Skocz do zawartości
MichalFedorowicz

Nie rozumiem zasilania płyty głównej

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, właśnie będę składał swój komputer, natomiast zanim zacznę wole się upewnić co i jak bo nie zbyt rozumiem.

zakupiłem zasilacz BeQuiet purepower 12m 850 który posiada 2 złącza oznaczone jako motherboard (MB) jedno 8-pionowe a drugie 20-pinowe.

mam płytę główną MSI B650 gaming plus wi-fi, i ona posiada port 24-pinowy

mam kabel 20+4 pin / 20+8 pin

I teraz nie rozumiem tego 20+8 pin.

oczywiscie płyte podpinam kablem 20+4 a z drugiej strony? Mam użyć tylko 20pin złącza? Czy powinienem podpiąć 20 i te 8pin tez. Nie będzie tam za dużo prądu czy coś? Ktoś może mi to wyjaśnić w prosty sobób?

IMG_6631.jpeg

IMG_6629.jpeg

IMG_6629.jpeg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Do zasilania płyty głównej potrzebne jest podpięcie wtyczki ATX 24 pin, która jest w formie 20 + 4 piny. Wtyczka 8 pinowa (8 oraz 4 + 4 piny) jest do procesora. Wtyczka 8 pinowa (6 + 2) jest do kart graficznych.

Edytowane przez Pzgr. 39

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tutaj to zapewne trzeba podłączyć tą wtyczkę 8 pin.

Edit: Ale w sumie masz to ładnie opisane, MB to main board - płyta główna. Musisz podłączyć wtyczkę 20 + 8 pin do zasilacza a 20 + 4 do płyty głównej.

Edytowane przez Pzgr. 39

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi