Skocz do zawartości
LikeBelow

Upgrade PC do 3000 zł

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć,

chciałbym się poradzić odnośnie upgrade'u aktualnej konfiguracji. Jednostka typowo pod gry. W najbliższym czasie planuję również kupić monitor 144hz, pewnie 27 cali, więc dobrze gdyby dawała radę.

Aktualny sprzęt:

CPU: i5-10400F
GPU: ASUS ROG AMD RX 5600 XT
RAM: 2x16GB DDR4 Gskill RipjawsV 3200
MOBO: Gigabyte Z490UD
Zasilacz: stary Corsair 750W (już z 15 lat ma :D )

Wymyśliłem sobie budżet 3k.

Możecie polecić coś co obecnie jest najbardziej opłacalne i przyszłościowe? Może warto na coś zaczekać? Z góry dzięki.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Model zasilacza, można rozkręcić i sprawdzić stan kondensatorów czy są całe lub dla spokoju kupić nowy PSU bo nowa elektronika jest wrażliwa na takie rzeczy

Monitor 27" to już 1440p 165Hz koszt 700-800 zł.

Jaka obudowa?

jakie dyski?

Karta 7800XT/7900 GRE lub 4070/4070S.

Albo inaczej, kupić używanego RTX 3070 tymczasowo.

10400F pod 7900 GRE 4070S może być trochę za mało nawet przy 1440p, kwestia jakie gry

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wydaje mi się, że zasilacz jest w porządku. Trzyma ładnie napięcia. Jakoś się o niego nie boję, szkoda tylko, że kable nie są modularne. Ale może faktycznie na kondensatory zerknę. Model to chyba TX750, ale głowy nie dam. Jak będę w domu to mogę zerknąć.

Dysków mam kilka. Dwa HDD i dwa SSD. Modeli HDD nie pamiętam w tej chwili, SSD to Kingston 2TB M.2 PCIe Gen4 NVMe KC3000, drugi to GOODRAM 256GB 2,5" CX400.

Obudowa Zalman GS1000. Ma tyle lat co zasilacz xD. Planuje zmienić na coś od bequite z szybą.

Na konkretnych tytułach gier wolałbym się nie skupiać, po prostu chciałbym zbudować coś co będzie maksymalnie wydajne w danym budżecie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

10 minut temu, LikeBelow napisał(a):

3k jest tylko na procesor i grafikę. Ewentualnie plytę. I to też nie jest jakiś sztywny budżet. Info o reszcie było tylko poboczne.

Zmieniać procka na tym sockecie nie ma sensu bo niewiele zyskasz na wydajności.

Jeśli już zmiana całej platformy, to już jest 1700 zł, dla przykładu https://proline.pl/koszyk/637b9cad

Generalnie poluj na 4070S w kwocie 2500-2600 choć teraz będzie ciężko bo drożeje wszystko. Sensowne minimum z nowych kart 7700 XT i wyżej, pod 1440p 7900 GRE 4070S

Bierz 27 1440p. 24" i FHD to już przeżytek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Właśnie tak patrzę na tego 4070. Nawet z tym prockiem chyba nie powinno być źle. W sumie zmienić samą grafikę byłoby najlepiej. Wtedy to na luzie 7900 GRE

A 27 cali nie jest za duże do codziennej pracy i gier? Co prawda mam dość głębokie biurko. Na pewno będę kupował dwa monitory, niezależnie od wielkości, bo są mi niezbędne do pracy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Bardziej chodziło mi o to czy nie jest to monitor za duży względem odległości od użytkownika, ale mniejsza o to.

Tak sobie myślę, że chyba z kartą warto zaczekać do Q12025, bo w styczniu ma być premiera nowych RTXów serii 5xxx. Co prawda na początku będę topowe jednostki, więc np. 5070 pojawi się może w lutym, ale chyba to będzie rozsądniejszy wybór niż obecne 4070 i 7900 GRE. 4070 TI Super to jakieś 20% większa wydajność niż 7900GRE, ale cena za RTXa dość spora. Jednocześnie mało jest dostępnych egzemplarzy, bo są już wycofywane.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi