Skocz do zawartości
finalcell

Grundfos

Rekomendowane odpowiedzi

Mam pytanie co do tych pomp i prosze o odpowiedzć osób najlepiej które sie znają lub mają taką pompe

Pytnaie odnosi sie do tego tekstu

"Pomp´ nale˝y montowaç zawsze tak, aby wa∏ silnika by∏ w pozycji poziomej.

Przy rozruchu komora wirnika musi zostaç odpowietrzona poprzez poluênienie korka w górnej cz´Êci silnika. Wirnik szybko wypchnie pozosta∏oÊci powietrza poprzez wa∏."

WYnika z teog jasno że wał musi być w pionie a oni w intstukcji dali fotke z pionowym, a drugie ten korek to ta śruba czy co czy tekst ten tyczy sie do innych pomp

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Os wirnika musi byc w poziomie jak idzie os wirnika to chyba wiesz. Jak chcesz to ci moge przesłać skan instrukcji grundfosa.

Przy rozruchu odkreca sie tą nakretke z tyłu silnka i mozna wkrecic chyba też odpowierzacz z drugiej strony do odpowietrzania instalacji CO.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam dwie takie pompy w instalacji w domu. Ten zawór odpowietrzający można sobie odkręcać i odpowietrzać w ten sposób nawet w trakcie pracy pompy (robiłem tak już wiele razy i nic się nie wylewało). poza tym u mnie są one poziomo zamontowane na rurach i tak że wirnik też jest poziomo. 8)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

180 mm lacznej wysokosci, 150 szerokosci, 134 glebokosci.

Kurde sam sie zastanawiam czy nie przesiasc sie z EHEIM'a 1250 na jakiegos Grundfosa 10m3/h.

Totalnym hardcorem bedzie jej zamocowanie (bo os wirnika musi byc poziomo), uciecie kroccow, zeby maksymalnie ja zmniejszyc i wmontowanie szybkozlaczek.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A jak z ciśnieniem jakie może wytworzyć. Zawsze bałem sie pompy od CO bo mogą wytworzyć niezłe ciśnienie a to jest niebezpieczne dla kompa.

Czy orientuje sie ktoś czy jest pompa leżąca do CO?

mniejwięcej taka, jeśli wam to coś pokaże _O_ kreski to wlot i wylot

ewentualnnie

|

O- alo inne kombinacje.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak położysz, to wirnik może być pod każdym kątem - zależy jak obrócisz wokół osi wzdłuż której płynie woda. (w tym 2 pozycje gdzie jest poziomo). Jak do tego dodasz możliwość obracania wokół osi poziomej, to masz nieskończoną liczbę pozycji w których wirnik jest poziomo, a pompa leży.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wawelski ma racje - mozesz przeciez polozyc na na boku samego silniczka na nie na plecach.

Sa sam bym obcinal troche te krocce wystajace z pompki, zeby ja maksymalnie skrocic i wstawil jakies szybkozlaczki.

O cisnienie sam sie boje, bo ma max. chyba 10 bar'ow (to wychodzi cos w okolicy 10m - dobrze?). Co prawda jest to odwrotnie proporcjonalne to przeplywu, ale i tak bedzie to duzo wieksze wyzwanie niz EHEIM 1250.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

....

Sa sam bym obcinal troche te krocce wystajace z pompki, zeby ja maksymalnie skrocic i wstawil jakies szybkozlaczki.

O cisnienie sam sie boje, bo ma max. chyba 10 bar'ow (to wychodzi cos w okolicy 10m - dobrze?). Co prawda jest to odwrotnie proporcjonalne to przeplywu, ale i tak bedzie to duzo wieksze wyzwanie niz EHEIM 1250.

Właśnie o to sie boje jest większe ryzyko przecieku czy rozwalnia bloku.

Co do złączek to z tego co widziałem w Wawie Commozi takie zakręcane są do wymiaru 12/10 są normalne poźniej następne są już wielkie gabrytowo i nie wiem jak to zamontować.

A co do pompki to nie chodziło mi o położenie pompki tylko czy jest taka pompa do CO która z natury jest leżąca bo ta Grunfosa to sporo miejsca zajmie i wygląda nieestetycznie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Sam sie bede zastanawial, ale to dopiero we wrzesniu. Na razie musze pomyslec o chlodzeniu GPU i NB.

Ja bede polowal na szybkozlaczki wtykowe OD 16 i 20mm.

Co do cisnienia to faktycznie z takims czyms nie ma juz zabawy. Nie ma tu miejsca na pomylke, bo moze sie to zakonczyc powodzia jeszcze gorsza niz w 97 roku :(

Jesli nie wypali OC (kto ma pompke od tego to napiszcie jak sie sprawuje) to moze jednak najmocniejszy EHEIM?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak nie będzie oporów, to nie będzie praktycznie ciśnienia - nie ma się co obawiać (chyba, że waż się zagnie - ale wtedy ciśnieniego naprostuje).

Można też zrobić tak jak ja - pompa za blokami, czyli zasysa z nich i daje wodą na chłodnicę (pompy od CO potrafią się nieźle grzać, więc dobrze, jak chłodnica jest za nią) a z chłodnicy do zbiornika (może sobie dawać ciśnienie ;))

Dzięki temu nawet jak mi się rozszczelniło jedno złącze, to woda nie ciekła, tylko układ się zapowietrzał.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi