Skocz do zawartości
aztechowski

Zestaw do pracy (bazy, AI) i na koniec do pogrania

Rekomendowane odpowiedzi

1. Chciałym zbudować sobie zestaw, który będzie:

• służył do pracy z dużymi bazami danych (4GB i więcej danych, głównie PostgreSQL)
  • służył do indeksowania i przetwarzania dużych zbiorów danych w Elasticsearchu
  • służył do pracy z repozytoriami kodu GIT (głównie przy użyciu PhpStorm)
  • wieczorami do gier, głównie Wiesiek plus Diablo 4 w 1440p
  • przyszłościowo: zabawa małymi modelami językowymi (AI) w kontekście inseksowania, wyszkalania i przeszukiwania dużych baz danych

Budżet: 5000-7000 (ale jest elastyczny w górę, tak do max. 10k, ale psychologiocznie wolałbym nie przekraczać 8k)

2. Posiadane już elementy:

• Zotac GeForce RTX 4070 Ti SUPER Trinity Black Edition 16GB GDDR6X
  • 2 monitory 27"
  • peryferia: klawiatura + mysz

Aktualizacja: 12.12.2024

• obudowa: be quiet! Light Base 600 LX
  • procesor: AMD Ryzen 7 9700X
  • płyta główna: MSI MAG X670E TOMAHAWK WIFI
  • dysk SSD (główny): SD Kingston KC3000 2TB M.2 2280 PCI-E x4 Gen4 NVMe (SKC3000D/2048G)

Aktualizacja: 15.12.2024

• zasilacz: be quiet! Pure Power 12 M 850W
  • pamięci: Patriot Viper Venom DDR5 64GB (2x32GB) 6000MHz CL30 PVV564G600C30K

Chciałym was poprosić o propozycje, uwagi, sugestie w sprawie

3. Obudowy: komputer musi być umieszczony po lewej stronie, dlatego jeśli miałaby być obudowa przeszklona (a chyba taką chcę), to obudowa musi dać się zamontować w wersji odwróconej (szyba po prawej stronie), dlatego rozważam:

• opcja 1: BE QUIET! Silent Base 802 ~ 750 zł
  • opcja 2: be quiet! Light Base 900 DX ~ 900 zł
  • opcja 3: be quiet! Light Base 600 LX ~ 800 zł
  • alternatywa bez szyby: Fractal Design North XL Charcoal Black ~ 850

Wstępnie wybrałem:  Light Base 600/900 LX/DX/FX

4. Płyty głównej i procesora:

Tu mam największą zagwozdkę, bo nie wiem czy ryzykować 14700k + jakaś dobra płyta, np. MSI MAG Z790 TOMAHAWK WIFI, a może nieco słabszy 14600k wystarczy?

A może postawić na Intel 265 z nadzieją, że poprawią mikrokod i wydajność? Wydajność wielowątkowa wydaje się sensowna a do gier i 4070 Ti Super w 1440 wydaje się być wystarczającym procesorem.

Czy też może jednak coś ze stajni AMD?

5. Pamięci:

Ponieważ nie wybrałem procka, to nie bardzo wiem jakie pamięci wybrać, czyt bez względu na wszystko brać DDR5? Wyczytałem gdzieś, że sensownym kompromisem pomiędzy ceną a prędkością są kości 6000/6400 CL32

Wziąłbym co najmnie 32GB, ale rozważam też 64 GB

Aktualnie mam [G.Skill] Ripjaws V DDR4, 4x8GB, 3200MHz, ale one pewnie do wymiany na coś szybszego

6. Dysku twardego:

Zostawiłbym sobie na backup posiadany Samsung SSD 860 EVO 1TB

Chciałym mieć docelowo 2 dyski:

• jeden na system, aplikacje. Myślę o jakimś dysku na PCI 5.0 pod system 1TB/2TB
    • czy polecacie, brać Lexara?
    • dotychczas nie zawiodłem się na Samsungach EVO, więc może przy nich zostać?
  • drugi na dane, aktualnie posiadam ponad 1TB różnego rodzaju danych
    • tu wziąłbym tańszy (nie musi być superszybki) dysk SDD 4TB na pozostałe dane
    • co polecacie?

7. Chłodzenia:

Chcę AIO, może mieć podświetlenie.

• opcja 1: Arctic Liquid Freezer III ARGB 420 ~ 500
  • opcja 2: be quiet! Light Loop 360mm ARGB ~ 550

Obecnie posiadam: Cryorig A40 Ultimate (CR-A4B), czy wystarczyłoby na 14700k albo mocne AMD?

A może coś innego?

8. Zasilacza

Posiadam: EVGA SuperNOVA G2 R 750W (220-G2-0750-X2) Plus GOLD

Pewnie trzeba wziąć coś nowszego - 850W? Jak firma, NZXT, MSI, coś innego?

Edytowane przez aztechowski
zaktualizowano o posiadane elementy

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Idź w AMD. Ryzen 7 9700X powinien sobie bardzo ładnie radzić z bazami i w gierki też pograsz. Masz już chłodzenie, bo ten procek normalnie ma TDP 65W i nawet w trybie podkręconym nie przekracza 120W. To jest nic w porównaniu z Intelem i równie dobrze może pracować na AIO jak i chłodzeniu powietrznym. Tak samo zasilacz powinien wystarczyć, bo całość platformy nie powinna ciągnąc więcej niż 450-500W.

1 godzinę temu, aztechowski napisał(a):

5. Pamięci:

W wypadku Intela jest to: czym szybciej tym lepiej.
W wypadku AMD poleca się konfigurację 6000MT/s CL30 w trybie 1:1 (co jest powinno być szybsze niż 7400MT/s 2:1). Lepsza konfiguracją jest 6400MT/s w takim trybie, ale tego nie obsługują wszystkie procesory. Przy czym każdą pamieć 6000MT/s CL30 da się podkręcić do 6400MT/s (bo są na tych samych kościach). Z tanich modeli są Patriot Vipery, Goodramy i Corsair Vengence. 

1 godzinę temu, aztechowski napisał(a):

Myślę o jakimś dysku na PCI 5.0 pod system 1TB/2TB (co polecacie, brać Lexara?). Dotychczas nie zawiodłem się na Samsungach EVO, więc może przy nich zostać?

Tańszym dysku ma pozostałę dane 4TB (co polecacie)

Nie bardzo rozumiem. Chcesz HDD 3,5" 4TB? Ja bym się nie bawił i brał same SSD. Osobiście nie jestem fetyszysta prędkości. Ważne by dysk był na pamięciach TLC miał przyzwoite TBW i gwarancję 5 lat. Najczęściej wiąże się to z przyzwoita prędkością, bo inaczej się nie opłaca producentowi. Lexar jest chyba nadal najtańszą opcją w wersji 4TB. W wielkości 2TB dobrze wypada Patriot Viper VP4300 Lite (z tych szybszych) lub WD Blue (z wolniejszych).

Jeśli chodzi o płytę to cenowo fajnie wypada obecnie Msi X670E GAMING PLUS WIFI.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam na myśli 4TB SDD. Przeredagowałem nieco post, aby było czytelniej.

Jeśli chodzi o główny dysk, to myślałem nad:

• Samsung 1TB M.2 PCIe Gen5 NVMe 990 EVO PLUS. Zalety: TLC, 5lat gwarancji, Samsung, EVO. Wada: cena
  • MSI 1TB M.2 PCIe Gen4 NVMe Spatium M450. Zalety TLc, 5lat gwarancji. Wada: nie mam zaufania (może niesłusznie?)

Jeśli chodzi o dysk dodatkowy, 4TB, to rozważam:

• Lexar 4TB M.2 PCIe Gen4 NVMe NM790 Heatsink

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A wykorzystasz dysk PCIe5? Raczej nie. Moim zdaniem ma to więcej wad niż zalet, bo owszem, masz trochę więcej IOPS ale są drogie, grzeją się konkretnie i te transfery są w praktyce nie do wykorzystania. Sprawdzony KC3000 kosztuje mniej a raczej różnicy nie zauważysz 😉 

Edytowane przez Bonusso3

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Myślę, że Llama 8B i 13B spokojnie sobie poradzi z wykorzystaniem możliwości tego dysku 🙂

Cytat

After exploring the hardware requirements for running Llama 2 and Llama 3.1 models, let’s summarize the key points and provide a step-by-step guide to building your own Llama rig.

Key Takeaways:

• GPU is crucial: A high-end GPU like the NVIDIA GeForce RTX 3090 with 24GB VRAM is ideal for running Llama models efficiently.
  • CPU matters: While not as critical as the GPU, a strong CPU helps with data loading and preprocessing.
  • RAM requirements: 32GB or more of fast RAM (DDR4-3600 or better) is recommended for optimal performance.
  • Storage speed: An NVMe SSD with PCIe 4.0 support ensures fast model loading and data access.
  • Cooling is essential: Proper cooling solutions are necessary to maintain performance during long inference sessions.
  • Power supply: A high-quality PSU with sufficient wattage (850W+) is crucial for system stability.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

4 godziny temu, aztechowski napisał(a):

Lexar 4TB M.2 PCIe Gen4 NVMe NM790 Heatsink

Lexara 4TB mam i nie ma z nim problemów (no ale nie mam go jakoś strasznie długo). 

4 godziny temu, aztechowski napisał(a):

MSI 1TB M.2 PCIe Gen4 NVMe Spatium M450

Dyski MSI widziałem w jakichś prebuildach Thermaltake, więc jakieś tam zaufanie ta firma musi mieć, co do tej konstrukcji.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W dniu 29.11.2024 o 01:18, vries napisał(a):

Jeśli chodzi o płytę to cenowo fajnie wypada obecnie Msi X670E GAMING PLUS WIFI.

A czy w ogóle opłaca się iść w płyty X670E zamiast niższego czipsetu. Czy i dlaczego opłaca się dołożyć te 400zł? 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

2 godziny temu, aztechowski napisał(a):

A czy w ogóle opłaca się iść w płyty X670E zamiast niższego czipsetu. Czy i dlaczego opłaca się dołożyć te 400zł? 

Bo to przyszłościowy wybór, jak już wydajesz sporo na kompa. Planujesz 3 dyski m.2? Jasne, możesz dołożyć jeszcze jeden po czasie. Za 6 lat będziesz chciał wymienić kartę graficzną i procka? Nie ma problemu, jest PCIE 5.0 dla slotu x16. 

Jak ktoś ma bardzo ograniczony budżet i niskie wymagania, to płyty B650 są fajne. Osobiście mam b650, ale to jest HDV M.2, za którą zapłaciłem 485zł. Czyli ponad 500zł mniej niż kosztuje x670e. Czyli w sumie połowę tej kwoty. Różnica jest niemała. Ale jak spojrzysz na swoje wymagania, to musisz wydać najlepiej z 700zł na coś takiego, by mieć te dyski i dołożone do nich radiatory.
Te ~300zł to jest cena tego slotu PCIE 5.0 i tego dodatkowego dysku + ewentualnej możliwości dodania czegoś na na tych pomniejszych slotach PCIE. 

Czy warto wydać te ~300zł? Zależy od preferencji. Ja osobiście bym nie kupił płyty b650 za 700zł i był dopłacił te 300zł, dlatego polecam taki wybór.

• Like 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W dniu 29.11.2024 o 13:49, aztechowski napisał(a):

Samsung 1TB M.2 PCIe Gen5 NVMe 990 EVO PLUS. Zalety: TLC, 5lat gwarancji, Samsung, EVO. Wada: cena

Brak DRAM, mocno siadają transfery po zapełnieniu, zdecydowanie Kingston KC3000

17331548796521121907147596776973.jpg.c142cf8d67a72ac97708c9ed000ebbb1.jpg

17331547764062857414168732816070.jpg.42dcd4ae764c714976eabef3fea0e163.jpg

Wrzuć jak wygląda cały zestaw obecnie 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To jest bez DRAM, PCIE 5.0 tego nie nadrobi, sam dysk jest gorący jak praktycznie wszystko na 5.0. Ludzie patrzą na odczyty sekwencyjne podawane przez producentów które nijak mają się do rzeczywistości nie mówiąc już o zapchaniu pseudo bufora SLC czy samym thorttlingu

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@Dikson @Bonusso3 @vries Dzięki za porady. Przepraszam za milczenie, ale musiałem chwilę odpocząć i nabrać dystansu. Postaram się po kolei.

Podsumowując:

• na początek chyba pójdę za waszą radą i kupię KC3000. Gdy zacznę się bawić Llamą i okaże się, że niedomaga, to kupię dysk PCIE 5.0
  • mentalnie, pogodziłem się z AMD 🙂 Póki co faworytem jest AMD 7 9700X. Chyba odpuszczę i14600KF&14700KF, chociaż wydają się bardzo atrakcyjne
  • jeśli chodzi o płytę, to tutaj mam najwięcej problemów, gdyż
    • nie chcę się za bardzo bawić w podkręcanie (choć kusi),
    • ale zależy mi na dobrym audio i mentalnie chyba nie jestem w stanie zaakceptować LC 897, zwłaszcza, że w mojej aktualnej płycie mam lepsze DAC
    • z doświadczenia wiem, że potrzebuję dużo USB, a ostatnio coraz bardziej doskwieta mi brak USB-C, więc im więcej ma płyta tym lepiej
    • WIFI-6/7 jest dla mnie bez znaczenia
  • obudowa: postawiłem Light Base 600 LX (w sumie od początku to był mój faworyt)
  • chłodzenie wybiorę albo Arctic Liquid Freezer III ARGB 360 albo do kompletu z obudową be quiet! Light Loop 360mm ARGB (to ma marginalne znaczenie)

Jeśli chodzi o płyty to rozważałem i nadal jestem w kropce:

• ASUS TUF GAMING X670E-PLUS WIFI
  • MSI MAG X670E TOMAHAWK WIFI
  • ASRock X870 Steel Legend WiFi - porównywalne z X670, chociaż sama płyta OK
  • Płyta główna ASRock X670E PRO RS - słabe audio
  • MSI X670E GAMING PLUS WIFI - słabe audio
  • ASRock X670E PG LIGHTNING - słabe audio
  • ASUS TUF GAMING X870-PLUS WIFI
  • ASUS PRIME X670E-PRO WiFi
  • Gigabyte X870E AORUS ELITE WIFI7

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

12 godzin temu, aztechowski napisał(a):

Jeśli chodzi o płyty to rozważałem i nadal jestem w kropce:

Osobiście brałbym albo MSI MAG X670E TOMAHAWK WIFI albo Asrocka X670E Steel Legend. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zakupiłem

• obudowa: be quiet! Light Base 600 LX
  • procesor: AMD Ryzen 7 9700X
  • płyta główna: MSI MAG X670E TOMAHAWK WIFI
  • dysk SSD (główny): SD Kingston KC3000 2TB M.2 2280 PCI-E x4 Gen4 NVMe (SKC3000D/2048G)
  • zasilacz: be quiet! Pure Power 12 M 850W
  • pamięci: Patriot Viper Venom DDR5 64GB (2x32GB) 6000MHz CL30 PVV564G600C30K

Zastanawiam się nadal nad:

Edytowane przez aztechowski
aktualizacja o zakupy

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi