Tekanu Opublikowano 15 godzin temu Zgłoś Opublikowano 15 godzin temu Witam obecnie posiadam następujący zestaw. Ryzen 3700x Rx 6700xt Trindentz 2x8Gb 3200mhz Rog strix b350e W budżecie do 4000 zł lepiej wymienić platformę i procesor na 7800x3d czy może kartę graficzną na rtx 4070ti? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
axsin302 Opublikowano 14 godzin temu Zgłoś Opublikowano 14 godzin temu Podaj wszystkie podzespoły, jak zasilacz, dysk, cooler cpu Czego oczekujesz, do czego wykorzystasz? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tekanu Opublikowano 14 godzin temu Zgłoś Opublikowano 14 godzin temu Ryzen 3700x Fortis 3 argb Asus rog strix b350e Trindentz ddr4 2x8Gb 3200mhz Msi mech rx 6700xt Dysk kingston 512 GB nvme Dysk WD red 1Tb hdd Spc supremo 650 wat Na chwilę obecną zależy mi na jak największym wzroście wydajności w grach. Myślałem najpierw nad wymianą karty graficznej ale mam wrażenie że przez procesor miewam spadki fps w nowszych grach. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
axsin302 Opublikowano 14 godzin temu Zgłoś Opublikowano 14 godzin temu 25 minut temu, Tekanu napisał(a): przez procesor miewam spadki fps w nowszych grach interesuje cię tylko nakładka i sprawdzenie po paru minutach jak wygląda temperatura, cpu,gpu ich użycie itp abyś miał pewność czy to procesor jest winny https://www.youtube.com/watch?v=6NNsb1l6nO8 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tekanu Opublikowano 14 godzin temu Zgłoś Opublikowano 14 godzin temu Temperatury zawsze utrzymują się w normie. Użycie GPU czasami spada poniżej 70% a CPU skacze do 100% i zdarzają się sekundowe spadki fps do bardzo niskich wartości. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
axsin302 Opublikowano 13 godzin temu Zgłoś Opublikowano 13 godzin temu co do karty to 3 razy bym się zastanowił bo za rogiem będą nowe Radeony i RTX a 6700xt nie jest taka słaba pozwoli dotrwać. Znowu czekać i zapakować już na wiekową płytę z PCIe 3.0 gdzie nowe karty są na 5.0 to znowu utnie parę klatek. Na Biosie 6042 jest już wsparcie dla 5700x3D który jest po 900zł, pozbawi cię botlenecka karty i doda kilka klatek. Jeżeli w 1080p połyka ci cały ram ( tu warto sprawdzić na MSI afeter) też możesz go zmienić - dołożenie do 4 banków będzie mniej skuteczne, wymiana droższa. Masz starego fortisa nie wiem jak on ci tam wchodzi na ramy ale coś takiego załatwi sprawę. https://www.morele.net/pamiec-corsair-vengeance-lpx-ddr4-32-gb-3600mhz-cl16-cmk32gx4m2d3600c16-9640864/ jeśli chodzi o ten ram to powinien ruszyć ale Asus na stronie twojej płyty dawano nie dodał aktualizacji pamięci więc jak się nie uruchomi to najwyżej wyślesz z powrotem :P ( nie rób tego z nowym CPu abyś miał pewność ze komp wstaje :D i spr. na starym ) Podsumujmy 900zł + 346zł ~1250zł jak jesteś zainteresowany zmianą platformy to będzie sporo drożej Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tekanu Opublikowano 12 godzin temu Zgłoś Opublikowano 12 godzin temu Przed wymianą platformy powstrzymują mnie obecne ceny ryzenów 7800x3d, a na Intela narazie wolę się nie przerzucać. Problem jest taki, że jeśli nie wydam budżetu teraz to pewnie rozpierdziele na głupoty bo kasa nigdy się mnie nie trzyma. Z płytą zrobiłem literówkę bo jest na chipsecie b450 choć nie wiem czy to duża różnica. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
axsin302 Opublikowano 12 godzin temu Zgłoś Opublikowano 12 godzin temu (edytowane) poczytaj forum "co kupić" może jakiś wątek cię poruszy 45 minut temu, Tekanu napisał(a): b450 5302 wersja biosu dla 5700x3d lub nowsza oczywiście 45 minut temu, Tekanu napisał(a): 7800x3d przesiadka na wyższą rozdzielczość pozwoli ci o nim zapomnieć zobacz tę stronę i zobacz spis treści*** https://www.purepc.pl/amd-ryzen-7-9800x3d-test-recenzja-opinia-wydajnosc-gry Edytowane 11 godzin temu przez axsin302 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tekanu Opublikowano 11 godzin temu Zgłoś Opublikowano 11 godzin temu A czy przy przesiadce na 1440p jest sens upgrade z 370px na 5700x3d? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
axsin302 Opublikowano 11 godzin temu Zgłoś Opublikowano 11 godzin temu Mogę ci powiedzieć że 3600 ryzen (bez X) w 1440p z twoja kartą powinien się wyrównać, więc 3700x przegoni kartę i to ona będzie botlenekem. Zwiększ się zapotrzebowanie na ram. Ostateczne testy jednak warto wykonać z monitorem, jeśli masz możliwość natywnego wsparcia tej rozdzielczości w 60hz to możesz spróbować Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tekanu Opublikowano 11 godzin temu Zgłoś Opublikowano 11 godzin temu Niedługo wejdę w posiadanie monitora 1440p 144hz więc to jest docelowa rozdzielczość. Posłuchałem rady i poczytałem. Teraz rozmyślam nad zakupem ryzena 9600x lub 9700x i do tego płyty pod b650 oraz ramu ddr5 6000mhz. Powinno się udać kupić całość w cenie samego ryzena 7800x3d lub z drobną dopłatą. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
axsin302 Opublikowano 6 godzin temu Zgłoś Opublikowano 6 godzin temu https://www.techpowerup.com/review/amd-ryzen-5-9600x/25.html te bez X wybrać bo potrzebne będzie AIO Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...