Hajmon3 Opublikowano 12 Sierpnia 2003 Zgłoś Opublikowano 12 Sierpnia 2003 Poniedziałek, 11 sierpnia 2003 22:25:20 | Polarny -------------------------------------------------------------------------------- Serwis The inquirer zamieścił informację na temat spotkania NVIDIA i ATI. Wynika z tego, że obie firmy krzywo patrzą na 'zimną wojnę' jaka się toczy między innymi. Oczywiście chodzi tutaj o zarabiane pieniądze. Obecnie szybkość pojawiania się nowych układów jest bardzo duża. Wcześniej klienci wymieniający karty nadążali za wydawanymi nowościami. Zmieniło się to od czasu GeForce2. Obecnie wiele osób posiada kartę z chipsetem GeForce2 MX. Jest to przecież 4 generacje wstecz wobec najnowszego produktu NVIDIA - GeForce FX 5900. Również i firmy wydające karty graficzne nie patrzą pozytywnie na taką sytuację. I tak przykładowo Triplex w ogóle nie zamierza wypuścić karty z GeForce FX 5600 Ultra - dlaczego? Ponieważ już powszechnie wiadomo, że zostanie ona zastąpiona przez GeForce FX 5700. W ten sposób GeForce FX 5600 Ultra bardzo szybko straci na cenie i cały koszt produkcji nie przyniesie żądanych zysków. Wprawdzie korzystacie z tego Wy - klienci. Ale czy na pewno? Kupujecie kartę za 1000zł (przecież już ta cena to parodia!!!) i co? Za 2 miesiące pojawia się produkt szybszy w tej samej cenie. Ceny spadają, ale tylko tych najwyższych modeli - w przypadku kart low-endowych są one tak szybko wymieniane, że nie zdążą uzyskać tej prawdziwej niskiej ceny. Ma się to teraz zmienić - oczywiście coś takiego nie zostało oficjalnie potwierdzone, ale pewnie przekonamy się o tym za pewien czas (rok? a może dłużej ..). Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mikaelus Opublikowano 12 Sierpnia 2003 Zgłoś Opublikowano 12 Sierpnia 2003 Ja chce 9800Pro za 300zł! :D ;) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dividie Opublikowano 12 Sierpnia 2003 Zgłoś Opublikowano 12 Sierpnia 2003 Ja chce 9800Pro za 300zł! :D ;)No co ty, wiesz ile ona ma już miesięcy? Po co chcesz takiego starego grata :wink: A co do postępu denerwuje mnie to, że producenci gier wolą przeznaczać pieniądze na obsługę najnowszych technologii w najnowszych kartach zamiast na poprawę działania na średnim sprzęcie. Wychodzi na to, że 99% graczy płaci za przyjemność 1 %. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dexter Opublikowano 12 Sierpnia 2003 Zgłoś Opublikowano 12 Sierpnia 2003 Ja chce 9800Pro za 300zł! :D ;)Ja bym sie nie obrazil za 9800 moze byc bez PRO tylko zeby byl z VIVO za powiedzmy 500PLN. Jak tak bedzie to moze kupie. Pozdro Dexter Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
turtles5 Opublikowano 12 Sierpnia 2003 Zgłoś Opublikowano 12 Sierpnia 2003 Tylko pomyślcie, że jeżeli to porozumienie wejdzie w życie to obie firmy będą kontrolować rynek. I nie będzie to wolnyrynek tylko odpowiednik radzieckiej gospodarki centralnie planowanej. Czyli premiery nowości sprzętowych będą rzadkie, a ceny przez długi czas będą utrzymywać się na stałym, wysokim poziomie. Na szczęście taka praktyka jest nielegalna i mam nadzieję, że władze USA i Kanady coś z tym zrobią. Dla tych co chcą Radka 9800PRO za 500 zł - jak to porozumienie wejdzie w życie to będziecie na to musieli czekać nie 1.5-2 lata ale z 5 lat. Poza tym jak będzie tyle kosztował to stanie się średnią kartą, wyprzedzony przez nowsze konstrukcje (które wtedy będą kosztować tyle ile dzisiaj Radeon 9800PRO) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ent Opublikowano 12 Sierpnia 2003 Zgłoś Opublikowano 12 Sierpnia 2003 Tylko pomyślcie, że jeżeli to porozumienie wejdzie w życie to obie firmy będą kontrolować rynek. I nie będzie to wolnyrynek tylko odpowiednik radzieckiej gospodarki centralnie planowanej. Czyli premiery nowości sprzętowych będą rzadkie, a ceny przez długi czas będą utrzymywać się na stałym, wysokim poziomie. Na szczęście taka praktyka jest nielegalna i mam nadzieję, że władze USA i Kanady coś z tym zrobią. Dla tych co chcą Radka 9800PRO za 500 zł - jak to porozumienie wejdzie w życie to będziecie na to musieli czekać nie 1.5-2 lata ale z 5 lat. Poza tym jak będzie tyle kosztował to stanie się średnią kartą, wyprzedzony przez nowsze konstrukcje (które wtedy będą kosztować tyle ile dzisiaj Radeon 9800PRO) Exactly - to jest druga strona medalu. Niech Ati z nVidia juz lepiej walcza niz dogadywac sie maj :/ . Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marasek Opublikowano 12 Sierpnia 2003 Zgłoś Opublikowano 12 Sierpnia 2003 fajnie takie porozumienie to mamy w Polsce w przypadku ERY, PLUSA i IDEII i dlatego mamy ceny usług jakie mamy - czyli jednie z droższych w Europie i tak jak 3 lata temu minuta w w najniższych abo kosztowała ok 2 zł tak samo jest teraz. więc chyba już lepiej jak jednak bedzie prawdziwy wyścig i konkurencja a nie jakieś porozumienia "pod stołem" Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...