Skocz do zawartości
michaleksti

Cooler Master HAF 700 - Jakie AIO?

Rekomendowane odpowiedzi

Kompletuje części do nowego kompa. Obudowa, CPU i Mobo i różne drobne gratu już są. (haf700, 9800x3d+ x870e taichi). Mam zagwostke z AIO.

W opisie na stronie coolermastera i instrukcji jest niestety nieścisłość - strona podaje że na górze mieści się chłodnica 420, wg instrukcji nie. 

Moje pytania:

1. Czy da się zamontować 420 na górze?

2. Jeżeli tak to czy zmieszcza się na górze obudowy wiatraki tak żeby wewnątrz obudowy była tylko chłodnica i ew dodatkowe 3 wiatraki?

3. Czy jezeli jednak lepiej montować to 420 na boku to czy tam wiatraki zmieszczą się od zewnętrznej strony (cel j/w, zająć mniej miejsca wewnątrz case'a i ew dodać dodatkowe 3 wiatraki do push/pull)

4. Jakie jest Waszym zdaniem najwydajniejsze aio które jest w tej chwili dostępne? Wolałbym 420 ze względu na większe wiatraki. Wstępnie wybrałem Phantek Glacier One 420 d30, ale jestem otwarty na sugestie. W testach które znalazłem wychodzi trochę lepiej od arctica III.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mega! Dzieki za odpowiedź i fotkę :)

No Arctic wychodzi bardzo atrakcyjnie zarówno pod kątem ceny i wydajnosci, ale najmniej podoba mi się z wyglądu. Phanteks z dodatkowym zestawem wiatraków (z tym ich systemem złączek) wyjdzie ok 1k PLN. Arctic +3 wiatraki 500-600. Coolermaster 360 wychodzi gdzies pomiędzy.

Gdyby Arctic bardziej pasował mi estetycznie nie zastanawiał bym się.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzięki za opinie zestaw już gotowy do składania.

Kilka istotnych informacji:

1. Można zapomnieć o wiatrakach 140 od góry obudowy, nie wchodzą w panel górny który ma za wąskie szyny. 120 powinny wejść ale można je umieścić tylko i wyłącznie na środku, więc wchodzi w grę tylko jedna chłodnica 360 zamontowana idealnie po środku górnej części obudowy, a nie ma tam dopasowanych idealnie miejsc pod sruby na chłodnice.

2. W górnej części obudowy nie ma dedykowanych miejsc na śruby pod chłodnice 420. DA się raczej ja zamontować, ale jest trochę kombinowania. Jutro wrzucę foty bo dzisiaj już stop.

3. Po zamontowaniu 2 zestawów wiatraków (nad/pod chłodnica) wygląda na to że będzie mało miejsca do płyty głównej i nie mam pewności czy wszystko się ładnie popodlacza, miejsca wcale nie ma tam bardzo dużo, a przynajmniej nie jak ktoś chce 2 rzędy dużych 140+ chłodnice. Przy grubszym rdzeniu chłodnicy niż w phanteksie można zapomnieć o 2 zestawach wiatraków.

4. Patent Phanteksa z łączeniem wiatraków (takie "szybko złączki") super estetyczny i wygodny. Warto było dopłacić 🙂

Jutro cd.

IMG_20241130_193625.jpg

Edytowane przez michaleksti
  • Like 1
  • Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi