Skocz do zawartości
Proximat3

PC gamingowy za ok. 10k

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć,
Przymierzam się do zmiany mojego builda na coś nowszego z mid-high endowej półki.
Głównie gry, monitor 2k 165Hz AOC Q24G2A BK, więc najlepiej jakby build dał radę to wyciągnąć w jak największej ilości tytułów.

Mam jakiś zarys w głowie, ale jestem otwarty na wszelkie sugestie.
Komp ma być możliwie bezproblemowy i łatwy w czyszczeniu i dostępności do podzespołów (wybór odpowiedniej obudowy).
Musi być relatywnie cichy, raczej celuję w chłodzenie powietrzem.

Naszła mnie wizja, że fajnie jakby był biały, ale jeśli warunkuje to (a często warunkuje) wybór podzespołów (gorsze lub droższe) to może być wszystko czarne.
RGB mnie nie interesuje, jak będzie coś bardzo delikatnego to ok, w innym przypadkach wyłączam.

Obecny szkic buildu:
CPU: AMD 7800x3d
GPU: Gigabyte GeForce RTX 4080 Super AERO OC 16GB GDDR6X 256bit
RAM: G.Skill Trident Z5 RGB DDR5 32GB 6800MHz CL34
MOBO: Gigabyte B650 GAMING X AX V2 /AMD X650/DDR5/SATA3/ M.2/PCIe4.0/WiFi/B (trochę randomowy pick)
CASE: Fractal Design North Chalk TG Clear Midi Tower ATX (nie wiem czy front nie będzie zbierał przypadkiem za dużo kurzu i bok jest chyba szklany, wolałbym plastik przy małym dziecku w domu i Roombie)
PSU: Zasilacz MSI MPG A1000G 1000W 80 Plus Gold ATX 3.0
Chłodzenie CPU: ???
Akcesoria: jakieś ciche wiatraki do case'a?

Budżet ok. 10k.

Do tego kilka ważnych dla mnie pytań:

1. Jak wiadomo RTX 4xxx już nie produkują. Lepiej kupić teraz np. RTX 4080 SUPER za ok. 5000-5200zł czy poczekać na premierę RTX 5xxx w nadziei, że ceny 4xxx spadną (do tego czasu mogę używać GTX 1660)?
Nie zamierzam dopłacać raczej do RTX 5080.
2. Jak z miejscem po włożeniu takiego 4080 do budy ATX pod kątem slotów PCI? Mam kartę sieciową z antenami, czytałem że w wielu przypadkach zostaje 1 slot, więc już byłby zajęty.
Może lepiej jakieś MOBO typu WIFI?
3. 7800x3d to wystarczający wybór na kolejne 3-5 lat?

Z góry dzięki za odpowiedzi!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi