Skocz do zawartości
gimbuu

Komunikat d6 i Ad na płycie Humanzhi X79 po zmianie video na UEFI - brak obrazu

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, posiadam problem ponieważ zmieniłem w biose video z legacy na uefi. Płyta główna humanzhi x79 gdy wyszedłem z biosu i komputer miał się zrestartować lecz sie już nie włączył a płyta pokazuje komunikat d6 a potem Ad. Próbowałem zmieniać grafike, ram, wyciągać baterie i dalej nic. jest ktoś w stanie pomóc? (komputer pracuje ale nie ma obrazu i nie da sie wejsc do biosu)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

7 hours ago, Caleb said:

Na laminacie powinna być zworka CL_CMOS, używałeś jej?

nie mam takiej zworki mam jedynie 3 piny o nazwie jcmos1 i zwieralem srubokretem 2 i 3 pin ale nie wiem czy to dobre piny poniewaz nie pomoglo

Edytowane przez gimbuu

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

7 hours ago, Caleb said:

Sprawdź w instrukcji, bo taki zabieg powinien wyczyścić ustawienia do stanu fabrycznego i płyta powinna odpalić. Jaki to dokładnie model? Bo było ich kilka. Możesz wrzucić fotę z neta?

nie moge wkleic wiecej zdjec plyta to plexhd x79

https://pl.aliexpress.com/i/33014450159.html?gatewayAdapt=glo2pol

Edytowane przez gimbuu

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W prawym dolnym rogu, między SYSFAN2 i SPK1, zdaje się jest  JCMOS1, czyli zworka do czyszczenia CMOS. Przestaw jej pozycje, odpal kompa, profilaktycznie ze 2-3 razy z resetem. Ustaw zworkę jak wcześniej. Zobaczymy czy pomoże. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

15 minutes ago, Caleb said:

W prawym dolnym rogu, między SYSFAN2 i SPK1, zdaje się jest  JCMOS1, czyli zworka do czyszczenia CMOS. Przestaw jej pozycje, odpal kompa, profilaktycznie ze 2-3 razy z resetem. Ustaw zworkę jak wcześniej. Zobaczymy czy pomoże. 

przestawic sie nie da, ale moge zewrzec srubokretem, tylko pytanie czy odpalic komputer trzymajac srubokret na 2 i 3 pinie czy przed wlaczeniem przytrzymac odpuscic i dopiero wtedy wlaczyc?

u mnie wyglada to w taki sposob

IMG_4853.thumb.jpeg.6df0ef7f78a383ca2bd7c58b54ec28f9.jpeg

Edytowane przez gimbuu

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czyli nie masz zworki, OK, czasami zwarcie śrubokrętem skutkuje, czasami nie i płyta potrzebuje jakiegoś czasu pracy z przestawioną zworką aby wyczyścić CMOS. Tutaj trudno mi zgadywać jak będzie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Just now, Caleb said:

Czyli nie masz zworki, OK, czasami zwarcie śrubokrętem skutkuje, czasami nie i płyta potrzebuje jakiegoś czasu pracy z przestawioną zworką aby wyczyścić CMOS. Tutaj trudno mi zgadywać jak będzie.

czyli co teraz zrobic w takim wypadku ? wlaczyc komputer zwierajac 2 i 3 pin srubokretem?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

30 minutes ago, Caleb said:

Tak, próbuj, albo z jakiegoś innego sprzętu wyciągnij zworkę. Może gdzieś w pudle jakimś leży.

dalej nic ciagle ten sam blad i jeszcze jedna sprawa ze gdy zwieram 2 i 3 pin komputer automatycznie sie wlacza gdy jest podpiedty pod napiecie tak powinno byc?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

1 godzinę temu, gimbuu napisał:

dalej nic ciagle ten sam blad i jeszcze jedna sprawa ze gdy zwieram 2 i 3 pin komputer automatycznie sie wlacza gdy jest podpiedty pod napiecie tak powinno byc?

Tak akurat może być, gorzej że efektu brak... Błąd typowy dla GPU. Wyjmij i włóż GPU raz jeszcze resetuj kilka razy CMOS, zmień sloty PCIe. Może jakieś inne GPU wykombinuj żeby sprawdzić czy wstanie.  

POST.png

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

1 hour ago, Caleb said:

Tak akurat może być, gorzej że efektu brak... Błąd typowy dla GPU. Wyjmij i włóż GPU raz jeszcze resetuj kilka razy CMOS, zmień sloty PCIe. Może jakieś inne GPU wykombinuj żeby sprawdzić czy wstanie.  

POST.png

niestety to co napisales juz robilem i nic nie przynioslo efektow karty graficzne na innych plytach dzialaja wsadzalem w inne sloty probowalem resetowac i nic jedynie jak wczesniej bylo d6 zmieniajace sie na ad to teraz jest d6 zmieniajace sie na ad i zmieniajace sie na ab czego nie ma w kodzie bledow. jakies inne pomysly czy plyta do kosza?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi