Skocz do zawartości
esem

Przejście na Windows 11

Rekomendowane odpowiedzi

Za rok skończy się wsparcie win10 czyli pora zmienić płytę główną. PC tylko i wyłącznie do prac domowych czyli przeglądanie internetu, jakieś pisemko w Libre office czy obróbka zdjęć z wakacji. Żadnego grania.

Jak najmniejszym kosztem zmodernizować moje starocie oddziedziczone po synku? Chciałbym zachować jak największą ilość posiadanych w sygnaturce elementów.

Czyli która płyta na win11?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Z ciekawości, dlaczego chcesz zmienić Windowsa ze względu na koniec wsparcia? 
Patrząc na to co robisz i jaki masz sprzęt to po prostu mnie to ciekawi więc pytam. 

Patrząc na konfigurację to raczej większość do zmiany. Za zmianą płyty głównej idzie zmiana procesora i pamięci. 
Taniej już chyba kupić poleasingowego lapka i podpiąć go do tego monitora 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

12 godzin temu, esem napisał(a):

Za rok skończy się wsparcie win10 czyli pora zmienić płytę główną. PC tylko i wyłącznie do prac domowych czyli przeglądanie internetu, jakieś pisemko w Libre office czy obróbka zdjęć z wakacji. Żadnego grania.

Jak najmniejszym kosztem zmodernizować moje starocie oddziedziczone po synku? Chciałbym zachować jak największą ilość posiadanych w sygnaturce elementów.

Czyli która płyta na win11?

Moim zdaniem nie ma sensu przesiadka na W11, może być zresztą problematyczna ze względu na leciwy konfig, sterowniki itp.. Zostać na W10, to że kończy się wsparcie w tym przypadku nic nie zmienia. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mój zabytek z 2006r. zaczyna się sypać. Trzeba myśleć o nowym. Moje potrzeby emeryckie są niewielkie: poczta, poprzeglądać www, napisać kilkanaście stron w Libre Office, obrobić zdjęcia z wakacji.

Zmierza to do poleasingowego sprzętu. Narazie najlepiej mi się prezentuje //sck.pl. Na co mam zwrócić szczególną uwagę, hierarchia bardzo mile widziana, win 11 musi być docelowo = mam legalnego win10 pro.

Jakie minimum a co dobrze by było mieć?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To nie jest dobry moment na zmianę. Przydało by się kupić i3 12100 + 2x16GB DDR4 (i to jest problem pierwszy) + 512GB SSD (i to jest problem drugi) + odpowiednia płyta główna.

• Haha 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Godzinę temu, Kyle napisał(a):

To nie jest dobry moment na zmianę. Przydało by się kupić i3 12100 + 2x16GB DDR4 (i to jest problem pierwszy) + 512GB SSD (i to jest problem drugi) + odpowiednia płyta główna.

Do jego wymagań w zupełności wystarczy 16GB ram, lepiej dołożyć do większego dysku.

Edytowane przez B@nita

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

14 minut temu, B@nita napisał(a):

Do jego wymagań w zupełności wystarczy 16GB ram, lepiej dołożyć do większego dysku.

jak zainstaluje sobie wersję z usb przygotowaną przez rufusa bez całego slopu to pewnie mniej wystarczy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

3 godziny temu, esem napisał(a):

Mój zabytek z 2006r. zaczyna się sypać. Trzeba myśleć o nowym. Moje potrzeby emeryckie są niewielkie: poczta, poprzeglądać www, napisać kilkanaście stron w Libre Office, obrobić zdjęcia z wakacji.

A nie możesz sobie przetestować linuxa? Libreoffice też tam jest, przeglądarki www, poczta, zdjęcia z wakacji też obrobisz.

Jak wybierzesz popularne distro to często nic nie trzeba grzebać, a nawet na słabym pc linux działa płynniej niż windows 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

1 godzinę temu, B@nita napisał(a):

Do jego wymagań w zupełności wystarczy 16GB ram,

To zależy jak długą perspektywę użytkowania zakładasz i co rozumiemy przez pojęcie "wystarczy". Bo uruchomić dzisiaj Windows 11 nawet na 8GB RAM to nie problem i tyle "wystarczy" (tym bardziej 16GB) ... tylko jak to będzie dzisiaj chodzić i jak szybkość działania będzie się pogarszać w perspektywie najbliższych lat (nawet na tych 16GB RAM). Ja jestem zdziwiony jak szybko pamięć jest zajmowana przez coraz to nowsze wersje oprogramowania typu przeglądarka + Adobe Reader + może jakieś programy z pakietu Office.

Oczywiście można też obrać taktykę "dzisiaj kupić mniej RAM, a później dołożyć" - to już kwestia oczekiwań kupującego.

Tak czy inaczej, moim zdaniem obecny czas, wybrany na taką zmianę sprzętu, jest nienajlepszy bardzo delikatnie mówiąc i o ile jeszcze w tamtym roku mówiłem nawet swojemu Wujkowi by modernizował swojego i5 2400 z 16GB RAM (32GB RAM współczesnych DDR było za 300zł nowe ze sklepu, a nowy SSD 1TB KC3000 na M.2 też za jakieś grosze - takie były ceny kiedy doradzałem takie zakupy) o tyle jak już przespał sprawę, to delikatnie sugeruję mu, że obecny okres nie jest optymalny na modernizację.

1 godzinę temu, SirMichael napisał(a):

jak zainstaluje sobie wersję z usb przygotowaną przez rufusa bez całego slopu to pewnie mniej wystarczy.

I to rozwiązuje problem ewentualnego pojawienia się tego "SLOPU" po większej aktualizacji tak czystego systemu? (zainstalowany rufusowy 25H2, a później auto-aktualizacja do 26H2 i system nadal klinicznie czysty?) No i ten rufus sprawi, że przeglądarka będzie mniej zjadać pamięci? No nie wiem ... ja jakoś nie mam zaufania do modyfikowanego rufusem instalatora OS, ale oczywiście wybór należy do użytkownika 🙂 

Edytowane przez Kyle

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kup polisingowego niezniszczalnego della, hp, czy tym podobnego firmowego. Ale w innym sklepie. Tam gdzie podałeś to ceny jak za nowe. Do W11 wystarczy 8 generacja.

Inny sklep, pierwszy lepszy gotowiec:

https://amso.pl/product-pol-286128-HP-ProDesk-600-G5-SFF-i5-9500-6x3-0GHz-16GB-1TB-SSD-Windows-11-Home.html

ProcesorIntel Core i5-9500

Pamięć RAM16 GB

Dysk1TB SSDs

System operacyjnyWindows 11 Home

Gwarancja12 miesięcy

1 579,00 zł

Za dwie stówy mniej masz nico słabszy procek i mniejszy dysk. Do takich zadań jak wykonujesz, nic mocniejszego nie jest potrzebne.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

16 godzin temu, Kyle napisał(a):

To zależy jak długą perspektywę użytkowania zakładasz i co rozumiemy przez pojęcie "wystarczy". Bo uruchomić dzisiaj Windows 11 nawet na 8GB RAM to nie problem i tyle "wystarczy" (tym bardziej 16GB) ... tylko jak to będzie dzisiaj chodzić i jak szybkość działania będzie się pogarszać w perspektywie najbliższych lat (nawet na tych 16GB RAM). Ja jestem zdziwiony jak szybko pamięć jest zajmowana przez coraz to nowsze wersje oprogramowania typu przeglądarka + Adobe Reader + może jakieś programy z pakietu Office.

Ja mam 16GB i w zupełności wystarcza, zarówno do gier jak i innych multimediów, kwestia wywalenia zbędnego śmiecia i zamulaczy z systemu. 

2 godziny temu, esem napisał(a):

Rozumiem, że ze względu na ceny należy jeszcze poczekać? Do końca roku?

Wątpliwe by do końca roku coś się zmieniło, może być jeszcze drożej. Sytuacja może się zacząć poprawiać nie wcześniej jak za dwa-trzy lata.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Koniec roku nie polepszy cen. Raczej pogorszy, ram pewnie dalej będzie rósł nie tylko przez AI, ale pojawiła się już pierwsza gierka o wymaganiach zalecanych 64GB, więc popyt wzrośnie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

zostać przy win10 tak długo jak sie da ! - win11 to dziadostwo wobec 10 - wszystko na obu chodzi elegancko - nie warto zmieniać ! mój szwagier dalej śmiga na win7 i wszystko mu pasuje XD

Edytowane przez zine5

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Windows 7 to już bym się bał używać (niełatany od dawna). Windows 10 faktycznie jeszcze ma wsparcie (po rejestracji dostajemy przedłużone wsparcie), więc jakiś sens jest. Co do tego "dziadostwa" to Win 10 już jest jednym wielkim bloatware ... tak jak 11. Także jeden i drugi to "dziadostwo". Chcesz zobaczyć czysty system, to ... Windows 2000 :]

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja się dziwię, że jeszcze nikt nie wpadł na to, by przerobić jednego ze starszych Windowsów np. XP albo 7 by obsługiwał nowe podzespoły, nowe sterowniki, nowe zabezpieczenia, ale bez tej całej telemetrii. Taki system chodziłby wyjątkowo sprawne. A mam wrażenie, że wiele współczesnych programów działałoby nawet na zwykłym Windows XP czy 7 tylko, że programiści blokują możliwość odpalenia swoich programów na starszych systemach.

Edytowane przez Pzgr. 39

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi