkę do sklepu z elektroniką, a by najpierw zobaczyć czy format 21:9 Ci pasuje?

Za około 1500 zł jest dobrze oceniana iiyama G-Master GCB3480WQSU-B1 Red Eagle, ale to jest VA, natomiast IPSy to już 1800-2000 zł najtańsze. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

6 godzin temu, Caleb napisał:

A może po prostu zrób sobie wycieczkę do sklepu z elektroniką, a by najpierw zobaczyć czy format 21:9 Ci pasuje?

W sumie to właśnie na żywo w sklepie jak zobaczyłem format 21:9 coś mnie tknęło, żeby bardziej zgłębić temat i zastanowić się nad zakupem takiego sprzętu. Tylko trochę co innego oglądać prezentację slajdów na wystawie, a co innego korzystać w domowych warunkach. 

6 godzin temu, Caleb napisał:

Za około 1500 zł jest dobrze oceniana iiyama G-Master GCB3480WQSU-B1 Red Eagle, ale to jest VA, natomiast IPSy to już 1800-2000 zł najtańsze. 

Oglądałem recenzję tego monitora u Stilgara i zebrał bardzo dobre opinie, natomiast kosztował jeszcze niedawno ok. 1600zł, a w tej kwocie myślałem bardziej o dołożeniu do Dell'a s34. I dodatkowo Iiyama jest mocniej zakrzywiona od wspomnianych LG, czy Della. Chociaż nie wiem czy dla osoby, która wcześniej nie korzystała z zakrzywionych monitorów, poziom zakrzywienia 1500R czy 1800R to będzie jakaś odczuwalna różnica? (w sensie czy większe zakrzywienie może mi jednak nie przypaść do gustu w użytkowaniu, a trochę mniejsze nie będzie tak odczuwalne?)

W sumie po tych wszystkich przemyśleniach, chyba dobrą opcją, było by kupić oba monitory: Iiyamę GCB3480WQSU i LG 34WP65CP, podpiąć, użytkować kilka dni i wtedy zdecydować, który z monitorów zostawić.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi