Marcunpl Opublikowano 3 Grudnia 2024 Zgłoś Opublikowano 3 Grudnia 2024 Cześć mam takie pytanie mam w kompie 2 dydki twarde. SSD M2. Pierwszy dysk podzielony na dwie partycje C i D, oraz drugi dysk E Ten pierwszy na partycji systemowej C ma predkośc odcztu 3,5 gb/s, a zapisu 2,5 gb/s Ten drugi to samo 3,6 gb/s, a zapis 2,5, gb/s odczyt. Natomiast druga partycja pierwszego dysku czyli D ma predkość zapisu o,5 gb/s a odczytu 0,49 gb/s Czy to naormalne czemu druga partycja tak zwalnia ?? sprawdzane cristaldiskmark Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mr.T... Opublikowano 3 Grudnia 2024 Zgłoś Opublikowano 3 Grudnia 2024 Witam ciekawy sie Tobie problem przytrafił , pozwolę sobie poobserwować temat może ktoś coś mądrego napisze czy testowałeś jakimś innym programem ? czy sprawdzałeś dedykowanym oprogramowaniem od producenta dysku, czy jest dostępna aktualizacja oprogramowania dysku ? nie wiem czy Aida64 w trybie trial , czyli bez aktywacji ma dostęp do testowania dysku ? jak poszperasz to z pewnością klu... znajdziesz https://www.aida64.com/downloads Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
axsin302 Opublikowano 3 Grudnia 2024 Zgłoś Opublikowano 3 Grudnia 2024 A spróbuj przerzucić jakiś plik 10gb z jedngo dydka na drugi i zobacz jakie są transfery. Czy jednak doszło do jakieś anamali i dlatego skusiło cie to do zrobienia testu. Bo równie dobrze może byc to błąd lub zapchane pod korek. No i jaki to jest dysk Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marcunpl Opublikowano 3 Grudnia 2024 Zgłoś Opublikowano 3 Grudnia 2024 Spróbuję przerzucić coś jakąś grę albo film i zobaczę. Drugi dysk to Kingston 1TB M.2 PCIe Gen4 NVMe NV2a pierwszy szczerze nie wiem Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mr.T... Opublikowano 3 Grudnia 2024 Zgłoś Opublikowano 3 Grudnia 2024 7 minut temu, Marcunpl napisał(a): a pierwszy szczerze nie wiem omg... ściągnij bezpłatny program np. crystal disk info https://www.instalki.pl/download/programy/windows/narzedzia/narzedzia-dyskowe/crystaldiskinfo/ Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
axsin302 Opublikowano 3 Grudnia 2024 Zgłoś Opublikowano 3 Grudnia 2024 Drugie pytanie co to za płyta i jak jest podłączony ten dydek( pierwszy co masz partycje). No i wiadomo co to za dysk, jak długo go masz i jak go po zyskałeś. Jeśli jakaś używka to może przepracowana bardzo mocno itp Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marcunpl Opublikowano 3 Grudnia 2024 Zgłoś Opublikowano 3 Grudnia 2024 (edytowane) Dyska nazywa się SSDPR-CX400-512-g2 podczas kopiowania z partycji D ( D to ta wolniejsza ) predkość 500 mb, czyli 0,5 gb natomiast kopiując odwrotnie z tej szybszej partycji C na tą wolniejszą partcje D prędkość od 0,4 gb 0,400 mb do nawet pod koniec nie uwierzycie 0,21 mb/s prawie zero Jak wpisałem nazwę dysku w gogle to mi wyszło SSd ale SATA GOODRAM 512GB 2,5" SATA SSD CX400 w specyfikacji laptopa jest tak Typ dysku SSD:PCIe NVMe Musze go rozebrać bo to chyba nie mozliwe, dodawałem osobiście drugi dysk i chyba pierwszy był m2. Natomiast ten dysk problematyczny to fabryczna sztuka dobra słuchajcie przepraszam wprowadziłem was błąd. nie intencjonalnie wybaczcie sam się pomyliłem Partycja C systemowa to ten szybki kingston dlatego ma szybsze prędkości. Także wybaczcie. to by się zgadzało. Natomiast te spadki prędkości podczas zapisywania danych niepokoją mnie na tym dysku wychodzi na to że SSD SATA jestem w szoku do dzisiaj myślałem że to M2. Myślicie, że mogę wyjąć ten Sata i zostawić tylko szybki M2?? Jestem pewien, ze producent sprawdzałem przed kupnem ale moze mój błąd i to jest SATA ale wałek. tu jest link do lapka może będziecie w stanie sprawdzic jaki dysk był fabrycznie ?? https://www.msi.com/Laptop/Katana-GF76-11UX/Specification model nie UX tylko UD tam też jest. Cristal disk info pokazuje chyba nie ma złudzeń, ale szok to dla mnie jest Edytowane 3 Grudnia 2024 przez Marcunpl Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mr.T... Opublikowano 3 Grudnia 2024 Zgłoś Opublikowano 3 Grudnia 2024 jak zainstalujesz -crystal disk info pokaże wszystkie informacje na temat dysku. zainstaluj program i jak możesz to zamieść fotki z odczytu programu dla każdego dysku. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marcunpl Opublikowano 3 Grudnia 2024 Zgłoś Opublikowano 3 Grudnia 2024 no fotki są na górze z cristal info Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mr.T... Opublikowano 3 Grudnia 2024 Zgłoś Opublikowano 3 Grudnia 2024 tak wygląda nie najgorzej , tylko dlaczego nie ma informacji - Suma odczytów hosta zobacz czy do dydku jest nowsza wersja oprogramowania , bo na stronie nie jest zamieszczona informacja jaka jest wersja do pobrania ,a posiadany przez Ciebie dysk ma SBFM61.5 https://www.goodram.com/produkty/cx400-gen-2-sata-25-ssd/ i ciekawie u Ciebie wyglądają partycje C, Z i D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marcunpl Opublikowano 3 Grudnia 2024 Zgłoś Opublikowano 3 Grudnia 2024 A jak zainstalować to oprogramowanie?? Co mam zainstalować software ?? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mr.T... Opublikowano 3 Grudnia 2024 Zgłoś Opublikowano 3 Grudnia 2024 4 minuty temu, Marcunpl napisał(a): A jak zainstalować to oprogramowanie?? omg... Firmware SSD SATA - zip. 20MB. do pobrania jest plik spakowany zip. trzeba go rozpakować , i jest tam zwykły instalator .exe Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marcunpl Opublikowano 3 Grudnia 2024 Zgłoś Opublikowano 3 Grudnia 2024 ma informacje ze nie mozna zainstalować bo móje oprogramowanie jest nowsze sorki poszło cos tam ustawiać?? mam dość na dziś, martwią mnie tylko te transfery podczas kopiowanie. Wywalę do śmieci i tyle zostawie kingstona. Dziekuje za pomoc. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mr.T... Opublikowano 3 Grudnia 2024 Zgłoś Opublikowano 3 Grudnia 2024 zaraz zaraz , na spokojnie, dysk M.2 jest podzielony na dwie partycje, i trzecia partycją jest drugi dysk SATA III , to tak trzeba było by określić czy problem dotyczy dysku 1 pod M.2 podzielonego na dwie partycje, czy drugiego dysku jako 3 partycja , bo jeśli problem dotyczy kopiowania z dysku np. M.2 czy nawet z pendrajwa na SATA no to raczej nie będzie więcej niż 500 MB/s , i chyba nie oczekujesz ze w każdych warunkach prędkość zapisu będzie 500 MB/s ? , przecież im więcej małych plików jest do skopiowania tym szybkość zapisu spada, ale kopiując pliki po miedzy partycjami dysku 1 , to prędkość powinna być zdecydowanie większa od drugiego dysku , sprawdź i określ kopiując dane na którym z dysków faktycznie perskość gwałtownie spada, dysk pierwszy czy dysk drugi. do kingstona tez można sprawdzić czy jest aktualizacja oprogramowania ,program po zainstalowaniu i uruchomieniu, jeśli jest połączenie z Internetem sam sprawdzi i pobierze aktualizacje, trzeba tylko zatwierdzić. Kingston SSD Manager https://www.kingston.com/en/support/technical/ksm-firmware-update Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marcunpl Opublikowano 3 Grudnia 2024 Zgłoś Opublikowano 3 Grudnia 2024 Problem dotyczy dysku SATA. Ze skokami prędkości. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
axsin302 Opublikowano 3 Grudnia 2024 Zgłoś Opublikowano 3 Grudnia 2024 CX400 to już klasa sama w sobie i niech cię to nie dziwi, że masz skoki ;D połączenie Sata jak Mr. T wspomniał jest małe trasferowo, ale nie przesadzajmy jako dysk pomocniczy lub do gierek ujdzie, szczególnie w laptopie jak dla mnie wszystko jest OK, słaby dysk/zapełniony/ słabe osiągi Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marcunpl Opublikowano 4 Grudnia 2024 Zgłoś Opublikowano 4 Grudnia 2024 Ok dziękuję bardzo za odpowiedzi. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zwykły User2 Opublikowano 4 Grudnia 2024 Zgłoś Opublikowano 4 Grudnia 2024 Podsumowując: nie masz kompletnie pojęcia jak dyski masz podzielone, dla tego siejesz panikę. Dysk sata masz jako D i z nim jest wszystko OK(transfery). Drugi dysk M.2 masz podzielony na C i Z i tam transfery też są OK, w pierwszym poście wprowadzasz nas/siebie w błąd że D to połowa dysku M.2 a tak nie jest. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...