Adqllb Opublikowano 4 Grudnia 2024 Zgłoś Opublikowano 4 Grudnia 2024 Cześć chciałbym prosić o generalną ocenę tego zestawu sam go kompletowałem szukając promocji/okazji i nie znam się aż tak na budowie PC. Sam komputer ogólnie na ten moment jest zadowalający ale chciałbym wycisnąć maksa z tej karty i zastanawiałem się nad ewentualną modyfikacją. Tylko nie wiem czy warto pójść w najlepszy wybór na AM4 ryzen - 5700x3d (przez brak dostępności i ceny używek 5800x3d odrzucam) czy myśleć o przesiadce na AM5? Wiem, że niedługo mają też wyjść nowe karty graficzne z serii 50xx więc też mam to na uwadze, czy ewentualna przesiadka na 5700x3d wystarczy w dłuższej perspektywie. Dzięki za pomoc. Obecny PC: GPU: Gigabyte RTX 3080 12 GB CPU: Ryzen 5 5600 PSU: Corsair RM750X 750W 80 plus gold SSD: Lexar 1TB M.2 PCIe NVMe NM620 Chłodzenie: bequiet Dark Rock Pro 4 płyta: MSI MPG B550 GAMING PLUS RAM: Corsair 32GB (2x16GB) 3600MHz CL18 Vengeance RGB PRO SL monitor: Dell S2721DGFA Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dikson Opublikowano 4 Grudnia 2024 Zgłoś Opublikowano 4 Grudnia 2024 Masz 5700X 3D za 833 zł https://www.krsystem.pl/amd_ryzen_7_5700x3d_tray_31ghz_max_41ghz_8xcore_100mb-item-75363.html Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Adqllb Opublikowano 4 Grudnia 2024 Zgłoś Opublikowano 4 Grudnia 2024 14 minut temu, user33 napisał(a): A jaka w jakiej rozdzielczości grasz ?, jeśli dodatkowo chcesz możesz używać modów w grach, gdzie możesz mieć generator klatek z kart z serii 40xx i najnowszy dlss a to ci da niezłego kopa wydajności. Gram w 1440p. 9 minut temu, Dikson napisał(a): Masz 5700X 3D za 833 zł https://www.krsystem.pl/amd_ryzen_7_5700x3d_tray_31ghz_max_41ghz_8xcore_100mb-item-75363.html Jeżeli chodzi o zakup to wiem o tych cenach, bardziej pytam czy przy obecnej specyfikacji i sytuacji na rynku (nadchodząca premiera nowych kart) jest sens "maksowania" AM4, czy może lepiej zostawić to co mam teraz i za 1-2 lata zmienić wszystko na AM5 + nowe GPU. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dikson Opublikowano 4 Grudnia 2024 Zgłoś Opublikowano 4 Grudnia 2024 Przy 1440p nie zauważysz różnicy między 7500F a 5700X 3D także taniej wyjdzie zmiana procka bo wszystko inne masz naprawdę fajne. Nowe GPU będą drogie, obecna generacja jeśli chodzi o RTXy poszła w górę. Jak bym odkładał na kartę i polował na 4070 TI S za 3400-3500 bo RTX 5080 to będzie worek siana. W przyszłym roku ceny dopiero wystrzelą. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Adqllb Opublikowano 4 Grudnia 2024 Zgłoś Opublikowano 4 Grudnia 2024 Okej, czyli na ten moment nie warto wymieniać wszystkiego na AM5, dzięki. A jeżeli chodzi o moje GPU aktualnie, no nie ukrywam że nie chciałbym jeszcze tego wymieniać (bardziej gdzieś za 1-2 lata) dlatego pytałem o ewentualną serię 50 z myślą o przeskoczeniu aktualnych i czy wtedy ewentualnie 5700X 3D by nadal wystarczał. Jeżeli bym się zdecydował na jego zakup, czy obecne chłodzenie da radę? Myślałem, żeby iść w stronę aio jak już mam brać topowe CPU. Jednak miałem już aio od wtedy jeszcze SilentiumPC (Navis RGB) i byłem rozczarowany. Chodziło dość głośno, wydajnościowo nie było skoku, także ostatecznie oddałem i kupiłem dark rocka. Jeżeli chodzi o ewentualny wybór aio myślałem o Arctic Liquid Freezer III i bequiet Pure Loop 2 FX oba w wersji 280 bo tyle maksymalnie wejdzie mi na górę obudowy. Pytanie jak jest z jakością tych chłodzeń, bo wydajnościowo wiem że są dobre. Nie chciałbym żeby powtórzyła się historia z Navisem. Dzięki za pomoc! Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dikson Opublikowano 4 Grudnia 2024 Zgłoś Opublikowano 4 Grudnia 2024 DR4 Pro da radę na spokojnie z tym procesorem. AiO to zbędny wydatek, kwestia też jaką masz obudowę. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
axsin302 Opublikowano 4 Grudnia 2024 Zgłoś Opublikowano 4 Grudnia 2024 Na twoim miejscu niczego bym nie zmieniał bo konfiguracja nadal jest dobra, jeśli uważasz że inaczej wykonaj test w swoje gierkę która ci dokucza. Za pomocą msi afterburnera i opcji z nakładką. Przekonamy się kto jest słabym ogniwem i czy rzeczywiście w 1440p zmiana na 5700x3D da realny przyrost to 900zl za 5fps to będzie klapa... https://m.youtube.com/watch?v=6NNsb1l6nO8 Interesuje nas w karcie: used, temp1 temp2, clock, power, kontrola wentylatorów Cpu: used, temp, clock, power Ramy: used Fps / avg, low Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
axsin302 Opublikowano 4 Grudnia 2024 Zgłoś Opublikowano 4 Grudnia 2024 W przypadku kiedy karta będzie bootować tylko do 90% to zamiast zmiany procka to overclocking dla leniwych, nie ma co się bać. Nawet jeśli to słaba sztuka to 4.6 ale dobrze na 4.7 turbo ustawić przy 1.35vcore Tutorial z płytą msi da się załatwić. Chlodzenie spokojnie wytrzyma, jeśli ma powyżej 2-3lat to paste warto wymienić lub położyć ptm Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Adqllb Opublikowano 5 Grudnia 2024 Zgłoś Opublikowano 5 Grudnia 2024 Zdecydowałem, że na ten moment wstrzymam się z zakupami chyba, że jakaś dobra cena wpadnie na ten procesor i ew. aio. Może akurat na okres świąteczny, będę monitorował. Dzięki wszystkim za pomoc i opinie! Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...