Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Dzień dobry, mój zestaw PC ma około 3 miesięcy i wygląda tak:

Gpu - gigabyte rx 7800 xt

Cpu - amd 5 7500f

Ram - 32GB

Mobo - gigabyte eagle 650

Zasilacz - msi mag 850w gold

System - windows 11 64 home

Monitor - lg ultra gear 24cale 144hz.

Obudowa - be quiet 802

Chłodzenie cpu -  Arctic 36

Wentylatory - be quiet pure wings 2 (jeden z tyłu, trzy góra, dwa przód)

Mój problem polega na głosnym komputerze (wentylatory) podczas grania w niektóre gry. Np. w Total War Warhammer 3 mój komputer brzmi jak startujący f16, podczas grania w space marine 2 jest to samo, w diablo 4 problem występuje tylko w niektórych momentach. Teoretycznie rozwiązałem problem, ponieważ w tw:warhammer, ustawiłem fps cap na 70 i komputer jest bezgłośny. I pewnie zastanawiacie się, że skoro znalazłem rozwiązanie to o co mi chodzi. Ale nie daje mi to spokoju ponieważ myslalem, że jak kupie nowy komputer, to generowanie np. 180 fps będzie czymś przyjemnym a nie pasem startowym dla odrzutowca.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ale czego oczekujesz ?, podstawowych informacji brak, jak z temperaturami podczas obciążenia, jak wyglądają krzywe, czy wentylatory odpowiednio podłączone, czy przez kontroler, czy do płyty, chłopie ogarnij się lub zacznij przygodę z forum może nie od regulaminu ale od przynajmniej sprawdzenia jak takie zapytanie powinno wyglądać, bo na razie to wymagasz od forumowiczów czarodziejskiej kuli.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

1 godzinę temu, axsin302 napisał(a):

MSI afterburner i podgląd temp. i użycie podzespołów 

https://www.youtube.com/watch?v=6NNsb1l6nO8

lub HWinfo 

https://www.hwinfo.com/download/

potrzebujemy informacji, SS 

Cześć, bardzo Wam dziękuję za zainteresowanie moim problemem. Wrzucam link do zdjęć z hwmonitor, gcc oraz radeon adrenalin.

https://imgur.com/a/PLVfOtp

46 minut temu, Caleb napisał(a):

Gigabyte RX 7800 XT to zapewne Windoforce, czyli generalnie w nim problem, bo to głośne karty. Jest szansa, że ten model ma Dual BIOS - wybierz na początek Silent. 

gigabyte-rx-7800-xt-gaming-oc-16g-popis.jpg

Dokładny model karty to  https://www.x-kom.pl/p/1177471-karta-graficzna-amd-gigabyte-radeon-rx-7800-xt-gaming-oc-16gb-gddr6.html

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

3 godziny temu, Michał123 napisał(a):

Ale nie daje mi to spokoju ponieważ myslalem, że jak kupie nowy komputer, to generowanie np. 180 fps będzie czymś przyjemnym a nie pasem startowym dla odrzutowca.

Przede wszystkim musisz przeanalizować, co jest powodem? Jakie są temperatury?.  Co hałasuje? CPU, wentylatory obudowy, GPU, PSU?

Nie ma to sensu. 

Prędzej 3 z przodu (wtłaczające powietrze) dwa na górze i jeden z tyłu (odprowadzające powietrze). Ten na górze od strony wlotu powinien zostać zdemontowany. Nie jestem też do końca pewien czy ten drugi na górze nie robi więcej szkód niż pożytku. 

be quiet 802

Panel przedni meshowy mam nadzieję.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

4 minuty temu, vries napisał(a):

Przede wszystkim musisz przeanalizować, co jest powodem? Jakie są temperatury?.  Co hałasuje? CPU, wentylatory obudowy, GPU, PSU?

Nie ma to sensu. 

Prędzej 3 z przodu (wtłaczające powietrze) dwa na górze i jeden z tyłu (odprowadzające powietrze). Ten na górze od strony wlotu powinien zostać zdemontowany. Nie jestem też do końca pewien czy ten drugi na górze nie robi więcej szkód niż pożytku. 

Panel przedni meshowy mam nadzieję.

Tak, panel mesh górny i przedni. Masz na myśli wentylator górny od tyłu obudowy, tak?

Edytowane przez Michał123

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

35 minut temu, Michał123 napisał(a):

Cześć, bardzo Wam dziękuję za zainteresowanie moim problemem. Wrzucam link do zdjęć z hwmonitor, gcc oraz radeon adrenalin.

https://imgur.com/a/PLVfOtp

Ło panie. No nic dziwnego, że jest głośno. 70C na 100%? Po co? CPU ma maksymalną temperaturę 95C (później zbija zegary). Spokojnie można przestawić na 90C. CPU sobie może pracować podczas gier w temp 75-85 stopni. Ryzen niestety się grzeje bez chłodzenia wodnego.  

Krzywa też jest dziwna. 60% dla 40 stopni? 40 stopni to jest normalna temperatura pracy. Przy takiej temperaturze mogą się delikatnie kręcić. Ja osobiście bym przestawił tak w okolice 50% dla 60-65C. 70% dla ~75C i 80% dla ~80. 100% dla 90C. 

Krzywa dla GPU wygląda bardziej rozsądnie, ale możesz ustawić quiet bios, ale nie sądzę, by to był problem.

Dodatkowo osobiście bym ustawił wentylatory z obudowy by się nie kręciły mocniej niż 1000RPM i powyżej tego rozkręcały się dla temperatur 85C+ dla CPU.

Edytowane przez vries

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

56 minut temu, axsin302 napisał(a):

temperatury majster podaj jak grasz a nie w pulpicie 😄 możesz zostawić HWinfo na pasku, odpalić gierkę a potem pokazać bo masz 3 rubryki min/max/aktualne lub średnie 

No, nie jestem najostrzejszym ołówkiem w piórniku ;). Tutaj wrzucam zdjęcia z ok. 10 minut benchmarka z TW:Warhammer 3. Oczywiście przed testem zdjąłem limit FPS, którę kręcą się w okolicy 190. Z limitem 70FPS komputer jest bezgłośny.

https://imgur.com/a/sVhpLxj

Dodam jeszcze, że to nie same wentylatory pc tak hałasują, tylko chłodzenie Cpu i sama karta graficzna.

54 minuty temu, vries napisał(a):

Ło panie. No nic dziwnego, że jest głośno. 70C na 100%? Po co? CPU ma maksymalną temperaturę 95C (później zbija zegary). Spokojnie można przestawić na 90C. CPU sobie może pracować podczas gier w temp 75-85 stopni. Ryzen niestety się grzeje bez chłodzenia wodnego.  

Krzywa też jest dziwna. 60% dla 40 stopni? 40 stopni to jest normalna temperatura pracy. Przy takiej temperaturze mogą się delikatnie kręcić. Ja osobiście bym przestawił tak w okolice 50% dla 60-65C. 70% dla ~75C i 80% dla ~80. 100% dla 90C. 

Krzywa dla GPU wygląda bardziej rozsądnie, ale możesz ustawić quiet bios, ale nie sądzę, by to był problem.

Dodatkowo osobiście bym ustawił wentylatory z obudowy by się nie kręciły mocniej niż 1000RPM i powyżej tego rozkręcały się dla temperatur 85C+ dla CPU.

Zmieniłem na ustawienia "silent" w GCC, ale niestety problemem nie wydają się same wentylatory, tylko chłodzenie CPU i karta graficzna. Ale czy mógłbyś spojrzeć, czy te ustawienia są lepsze? Jestem laikiem jeżeli chodzi o PC i nie chciałbym sam grzebać w ustawieniach.

Dodanie zdania

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

3 minuty temu, axsin302 napisał(a):

https://www.youtube.com/watch?v=sXIdoJm4OY0

to do karty, wątek undervolting 

co do cpu to ustanie wentylatorów i sprawdzenie jak to się ma - jeśli nie pomaga to, podaj jaka wersja biosu 

Już chyba wchodzimy na tematy, co do których będę musiał udać się niestety do serwisu. Czy jeżeli będę używał komputera tak jak jest, to coś może wydarzyć się z podzespołami? I jak ogólnie wygląda, ten raport z hw? Chodzi mi o temperatury i itp.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

9 godzin temu, Michał123 napisał(a):

Już chyba wchodzimy na tematy, co do których będę musiał udać się niestety do serwisu. Czy jeżeli będę używał komputera tak jak jest, to coś może wydarzyć się z podzespołami? I jak ogólnie wygląda, ten raport z hw? Chodzi mi o temperatury i itp.

Łopatologiczna instrukcja ustawienia krzywej dla wentylatorów.

Podczas włączania komputera wciskasz Delete by wejść do biosu.

Tam masz chyba 1 pierwszej stronie SmartFan6 (lub coś w ten deseń). 

Na początku ustawiasz CPU_FAN

I tutaj masz różne tryby pracy po prawej. Domyślnie pewnie jest Normal. Możesz przełączyć na silent i sprawdzić czy pomoże (tu bym zastosował dla wszystkich wentylatorów poprzez naciśnięcie "tune all"). Jak nie pomoże możesz użyć trybu manual, gdzie sobie przestawiasz te kropki z wykresu. Tj. jaka jest wartość PWM (od 0 do 100) dla określonej temperatury. Wartości ci podałem powyżej. Czyli np. max (100) dla 90C. Tym możesz się pobawić wedle swojego widzimisię (dla różnych wentylatorów dobre są różne wartości).
Dodatkowo zwiększyłbym interval na 5s, by wentylatory się za szybko nie podkręcały, przy krótkich skokach temperatur.

Jak tryb silent nie będzie odpowiedni, to wszystkie SYS_FANS gdzie masz podłączone wentylatory musisz ustawić osobno ręcznie. Czy na danym złączu jest wentylator rozpoznasz po informacji na temat ilości obrotów na minutę (RPM) na górze. Jak jest pokazana, wentylator jest podpięty.

Na koniec dajesz "back", "Save and exit" by zapisać ustawienia i testujesz, czy ci głośność odpowiada. Bawisz się tam, aż będzie dobrze. Testować sobie możesz poprzez włączenie w sterowniku wyświetlania (Adrenalin) Overlay. Performance->Overlay. Tam włączasz wyświetlanie temperatury CPU i GPU. Grasz i sprawdzasz, czy nie ma tam jakichś temperatur powyżej 90C (albo i 85C bo 90C to trochę dużo). Jak nie ma, to profil wentylatorów jest na tyle wydajny, że chłodzi odpowiednio. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wygląda na to, że ten 7800XT ma za słabe chłodzenie (do cichej pracy, na niskich temp. przy ustawieniach bez UV) ... szczególnie, że 7700XT ma chyba to samo chłodzenie (a raczej grzeje mniej).

W dniu 3.12.2024 o 18:35, Michał123 napisał(a):

Czyli powietrze wlatujące przodem, w znaczącej części nie chłodzi niczego, tylko wylatuje górą, zanim doleci do np. CPU.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

6 godzin temu, Kyle napisał(a):

Wygląda na to, że ten 7800XT ma za słabe chłodzenie (do cichej pracy, na niskich temp. przy ustawieniach bez UV) ... szczególnie, że 7700XT ma chyba to samo chłodzenie (a raczej grzeje mniej).

Czyli powietrze wlatujące przodem, w znaczącej części nie chłodzi niczego, tylko wylatuje górą, zanim doleci do np. CPU.

A podpowiesz mi, czy powinienem zdemontować jeden góry wentylator czy dwa? I czy muszę usuwać te wentylatory w biosie? 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak masz 2 wentylatory 140mm wpychające z przodu (zalecam bliżej dołu, by więcej wlatywało powietrza w GPU), to 2x 140mm wyciągające (1x z tyłu + 1x na górze maksymalnie z tyłu) powinny być optymalnym rozwiązaniem. Widzę ten model obudowy ma nawet odpowiednią pokrywę górną, gdzie górna pokrywa z przodu jest uszczelniona (i tak powinno być, by powietrze wpychane przodem od razu nie uciekało górą przy klasycznym chłodzeniu) i kratownica na górnej pokrywie jest dopiero z tyłu - po prostu załóż tą odpowiednią pokrywę, a nie używaj rozwiązania optymalnego do AiO, skoro nie używasz AiO. W ostateczności możesz rozważyć usunięcie tylnej kratownicy która jest na górze z tyłu - nieco mniejszy opór, ale pewnie minimalnie gorsze tłumienie dźwięków.

e3c744bd5ae27.jpg

Edytowane przez Kyle

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi