Skocz do zawartości
stud3nt

Lepiej kupić serwer NAS czy obudowę dokującą/macierz?

Rekomendowane odpowiedzi

Dyski 3,5" już mi się nie mieszczą w obudowie komputerowej, a muszę dołożyć kolejne. Zamierzam wyrzucić je na zewnątrz, stąd pytanie zawarte w tytule.
Dyski będą podłączone do jednego komputera i tylko ten jeden komputer będzie z nich korzystał.

Już mnie uświadomiono w innym miejscu, że zwykła obudowa dyskowa na USB (przykład: https://www.x-kom.pl/p/720392-stacja-dokujaca-dla-dyskow-icy-box-macierz-dyskowa-5x-sata-35.html) nie jest dobrym rozwiązaniem, ponieważ za pośrednictwem kabla USB nie masz pełnej kontroli nad dyskiem i nie dowiesz się że zaczyna się psuć.

A czy ktoś miał do czynienia z rozwiązaniem typu QNAP TL-D400S albo TL-D800S? Z tego co czytałem/oglądałem - te macierze są podłączane za pomocą przewodu mini-SAS bezpośrednio do kontrolera wpinanego w płytę główną. I dyski są wtedy widoczne oraz obsługiwane tak samo jakby były podłączone bezpośrednio do komputera.

Warto interesować się takim rozwiązaniem? Miał ktoś takie i może się wypowiedzieć? Czy jednak dołożyć (niemałe) pieniądze do "prawdziwego" serwera NAS?

Edytowane przez stud3nt

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zacznij od tego o jakich pojemnosciach mowimy? Ile masz obecnie a ile potrzebujesz miec? Jaki rodzaj danych i jak czesto z nich korzystasz?

NAS to swietne rozwiazanie ale moze faktycznie nie potrzebujesz tylko ustalmy fakty.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Duże pliki (bazy danych po kilkadziesiąt-kilkaset GB każda przed spakowaniem + backupy) i surowe filmy Blu-Ray oraz masa zdjęć.
Bazy danych po zapisaniu będą sobie leżały - jeśli zajdzie potrzeba uruchomienia - to załaduję je do dysku SSD.
Filmy będą kompresowane i co jakiś czas odczytywane w tę i z powrotem (kopiowanie, przeróbki, ponowny zapis/montaż/kompresja, odtwarzanie).
Zdjęcia - to samo.

Czyli przede wszystkim backupy i przechowywanie danych. Jak często? Może podam przykład. Dysk 4TB który kupiłem w listopadzie 2017 roku i od tamtego czasu jest w ciągłym użytkowaniu (jak wyżej) ma "nalatane" (power-on hours) 28 315 godzin. Pozostałe mniej.

Pojemności - oprócz trzech wyrzucanych z obudowy dysków 4, 8 i 18 TB planuję dołożyć jeszcze co najmniej jeden 18-20 TB - w sumie mogę zostawić w obudowie dwa, zatem rozwiązanie z czterema zatokami to minimum.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi