Skocz do zawartości
Groszeq

Problem z bootowaniem z dysków m2

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Zakupilem nowy dysk m2. Zamontowałem go w pierwszym głównym slocie na m2. W biosie pokazuje go w M2_1. Stary dysk na którym był i jest nadal system jest w slocie M2_2. Jednak nie widzę nigdzie możliwości wyboru który dysk ma być bootowany. Chciałbym aby nowy dysk czyli slot M2_1 był bootowany i tam zainstalować nowy system. A stary dysk żeby robił za magazynowy. Dołączam zrzuty ekranu jak to wygląda. Wybierając boot option i dalej mam uefi hard Disk Windows boot manager (i tutaj stary dysk) jak wybrać aby znajdował się tutaj nowy?

Bios zaktualizowany do najnowszej wersji. 
płyta główna to msi b550-a pro.

Z góry dzięki za pomoc. 

IMG_7891.jpeg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

10 minut temu, Caleb napisał(a):

Gdzieś w tych zakładkach powinieneś mieć jeszcze opcję "UEFI Hard Disk Drive Priorites" albo coś podobnego, tam wybierasz właściwy nośnik. 

Mam tylko do wyboru i pokazuje tylko ten stary dysk intel. Mam opcję Windows boot manager (Intel ssdpekkw010t8) oraz dusabled - i to tyle. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

9 godzin temu, leven napisał(a):

Wyjmij ze slotu dysk  M2_2 z systemem i zostaw tylko nowy dysk. Teraz zainstaluj system.

A po instalacji nowego systemu włożyć stary dysk i nie będzie już wtedy problemu z bootowaniem i wykrywaniem w biosie? Bo nowy dysk ogólnie BIOS widzi jak na zrzucie ekranu, ale nie da się go ustawić jako bootowany dysk. I po instalacji systemu w taki sposób powinno być juz go widać przy wyborze z ktorego dysku ma bootowac tak?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Bios 

Zakładka settings 

Boots

Na dole powinno być 

UEFFI Hard Disk Drive BBS Priorites( tu wybierasz dysk) 

Jak stawiasz na nim windowsa to go wyjmij bo jeszcze sobie go z formatujesz( oczywiści chodzi o ten którego nie chcesz formatować) . Później dołożysz i ustawisz który ma być pierwszy odpalany 

https://ibb.co/ZcM0d7z

Jeśli bios trochę się różni możliwe że na samej górze, opcja advence jest uruchomiona 

Edytowane przez axsin302
  • Like 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Podczepię się pod temat...

MSI B650 Gaming plus Wifi 

Wgrany najnowszy bios . Ustawiłem BiOS/CSM/UEFI Mode  teraz dopiero widzę dyski w opcji bootowania. Po zmianie instalacja systemu na Goodram Iridium Pro 240GB. Ustawiłem jako priorytetowe bootowanie z goodrama i cały czas pojawia się reboot AMD Select proper Boot Device. Jakby nie chciał zupełnie bootowac z tego dysku to samo jest na cx400 oraz crucial mx200.

Doradzicie coś?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

16 minut temu, seeba1910 napisał(a):

pojawia się reboot AMD Select proper Boot Device

na ile dyskach masz windwosa ? Co pokazuje UEFFI Hard Disk Drive BBS Priorites ( windows i dysk ) ? 

24 minuty temu, seeba1910 napisał(a):

CSM

jest ci potrzebny czy UFFi ci nie wystarczy ? 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

14 minut temu, axsin302 napisał(a):

na ile dyskach masz windwosa ? Co pokazuje UEFFI Hard Disk Drive BBS Priorites ( windows i dysk ) ? 

Na Goodram mam system nowo postawiony, ale nie chcę się bootowac o wejściu do windowsa nie wspominając.

jest ci potrzebny czy UFFi ci nie wystarczy ? 

Na UEFI nie widać dysków Sata w zakładce boot dopiero po zmianie na CSM mam możliwość wyboru.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

zresetuj jeszcze raz bios i jak nie będzie widać dysków to musisz postawić jednego na UFFi, później jak ci się uda postawić Winde to podłączysz pozostałe dyski i dodasz ( jeśli same nie ruszą ) przez Windowsa. Zarządzanie Komputerem->Magazyn->Zarządzanie dyskami, dalej sobie poradzisz bo będziesz widział jaka partycja nie jest aktywna  i dodasz volumen

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Bez żartów , żeby były takie problemy to nie się nie spodziewałem. Prosta sprawa instalka. Z początku postawiłem na uefi , ale nie było dysku widocznego w bootowaniu a jak zmieniłem na CSM dysk był widoczny, ale dysk się nie bootowal oczywiście instalowałem windowsa jeszcze raz po zmianie w biosie.

Nie mam nerw już 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam

widzę ze trzeba to ludziom wytłumaczyć łopatologicznie xD

to nie czasy Win XP czy win7/8/8.1 gdzie wskazywało sie nośnik do przeszukania i uruchomienia systemu. 

w skrócie - nowe biosy w tym tryb UEFI , nie określa sie już dysku jako nośnik z którego bios/płyta główna wyszukuje i uruchamia system, tylko UEFI wykrywa partycje np. "windows boot manager" i z niej uruchamia system , a WMB jest tworzony dopiero w momencie instalacji nowego systemu, po instalacji systemu to UEFI wykrywa WBM i z niego uruchamia system , nie ma WBM to w większości przypadków po uruchomieniu PC za każdym razem zasygnalizuje brak systemu i wejdzie do biosu. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

40 minut temu, Mr.T... napisał(a):

Witam

widzę ze trzeba to ludziom wytłumaczyć łopatologicznie xD

to nie czasy Win XP czy win7/8/8.1 gdzie wskazywało sie nośnik do przeszukania i uruchomienia systemu. 

w skrócie - nowe biosy w tym tryb UEFI , nie określa sie już dysku jako nośnik z którego bios/płyta główna wyszukuje i uruchamia system, tylko UEFI wykrywa partycje np. "windows boot manager" i z niej uruchamia system , a WMB jest tworzony dopiero w momencie instalacji nowego systemu, po instalacji systemu to UEFI wykrywa WBM i z niego uruchamia system , nie ma WBM to w większości przypadków po uruchomieniu PC za każdym razem zasygnalizuje brak systemu i wejdzie do biosu. 

Windows 10 instalowałem na p67 pro 3 i takich kwiatków nie było jak z płytą MSI. 5 minut i po robocie .

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ten tu to 

czyli jest tak , aby bios wykrywał/pokazywał posiadane przez Ciebie dyski musisz mieć włączone CSM  , czyli tryb kompatybilności (trochę to dziwne bo to nie są jakieś stare dyski ) ale platforma już AM5 

a jakim narzędziem tworzyłeś pendrajwa z instalatorem z systemem ? 

dlaczego pytam, bo ma to znaczenie wybierasz CSM to partycja powinna być MBR , wybierasz UEFI to partycja powinna być GPT 

najlepiej to pokazuje i można ustawić na programie Rufus 

https://www.instalki.pl/download/programy/windows/narzedzia/narzedzia-dyskowe/rufus/

wybierasz posiadane ISO z obrazem i w twoim przypadku powinieneś - system partycjonowania ustawić na MBR.  

po czym instalatorem Windowsa,  podczas instalacji usunąć wszystkie partycje znajdujące sie na dysku na którym będzie instalowany system i następnie założyć nowe partycje, system/instalator sam założy odpowiednie partycje rozruchowe.    

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

22 godziny temu, Mr.T... napisał(a):

ten tu to 

czyli jest tak , aby bios wykrywał/pokazywał posiadane przez Ciebie dyski musisz mieć włączone CSM  , czyli tryb kompatybilności (trochę to dziwne bo to nie są jakieś stare dyski ) ale platforma już AM5 

Dyski są widoczne w statusie systemu w biosie, ale w boot już nie.

a jakim narzędziem tworzyłeś pendrajwa z instalatorem z systemem ?  

Utworzyłem flash USB ze strony windowsa.

dlaczego pytam, bo ma to znaczenie wybierasz CSM to partycja powinna być MBR , wybierasz UEFI to partycja powinna być GPT 

najlepiej to pokazuje i można ustawić na programie Rufus 

https://www.instalki.pl/download/programy/windows/narzedzia/narzedzia-dyskowe/rufus/

wybierasz posiadane ISO z obrazem i w twoim przypadku powinieneś - system partycjonowania ustawić na MBR.  

po czym instalatorem Windowsa,  podczas instalacji usunąć wszystkie partycje znajdujące sie na dysku na którym będzie instalowany system i następnie założyć nowe partycje, system/instalator sam założy odpowiednie partycje rozruchowe.    

Pobrałem plik ISO i zrobiłem na pendrive tak jak opisałeś i system nie wstaje ani na CSM ani na UEFI.

Instalacja się zakończyła i powinna pójść dalej a komp się resetuje i nie widzi dysku z którego ma uruchomić system .

Brakuje już mi pomysłów , ale żeby te dyski się nie nadawały pod AM5 ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Co to za dyski? 

Obydwaj podejrzewamy że windows na pendrive jest zły 

Wiem że podałeś na górze ale podaj cała nazwę kodową, czy na którym jest już windows? Ale nie stswiany teraz przez ciebie? 

Daj jeszcze zdjęcie jak to podłączyłeś z wnętrza kompa

Edytowane przez axsin302

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

7 minut temu, axsin302 napisał(a):

Co to za dyski? 

Goodram Iridium Pro 240GB

Cx400 512GB

Crucial MX200

Pobrałem zły system? Z tego pendriva instalowałem na poprzedni komputer i dzialal system.

Z tego samego miejsca pobrałem plik ISO .

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

11 minut temu, seeba1910 napisał(a):

Instalacja się zakończyła i powinna pójść dalej a komp się resetuje i nie widzi dysku z którego ma uruchomić system .

Brakuje już mi pomysłów , ale żeby te dyski się nie nadawały pod AM5 ?

cały czas tłumacze nie można sobie dowolnie stosować ustawień , tylko jeśli bios wykrywa dyski tylko w trybie z wsparciem CSM to system partycjonowania musi być MBR.

i dalej bios nie będzie pokazywał że z danego dysku można uruchomić system , tylko po instalacji systemu jest tworzona partycja WBM i dopiero ona wykrywana jest i pokazywana w biosie, i po restarcie bios powinien  z automatu z niej uruchomić system. 

czy podczas instalacji systemu usunąłeś poprzednie partycje tak aby cały dysk był pusty ? ( i nie uaktualnienie tylko nowa instalacja systemu  - niestandardowa)

przykładowy filmik od 3:35 

https://www.youtube.com/watch?v=Ph3iLD36js0

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

15 minut temu, axsin302 napisał(a):

Co to za dyski? 

Wiem że podałeś na górze ale podaj cała nazwę kodową, czy na którym jest już windows? Ale nie stswiany teraz przez ciebie?

Windows był tylko stawiany na Goodramie Iridium Pro 240GB

Podczas instalacji usuwalem partycje.

Daj jeszcze zdjęcie jak to podłączyłeś z wnętrza kompa

Przecież jakby były źle podłączone to by bios ich nie widział . 

3 minuty temu, Mr.T... napisał(a):

cały czas tłumacze nie można sobie dowolnie stosować ustawień , tylko jeśli bios wykrywa dyski tylko w trybie z wsparciem CSM to system partycjonowania musi być MBR.

i dalej bios nie będzie pokazywał że z danego dysku można uruchomić system , tylko po instalacji systemu jest tworzona partycja WBM i dopiero ona wykrywana jest i pokazywana w biosie, i po restarcie bios powinien  z automatu z niej uruchomić system. 

Rozumiem . Po instalacji niestety automatycznie system nie startuje .

czy podczas instalacji systemu usunąłeś poprzednie partycje tak aby cały dysk był pusty ? ( i nie uaktualnienie tylko nowa instalacja systemu  - niestandardowa)

przykładowy filmik od 3:35 

https://www.youtube.com/watch?v=Ph3iLD36js0

Znam procedurę instalacji. Zaznaczam  oczywiście niestandardową.Wszystkie partycje usunięte 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

to jest płyta MSI wiec gdy CSM lub UEFI będzie aktywny, to powinno być podświetlone na biało , nie jest aktywny to na szaro, zakładam ze tak jest, CSM na biało UEFI na szaro. 

nie, nie trzeba nic więcej ustawiać, bios ma tylko wykrywać dyski , jak masz możliwość zamieść fotkę z biosu.

po instalacji systemu i wejściu do biosu od razu powinny być widoczny WBM , nie ma ? no to trzeba pogłówkować dlaczego.  

można było by zrobić test 

np. ustawienie w biosie CSM enabled 

wstępnie zainstalować system, po restarcie , wyłączyć PC , wyjąć dysk i jeśli jest możliwość podłączyć do drugiego PC , po co ?  , a no po to, aby sprawdzić czy na tym dysku który jest wstępnie zainstalowany system , instalator założył partycje MBR czy GPT.

jak nie ma drugiego PC to zrobimy rozpiskę jak to sprawdzić pod linuxem , bootowalnym z pendrajwa i nic nie trzeba instalować.   

• Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

17330723361926360589490289279065.thumb.jpg.4a98a6be1fd588b6dff8050d1f067192.jpg

17330723788244374771431806525003.jpg

22 minuty temu, Mr.T... napisał(a):

to jest płyta MSI wiec gdy CSM lub UEFI będzie aktywny, to powinno być podświetlone na biało , nie jest aktywny to na szaro, zakładam ze tak jest, CSM na biało UEFI na szaro. 

nie, nie trzeba nic więcej ustawiać, bios ma tylko wykrywać dyski , jak masz możliwość zamieść fotkę z biosu.

po instalacji systemu i wejściu do biosu od razu powinny być widoczny WBM , nie ma ? no to trzeba pogłówkować dlaczego.  

można było by zrobić test 

np. ustawienie w biosie CSM enabled 

wstępnie zainstalować system, po restarcie , wyłączyć PC , wyjąć dysk i jeśli jest możliwość podłączyć do drugiego PC , po co ?  , a no po to, aby sprawdzić czy na tym dysku który jest wstępnie zainstalowany system , instalator założył partycje MBR czy GPT.

jak nie ma drugiego PC to zrobimy rozpiskę jak to sprawdzić pod linuxem , bootowalnym z pendrajwa i nic nie trzeba instalować.   

Mam tylko laptopa . 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi