Skocz do zawartości
Adqllb

Rozbudowa PC pod GeForce RTX 3080

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć chciałbym prosić o generalną ocenę tego zestawu sam go kompletowałem szukając promocji/okazji i nie znam się aż tak na budowie PC. Sam komputer ogólnie na ten moment jest zadowalający ale chciałbym wycisnąć maksa z tej karty i zastanawiałem się nad ewentualną modyfikacją. Tylko nie wiem czy warto pójść w najlepszy wybór na AM4 ryzen - 5700x3d (przez brak dostępności i ceny używek 5800x3d odrzucam) czy myśleć o przesiadce na AM5? Wiem, że niedługo mają też wyjść nowe karty graficzne z serii 50xx więc też mam to na uwadze, czy ewentualna przesiadka na 5700x3d wystarczy w dłuższej perspektywie.  Dzięki za pomoc.

Obecny PC:
GPU: Gigabyte RTX 3080 12 GB
CPU: Ryzen 5 5600
PSU: Corsair RM750X 750W 80 plus gold
SSD: Lexar 1TB M.2 PCIe NVMe NM620
Chłodzenie: bequiet Dark Rock Pro 4
płyta: MSI MPG B550 GAMING PLUS
RAM: Corsair 32GB (2x16GB) 3600MHz CL18 Vengeance RGB PRO SL
monitor: Dell S2721DGFA

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

14 minut temu, user33 napisał(a):

A jaka w jakiej rozdzielczości grasz ?, jeśli dodatkowo chcesz możesz używać modów w grach, gdzie możesz mieć generator klatek z kart z serii 40xx i najnowszy dlss a to ci da niezłego kopa wydajności. 

Gram w 1440p. 

9 minut temu, Dikson napisał(a):

Jeżeli chodzi o zakup to wiem o tych cenach, bardziej pytam czy przy obecnej specyfikacji i sytuacji na rynku (nadchodząca premiera nowych kart) jest sens "maksowania" AM4, czy może lepiej zostawić to co mam teraz i za 1-2 lata zmienić wszystko na AM5 + nowe GPU. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Przy 1440p nie zauważysz różnicy między 7500F a 5700X 3D także taniej wyjdzie zmiana procka bo wszystko inne masz naprawdę fajne.

Nowe GPU będą drogie, obecna generacja jeśli chodzi o RTXy poszła w górę.

Jak bym odkładał na kartę i polował na 4070 TI S za 3400-3500 bo RTX 5080 to będzie worek siana. W przyszłym roku ceny dopiero wystrzelą.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Okej, czyli na ten moment nie warto wymieniać wszystkiego na AM5, dzięki. A jeżeli chodzi o moje GPU aktualnie, no nie ukrywam że nie chciałbym jeszcze tego wymieniać (bardziej gdzieś za 1-2 lata) dlatego pytałem o ewentualną serię 50 z myślą o przeskoczeniu aktualnych i czy wtedy ewentualnie 5700X 3D by nadal wystarczał.

Jeżeli bym się zdecydował na jego zakup, czy obecne chłodzenie da radę? Myślałem, żeby iść w stronę aio jak już mam brać topowe CPU. Jednak miałem już aio od wtedy jeszcze SilentiumPC (Navis RGB) i byłem rozczarowany. Chodziło dość głośno, wydajnościowo nie było skoku, także ostatecznie oddałem i kupiłem dark rocka. Jeżeli chodzi o ewentualny wybór aio myślałem o Arctic Liquid Freezer III i bequiet Pure Loop 2 FX oba w wersji 280 bo tyle maksymalnie wejdzie mi na górę obudowy. Pytanie jak jest z jakością tych chłodzeń, bo wydajnościowo wiem że są dobre. Nie chciałbym żeby powtórzyła się historia z Navisem. Dzięki za pomoc!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Na twoim miejscu niczego bym nie zmieniał bo konfiguracja nadal jest dobra, jeśli uważasz że inaczej wykonaj test w swoje gierkę która ci dokucza. Za pomocą msi afterburnera i opcji z nakładką. 

Przekonamy się kto jest słabym ogniwem i czy rzeczywiście w 1440p zmiana na 5700x3D da realny przyrost to 900zl za 5fps to będzie klapa... 

https://m.youtube.com/watch?v=6NNsb1l6nO8

Interesuje nas w karcie: used, temp1 temp2, clock, power, kontrola wentylatorów 

Cpu: used, temp, clock, power

Ramy: used

Fps / avg, low 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W przypadku kiedy karta będzie bootować tylko do 90% to zamiast zmiany procka to overclocking dla leniwych, nie ma co się bać. Nawet jeśli to słaba sztuka to 4.6 ale dobrze na 4.7 turbo ustawić przy 1.35vcore Tutorial z płytą msi da się załatwić. 

Chlodzenie spokojnie wytrzyma, jeśli ma powyżej 2-3lat to paste warto wymienić lub położyć ptm 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi