Skocz do zawartości
Proximat3

PC Gamingowy za około 10000 zł

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć,
Przymierzam się do zmiany mojego builda na coś nowszego z mid-high endowej półki.
Głównie gry, monitor 2k 165Hz AOC Q24G2A BK, więc najlepiej jakby build dał radę to wyciągnąć w jak największej ilości tytułów.

Mam jakiś zarys w głowie, ale jestem otwarty na wszelkie sugestie.
Komp ma być możliwie bezproblemowy i łatwy w czyszczeniu i dostępności do podzespołów (wybór odpowiedniej obudowy).
Musi być relatywnie cichy, raczej celuję w chłodzenie powietrzem.

Naszła mnie wizja, że fajnie jakby był biały, ale jeśli warunkuje to (a często warunkuje) wybór podzespołów (gorsze lub droższe) to może być wszystko czarne.
RGB mnie nie interesuje, jak będzie coś bardzo delikatnego to ok, w innym przypadkach wyłączam.

Obecny szkic buildu:
CPU: AMD 7800x3d
GPU: Gigabyte GeForce RTX 4080 Super AERO OC 16GB GDDR6X 256bit
RAM: G.Skill Trident Z5 RGB DDR5 32GB 6800MHz CL34
MOBO: Gigabyte B650 GAMING X AX V2 /AMD X650/DDR5/SATA3/ M.2/PCIe4.0/WiFi/B (trochę randomowy pick)
CASE: Fractal Design North Chalk TG Clear Midi Tower ATX (nie wiem czy front nie będzie zbierał przypadkiem za dużo kurzu i bok jest chyba szklany, wolałbym plastik przy małym dziecku w domu i Roombie)
PSU: Zasilacz MSI MPG A1000G 1000W 80 Plus Gold ATX 3.0
Chłodzenie CPU: ???
Akcesoria: jakieś ciche wiatraki do case'a?
Dyski i system: przenoszę z  obecnego kompa

Budżet ok. 10k.

Do tego kilka ważnych dla mnie pytań:

1. Jak wiadomo RTX 4xxx już nie produkują. Lepiej kupić teraz np. RTX 4080 SUPER za ok. 5000-5200zł czy poczekać na premierę RTX 5xxx w nadziei, że ceny 4xxx spadną (do tego czasu mogę używać GTX 1660)?
Nie zamierzam dopłacać raczej do RTX 5080.
2. Jak z miejscem po włożeniu takiego 4080 do budy ATX pod kątem slotów PCI? Mam kartę sieciową z antenami, czytałem że w wielu przypadkach zostaje 1 slot, więc już byłby zajęty.
Może lepiej jakieś MOBO typu WIFI?
3. 7800x3d to wystarczający wybór na kolejne 3-5 lat?

Z góry dzięki za odpowiedzi!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

przy obecnych cenach 7800x3D ciężko jest to przełknąć szczególnie, że to tylko parę klatek... wiem, że zaraz ktoś napiszę po co polecam intele ale 14600kf wcale tak mocno nie odbiega ( co prawda jest to martwa platforma ) 1200zł dopłaty za podobny winik :/ może prądożerny, może ciepły aczkolwiek ryzeny też są okropnie ciepłe.  

https://www.purepc.pl/amd-ryzen-7-9800x3d-test-recenzja-opinia-wydajnosc-gry?page=0,25

https://www.x-kom.pl/lista/vqwhuktte Dysku nie podałeś ale dałem jakby co. 

1. masz promocje na 4600zł za 4080 super to dobra cena. 5xxx zapowiadają się na odgrzewane kotlety z nowym ramem tylko ;/ pewnie 20% wydajne a realnie 15% , będą cieplejsze lub bardziej prądolubne. Cena ~5500 na początek za 5080 RTX, 1660 oczywiście 

2. Wifi 7 na tej płycie już nie będzie ci potrzebne inne chyba, że masz jakiś pokój/mieszkanie wyłożone ołowiem lub lodówkami które zakłócają sygnał lub jest po prostu daleko i potrzeba ci mocniejszych anten 

3. - 

co do obudowy, jak ma stać na podłodzei nie przyciągać wzroku  to trochę jej szkoda dlatego https://www.x-kom.pl/p/1295992-obudowa-do-komputera-be-quiet-pure-base-501-airflow-white.html + ten wentyl 

płyta posiada PCie-5.0 tak że RTX 5xxx wejdą, zasilacz też da rade 400w nowy 5080 / procek 175w bez OC ( ale raczej nie opłaca się ich kręcić wręcz przeciwnie UV pomaga bardzo) 

Edytowane przez axsin302

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzięki.

Zapomniałem dodać: dyski i OS przenoszę z obecnego kompa.
Intel był moim pierwszym wyborem, bo mam obecnie i5 i jest OK, ale nie chcę ryzykować kupowania gen 13 czy 14 na LGA 1700 jak wchodzi 18xx.

I wiem, że zaraz co poniektórzy powiedzą, że już naprawione itp itd. Ale niesmak pozostał.
Do tego TDP niższe, a przy obecnych cenach prądu to ma znaczenie.

Co do WIFI, bez anten ciężko, mam router dual band i wifi 2.4Ghz i 5Ghz.
Komp jest za jedną ścianą od routera i bez anten były skoki, w innym pokoju już tylko ledwo 2.4Ghz, będę repeater dokupywał za rok. Nie mniej antenki powinny być, idealnie jakby była płyta która ma swoje anteny wychodzące z głównego śledzia, a nie ze śledzi pod PCI.

@axsin302 przy obecnych cenach? To jak się kształtowała jego cena wcześniej?

Edytowane przez Proximat3

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Godzinę temu, Proximat3 napisał(a):

prądu to ma znaczenie

Co za skromność ~70w więcej niż 7800x3D  po UV ale 5080 W400+ to już nie boli. Pomijać już że w spoczynku intel ciągnie mniej i idle ( www, filmy, itp) dają teraz 5lat gwarancji i te utlenianie jednak dochodzi kiedy się przekracza ten próg oc. Nie będę namawiał ale gdy się sklada kompa tu i teraz bez rozmyślania co będzie za 5 lat to jest to dobra opcja. Mam nadzieję że amd zrobi jakiś 9600x3D bo powoli rynek wariuje. Jeśli jesteś użytkownikiem który gra po 10h dziwnie to rzeczywiście rachunkek za rok bedzie wyższy policzmy zatem 70w to 0.7kwh dzienie razy 365dni przy 80gr. Czyli 255.5 x0.8=co da nam 204zl rocznie aby dogonić cenowo 7800x3D da nam 6lat. Oczywiście jeśli energia nie wzrośnie a komputery będą chodzić 10h dziwnie na max obciążeniu 😄 dobra te obliczenia zrobiłem dla beki ale sa prawdziwe u mnie jest po 0.77gr np 

7800x3D 2300zl  1600zl 

98000x3D nie wiem ale koło 3000zl

Jeśli chodzi o wifi to anteny powiny łapać przez ścianę chyba że to blok z wielkiej płyty 

Edytowane przez axsin302

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

48 minut temu, axsin302 napisał(a):

Co za skromność ~70w więcej niż 7800x3D  po UV ale 5080 W400+ to już nie boli. Pomijać już że w spoczynku intel ciągnie mniej i idle ( www, filmy, itp) dają teraz 5lat gwarancji i te utlenianie jednak dochodzi kiedy się przekracza ten próg oc. Nie będę namawiał ale gdy się sklada kompa tu i teraz bez rozmyślania co będzie za 5 lat to jest to dobra opcja. Mam nadzieję że amd zrobi jakiś 9600x3D bo powoli rynek wariuje. Jeśli jesteś użytkownikiem który gra po 10h dziwnie to rzeczywiście rachunkek za rok bedzie wyższy policzmy zatem 70w to 0.7kwh dzienie razy 365dni przy 80gr. Czyli 255.5 x0.8=co da nam 204zl rocznie aby dogonić cenowo 7800x3D da nam 6lat. Oczywiście jeśli energia nie wzrośnie a komputery będą chodzić 10h dziwnie na max obciążeniu 😄 dobra te obliczenia zrobiłem dla beki ale sa prawdziwe u mnie jest po 0.77gr np 

7800x3D 2300zl  1600zl 

98000x3D nie wiem ale koło 3000zl

Jeśli chodzi o wifi to anteny powiny łapać przez ścianę chyba że to blok z wielkiej płyty 

Jestem otwarty na wszelkie sugestie, to poleć proszę zestaw oparty o intela i AMD z jak najlepszym stosunkiem cena/jakość na najbliższe 5 lat.
Koszyki mile widziane.

Co do prądu, dopiero miałem niedopłaty 2k i dostaję spore rachunki, więc jak można trochę obniżyć to czemu nie, ale jeśli obliczenia są faktycznie takie jak dałeś to nie będę w to brnął.

Z tym, że skoro Intel to musiałbym już myśleć przyszłościowo i nie brnąć w LGA 1700 tylko brać te nowe Ultra 15th gen pod LGA 18xx, które bodajże droższe i wydajnościowo wychodzą podobnie lub lekko gorzej, co wydaje się średnim pomysłem.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

13 minut temu, Proximat3 napisał(a):

Ultra 15th gen pod LGA 18xx

źle się wyraziłem... Jeżeli chodzi o te Ultra to w ogóle nie biorę tego pod uwagę Jedyne co możesz iść w Intela to 14600 KF ponieważ 14700 i 14900 K będzie za gorący i zbyt prądożerne cena bo też bardziej przystępny. Jest to modernizacja bez upgrade'u czyli za 5 lat po prostu kupujesz sobie nowy zestaw który już będzie na czymś innym stał i tak w sumie to jest dobre rozwiązanie. Koszyk z intelem Podałem ci wyżej a jeżeli chodzi o AMD to niestety będziesz musiał wydać równie do potężne pieniądze na płytę czyli około 1000 zł x670 która będzie miała PC Express 5.0 i w podobnej pieniądzach będzie 7700 ryzen, za dopłatą oczywiście 7800x3d za około 1300zł. Ramy będzie można tylko zmienić ten na Expo ale cena jest taka sama zasilacz dysk obudowa wszystko może pozostać tak samo. Oczywiście jeżeli myślisz o RTX 5000 Jeżeli nie będzie można się pokłócić o Pcie 4.0 czyli do takich 4080 rtx który ci proponowałem w koszyku i też będzie cacy

Jeżeli chodzi o cooler CPU to bym sobie zostawił te nie jest jakoś specjalnie drogie ale też nie jest jakiś niewybitnie solidne Myślę że da radę sobie przez te 5 lat obsłużyć te dwa procesory i nie będzie robiło żadnego problemu

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

i5 jak już to 14600K bez F, bo iGPU już mi przy tej gtx 970 uratował dupę, ale faktycznie raptem 1100zł za niego.
Doczytałem dzisiaj, że przy tych intelach gen 13 i 14 trzeba zrobić update BIOSu i fixy rozwiązujące problem z tymi jednostkami jednocześnie obniżają performance, ile w tym prawdy?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Owszem jest to w 100% potwierdzone że upgrade biosu obniża wartość kalkulacyjne procesora na szczęście działa tylko to w Multi i bardziej odczuwają to aplikacje. Jeżeli ty składasz komputer tylko do naparzania to nie powinieneś się tym przejmować bo jeżeli chodzi ci o pCore one wystarczają ci w zupełności. Pamiętaj że w11 must have na tym 

Edytowane przez axsin302

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Skoro schodzę z i7 na i5 to od razu się nasuwa pytanie czy nie zejść z 4080 na 4070 TI Super, 4080 4700zł, 4070ti super 3700zł - tysiak różnicy.

Aczkolwiek w obydwu przypadkach to PNY, nie słyszałem o nich, nie wiem czym się różnią od innych marek i jak z chłodzeniem u nich.
Przy zejściu na i5 i 4070 to mam 2k + do przodu, pytanie czy to styknie na nastepne 5 lat grania w 2k 100+ fps na high/ultra.

Kolejne pytanie czy ta i5ka nie będzie bottleneckiem dla 4080?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

21 minut temu, Proximat3 napisał(a):

Kolejne pytanie czy ta i5ka nie będzie bottleneckiem dla 4080?

Nawet się nie spoci, a tobie zostanie budżet do lepszej karty skoro biorą 7500f ryzena i są zadowoleni to z tym będzie lepiej. Przed aferą z intelem każdy chciał niebieskich czy wyjdzie na jaw że amd ma problem z szyfrowanie lub czyms innym znowu się szale przewróci, jak to "wolny" rynek 😄

A tam widać odrazu że karta nie działa więc wydać stówkę więcej na wersję z Integra nie opłacalne po za tym masz jakąś stara kartę, jeśli nie sprzedajesz. 

4070 ti super z 16gb wydaje się być mocna jednak dla gier nigdy nircjest dobrze, patrząc jak je robią to nawet 5090 będzie dobry tylko w dniu premiery... 

https://www.x-kom.pl/p/1278769-karta-graficzna-nvidia-zotac-geforce-rtx-4070-ti-super-gaming-solid-oc-16gb-gddr6x.html

Była po 3600zl jednak ty masz budżet na 4080 super powinieneś brać. Jeśli jednak marzy ci się 5xxx to trzeba czekać lub kupić coś co da frajdę teraz a potem sprzedaż z małą strata 4060? 

Jak masz jakieś pytania to pytaj, jak masz jakieś wątpliwości to czekaj może ktoś jeszcze ci doradzi ja jednak widzę to tak że na obecną chwilę kupno 7800x3D/9800x3D jest tylko dla entuzjastów bo ciężko dostać a ceny coraz bardziej rosną zanim się rynek nasycić to potrwa nawet i pół roku 

Edytowane przez axsin302

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

31 minut temu, axsin302 napisał(a):

Nawet się nie spoci, a tobie zostanie budżet do lepszej karty skoro biorą 7500f ryzena i są zadowoleni to z tym będzie lepiej. Przed aferą z intelem każdy chciał niebieskich czy wyjdzie na jaw że amd ma problem z szyfrowanie lub czyms innym znowu się szale przewróci, jak to "wolny" rynek 😄

A tam widać odrazu że karta nie działa więc wydać stówkę więcej na wersję z Integra nie opłacalne po za tym masz jakąś stara kartę, jeśli nie sprzedajesz. 

4070 ti super z 16gb wydaje się być mocna jednak dla gier nigdy nircjest dobrze, patrząc jak je robią to nawet 5090 będzie dobry tylko w dniu premiery... 

https://www.x-kom.pl/p/1278769-karta-graficzna-nvidia-zotac-geforce-rtx-4070-ti-super-gaming-solid-oc-16gb-gddr6x.html

Była po 3600zl jednak ty masz budżet na 4080 super powinieneś brać. Jeśli jednak marzy ci się 5xxx to trzeba czekać lub kupić coś co da frajdę teraz a potem sprzedaż z małą strata 4060? 

Jak masz jakieś pytania to pytaj, jak masz jakieś wątpliwości to czekaj może ktoś jeszcze ci doradzi ja jednak widzę to tak że na obecną chwilę kupno 7800x3D/9800x3D jest tylko dla entuzjastów bo ciężko dostać a ceny coraz bardziej rosną zanim się rynek nasycić to potrwa nawet i pół roku 

Obejrzałem przed chwilą benchmarki i5 vs i7 i RTX 4070 TI Super vs 4080.
I tak:

- spora różnica na rzecz 4080, więc raczej pójdę w tę stronę
- 5-10% różnica na rzecz i7 vs i5, a nawet i9, więc jeśli jedynym kryterium brania i5 jest cena, to chyba wolałbym jednak iść w i7, tym bardziej że w takim MS Flight sim jest różnica 50 vs 60 FPS, więc tu już jest to zauważalne, podobnie w Hogwarts Legacy

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

7 godzin temu, axsin302 napisał(a):

Podałem ci już link wcześniej z purePC wystarczy zobaczyć testy w 2k a nie szukać YT scamów, jak w Hogwardzie jest tylko 2fps różnicy to gdzie jest 10 :/ chyba patrzysz na 1080p 

Jeżeli ostatecznie zdecydujesz się na 4080 rtx-a można wybrać tańszą płytę która nie będzie potrzebowała PCIe 5.0 to jedynie wybrać sobie taką która jeszcze ma dobre w miarę parametry jeżeli chodzi o WiFi i dźwięk

I7 i i9 odradzam -> jak masz to brać to idziesz do Amd zestawów, ja się pod tym nie podpisze. Bo bliżej będzie do tego upragnionego 7800x3D. 

• Like 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ceny 4080 spadna po premierze? Jak to bylo przy poprzednich genach? 4080 juz nie produkuja, wiec moze byc w ogole problem z kupnem.

Biorac pod uwage setup z i5, 4080 jakie mobo bys polecil z dobrym dzwiekiem, wifi 6, bt. Poleca mi ssie tez aio zeby poteznego towera AC nie brac.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

1. Obudowa jaka? 

2. Składnie w sklepie czy jednak fachura i jedziesz z YT? 

3. Undervolting karty o ile bedzie trzeba ale zawsze się przyda i tej i5 czy sobie poradzisz 

https://m.youtube.com/watch?v=y5Yoz72WNGk

4. AIO nie chciałeś jednak się przełamiesz? Jeśli nie to i tak 190 za fortisa w dualu musisz dać to te 90zl nikogo nie zbawi 

5. 4080 super* jeśli się zdecydujesz to i wybierzesz tańszą płytę to pewnie będzie na pcie4.0 gdy będziesz chciał przejść na rtx 5xxx lub 6xxx może stracisz troszkę tego się dopiero dowiemy dlatego może na płycie nie oszczędzaj 

Na forum w dziale x-kom można dostać rabat wystawiając swój koszyk. Bo promocję pewnie zaraz się wyczerpią 

Składania raczej bym tam nie polecał ale może coś się zmieniło 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ceny raczej nie spadną, bo NVIDIA przypilnuje żeby nie było nad stanów poprzedniej generacji. Jak coś, to przesuną może nawet i premierę. 

Zdecydowanie nie brałbym zasilacza MSI MAG, to nie MPG, tam jest inna krzywa wentylatora z tego co się nie mylę, i ten zasilacz zdecydowanie nie jest cichy. 

Silver monkey AIO - nawet jak w jakiejś cenie promocyjnej to nie ma sensu jak jest Liquid Freezer III 360. 

Za 9300 zł masz w bieli https://proline.pl/koszyk/045555c9
To samo możesz zrobić na 14600KF ale wybierałbym tutaj AMD AM5. 
Masz dodane ładne kable w grubych oplotach, które jednak kosztują. Jak nie chcesz, to daj po prostu https://proline.pl/zasilacz-seasonic-focus-gx-850-atx-3-0-white-80plus-gold-850w-p8120423

Za 8500 zł masz czarną https://proline.pl/koszyk/7b8f87bd i tutaj możesz szaleć nawet po https://proline.pl/procesor-amd-ryzen-7-7800x3d-am5-p8117768

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

https://proline.pl/koszyk/4b4b1a25

Nie było ramu którego chciałem 

https://www.morele.net/pamiec-patriot-viper-venom-ddr5-32-gb-7000mhz-cl32-pvv532g700c32k-12733799/?utm_source=ceneo&utm_medium=cpc&ceneo_cid=872a3578-0b87-d253-da9f-8d60e6fbc607

Niżej odnośnie gwarancji intela

https://www.intel.com/content/www/us/en/support/articles/000005494/processors.html

A tu katy rejestracja daje +2lata

https://www.zotac.com/pl/product/graphics_card/zotac-gaming-geforce-rtx-4080-super-trinity-black-edition-16gb-gddr6x-0

Zestaw z myślą o wymianie karty na 5xxx i 6xxx, bez modernizacji procka, plyta na Pcie 5.0 i dobrym wifi (ma bodajże 50cm długości kabla jeżeli będziesz mieć obudowę na podłodze i pod biurkiem może poprawić jakość bo można nią lepiej manewrować) z kodekiem alc4080 msi nie zawodzi i zazwyczaj jest to bardzo ładny dźwięk. Śmiało można zrobić z jakimś zestawem Didżejke*

Oglądałeś testy w 1440p rozdzielczości ten 14600kf jest identyczny co 7800X3D a porównując 7700x* 7700 bez PBO bedzie jeszcze z 3-5 fps niżej co daje przewagę od 10-25fps przy tej samej cenie. Bo kolega wyżej gdyby użył plyty soketem 670 wspierające przyszłościowo serie RTX to wyjdzie cenowo na to samo, na ram 6000/cl30 o 100zl taniej. W obudowie 4 wentylatory 140mm i 2x140mm na Aio, dwa dodatkowe 140mm pójdą na górę, bo Aio w moim zamyśle pójdzie na sciane boczną. 

Tylko pytanie czy to chwyt marketingowy z tym pcie 5.0 😄 tego nie wiem, gdby jednak zdążyło się inaczej to płyta i zasilacz do zmiany:

https://www.mediaexpert.pl/komputery-i-tablety/podzespoly-komputerowe/plyty-glowne/plyta-glowna-msi-b760-gaming-plus-wifi?utm_source=Ceneo&utm_medium=cpc&utm_content=2020747&utm_campaign=2024-12&utm_term=Plyty-glowne&ceneo_spo=false&ceneo_cid=d4f8343d-6bab-1984-5a67-8f805dd7239d

https://proline.pl/zasilacz-modularny-msi-mpg-a850g-pcie5-850w-80-gold-atx-3-0-p8117766

Powodzenia 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W dniu 1.12.2024 o 09:27, axsin302 napisał(a):

https://www.x-kom.pl/lista/vqwhuktte Dysku nie podałeś ale dałem jakby co. 

Głośny i kiepski zasilacz, AIO od SM w cenie Arctica, 4080S Python ma jeszcze słabsze chłodzenie jak Jetsream i w tej kwocie to żart, 2.5 slota na 4080S no nie.

Ja wiem ze to GPU było za 4600 ale i tak lipa jak na 4080S.

ZOTAC 4080S Trinity to też lipne chłodzenie

Do Z9 wchodzi 360 i to jest raptem kilka dych więcej 

Poza tym zainteresowany chciał coś bez okna więc nie wiem co tu się w ogóle dzieje 😅

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

14 minut temu, Dikson napisał(a):

Głośny i kiepski zasilacz,

Tu mój błąd bo już po obrazku kliknąłem, ale chodziło MPG. 

Co do obudowy to się zastanowi bo sam zaproponował z białym szkłem 😄

Karta z myślą o sprzedaży, robimy UnderVolting co daje nam przyjemny poziom a potem gdy ceny 5xxx juz się ustabilizuje czyli koło wakacji sprzedaż i kupno nowej 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Chyba nie pisalem, ze bez okna. Okno musi byc po lewej, ale niekoniecznie szklo, moze byc plastik co by dzieciak nie stlukl. Ew klejona szyba jesli robia.

Nie mam zamiaru nic sprzedawac za pol roku, to ma byc zestaw bez wkladu na kolejne 5 lat. Chyba ze rynek wymusi zmiane, nie bede gral w 4k na 100fpsach 😉

Biale nie musi byc. Niezawodne, ciche, w rozsadnych pieniadzach. Takie kryteria.

Przedluzona gwarka zawsze in plus.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@axsin302 @Dikson
Udalo sie zlozyc wszystkie info w calosc, jak opinie o tym zestawie? Na zolto jeszcze sie waham, case mega duzy, moze we fractala lepiej? Z kart raczej Zotac nad PNY, bo sporo osob o cewkach pisze.
Na minus podobno nie da sie zmniejszyc intensywnosci RGB.

Jakie dodatkowe info: mam do przeniesienia 4TB HDD 3.5", jakies M2 NVMe na system i jakis 1TB SSD 2.5", wiec musi wejsc do budy.

pcbuild.JPG

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zotac to lipa chłodzenie, cewki u każdego producenta piszczą mniej lub bardziej w zależności w co się pyka i czy z limitem klatek.

Ten PNY to topowe chłodzenie na 4080S i bierz póki jest w tej cenie bo dopiero Ganing OC od Gigahyte ma dobre cooler i 4 lata gwarancji po rejestracji na stronie.

Nie wiem do czego Ci to X870, szkoda kasy, poza lepszym wifi I BT to tam nic więcej nie dostajesz.

Za tyle to już lepiej X670E https://proline.pl/plyta-glowna-msi-x670e-gaming-plus-wifi-ddr5-am5-p8122492

Czy nawet taniej B650E https://proline.pl/plyta-glowna-asrock-b650e-steel-legend-wifi-am5-p8117443

• Like 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

https://proline.pl/koszyk/7e34f045

https://www.x-kom.pl/p/1295992-obudowa-do-komputera-be-quiet-pure-base-501-airflow-white.html

Aio na przód, jesli pamięci nie pozwolą i zgrabniejsza od 800. 

Procka i tak nie ma w tej cenie ale za to 9800x3D sie pojawił za 800 stów więcej (3000zł) płyta da radę nie ma co się martwić 

Mówiłeś że przechodzisz z i5 dyskiem, czeka cię format i windows11 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

18 minut temu, axsin302 napisał(a):

https://proline.pl/koszyk/7e34f045

https://www.x-kom.pl/p/1295992-obudowa-do-komputera-be-quiet-pure-base-501-airflow-white.html

Aio na przód, jesli pamięci nie pozwolą i zgrabniejsza od 800. 

Procka i tak nie ma w tej cenie ale za to 9800x3D sie pojawił za 800 stów więcej (3000zł) płyta da radę nie ma co się martwić 

Mówiłeś że przechodzisz z i5 dyskiem, czeka cię format i windows11 

Czemu w11? Nie wystarczy format?

Moze zostawie te b650 za 7 stow, choc bez pcie5. Wifi musi byc na wkrecanych antenach, zadnych kabelkow jak w tym asrocku.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

https://www.purepc.pl/test-procesora-amd-ryzen-7-7800x3d-na-windows-10-22h2-vs-windows-11-23h2-vs-windows-11-24h2-analiza-wydajnosci-hvci

10 konczy wsparcie a 11 z każdym kolejnyn upgradem sie poprawia 

29 minut temu, Proximat3 napisał(a):

pcie5

Nie wykorzystasz tego pcie czy to w karcie bo dopiero nadchodzą czy to dyskach 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi