Skocz do zawartości
Morf1982

Wymiana klawiatury mechanicznej (Cherry MX Black)

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć wszystkim, bardzo prosił bym was o poradę - szczególnie osoby co przerobiło już kilka wariantów

Mam klawiaturę mechaniczną Cm Trigger na MX BLACK - mam ją wiele lat i bardzo się przyzwyczaiłem jednak sprawia mi już problemy ( rozłącza się co jakiś czas ) i nadszedł ten moment aby ją wymienić.

Mój problem polega na tym, że mam dość duże dłonie i generalnie mocno przyzwyczaiłem się do MX black - a jak widzę na rynku praktycznie nie ma już klawiatur na tych przełącznikach.

Szukam co by mogło zastąpić moją starą i tu jet problem 😞 

Mam upatrzonego jednego corsaira K70 na OPX - ale obawiam się czy nie będę cały czas aktywował przypadkowych klawiszy

Mam też w koszyku K70 low profile na RED - i tu w sumie podobne obawy

A może całkiem coś innego ? Ważne by przełącznik był liniowy oraz klawiatura miała solidną podkładkę pod nadgarstki, no i podświetlenie 🙂 ale w sumie wystarczyło by czerwone

W grę wchodzą nowe jak i używane 🙂

50\50 gry i cała reszta

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Na Cherry MX Black masz dostępne jeszcze Endorfy Thock w różnych rozmiarach - 75% / TKL / Full albo Ducky Ducky One 3. Jednak nie obawiałbym się RED-ów, bo Black też miały linearną charakterystykę, tylko wymagają większej siły nacisku. 

Pełny poradnik zakupowy na PurePC: https://www.purepc.pl/jaka-myszka-do-grania-jaka-klawiatura-mechaniczna-poradnik-zakupowy-i-polecany-sprzet-dla-graczy-na-pazdziernik-2024?page=0,7

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

to Endorfy jest bez podkładki pod nadgarstki - szukam czegoś "pełnoprawnego" jak corsair K70 itp.

Poradników to ja przeczytałem kilkanaście ale używanie klawiatury to rzecz mocno subiektywna i bardziej zależy mi na opinii kogoś kto sam przesiadał się między przełącznikami

"Black też miały linearną charakterystykę, tylko wymagają większej siły nacisku" no właśnie 😄 same się nie wciskają przy muśnięciu klawisza

Edytowane przez Morf1982

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

przełączniki MX Black to dość specyficzne i lubiane przez wielu graczy, szczególnie tych, którzy preferują liniowy skok bez wyraźnego punktu aktywacji. Jeśli klawiatura Corsair K70 na OPX nie odpowiada Ci ze względu na obawy o przypadkowe wciśnięcia, to rzeczywiście warto poszukać czegoś, co zapewni podobne odczucia, ale z innymi przełącznikami.

Możesz rozważyć Corsair K70 RGB MK.2 z przełącznikami Cherry MX Red – to klasyczny wybór, który jest liniowy, ma solidną budowę i wygodną podkładkę pod nadgarstki. Choć nie jest to MX Black, to przełączniki RED są bardzo podobne pod względem charakterystyki – również liniowe, choć z nieco mniejszym oporem na początku. Jeśli chodzi o obawy związane z przypadkowym wciskaniem klawiszy, to klawiatura ta ma funkcję blokady nieużywanych klawiszy, co może pomóc.

Jeśli nie chcesz rezygnować z MX Black, warto poszukać klawiatury z przełącznikami Cherry MX Black lub podobnymi od innych producentów, takich jak Razer (Razer Linear Switches) czy SteelSeries (QX2). Klawiatury te oferują również świetne podświetlenie RGB i solidne materiały wykonania. Jeśli zależy Ci na wysokiej jakości podkładce, poszukaj modeli, które ją zawierają, bo to naprawdę poprawia komfort długiego grania czy pisania.

Możesz również rozważyć klawiatury używane, bo można znaleźć dobre okazje, szczególnie w przypadku sprzętu, który ma już kilka lat, ale nadal oferuje świetną jakość.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi