stud3nt Opublikowano 11 godzin temu Zgłoś Opublikowano 11 godzin temu (edytowane) Dyski 3,5" już mi się nie mieszczą w obudowie komputerowej, a muszę dołożyć kolejne. Zamierzam wyrzucić je na zewnątrz, stąd pytanie zawarte w tytule. Dyski będą podłączone do jednego komputera i tylko ten jeden komputer będzie z nich korzystał. Już mnie uświadomiono w innym miejscu, że zwykła obudowa dyskowa na USB (przykład: https://www.x-kom.pl/p/720392-stacja-dokujaca-dla-dyskow-icy-box-macierz-dyskowa-5x-sata-35.html) nie jest dobrym rozwiązaniem, ponieważ za pośrednictwem kabla USB nie masz pełnej kontroli nad dyskiem i nie dowiesz się że zaczyna się psuć. A czy ktoś miał do czynienia z rozwiązaniem typu QNAP TL-D400S albo TL-D800S? Z tego co czytałem/oglądałem - te macierze są podłączane za pomocą przewodu mini-SAS bezpośrednio do kontrolera wpinanego w płytę główną. I dyski są wtedy widoczne oraz obsługiwane tak samo jakby były podłączone bezpośrednio do komputera. Warto interesować się takim rozwiązaniem? Miał ktoś takie i może się wypowiedzieć? Czy jednak dołożyć (niemałe) pieniądze do "prawdziwego" serwera NAS? Edytowane 10 godzin temu przez stud3nt Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rafa Opublikowano 9 godzin temu Zgłoś Opublikowano 9 godzin temu Zacznij od tego o jakich pojemnosciach mowimy? Ile masz obecnie a ile potrzebujesz miec? Jaki rodzaj danych i jak czesto z nich korzystasz? NAS to swietne rozwiazanie ale moze faktycznie nie potrzebujesz tylko ustalmy fakty. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
stud3nt Opublikowano 8 godzin temu Zgłoś Opublikowano 8 godzin temu Duże pliki (bazy danych po kilkadziesiąt-kilkaset GB każda przed spakowaniem + backupy) i surowe filmy Blu-Ray oraz masa zdjęć. Bazy danych po zapisaniu będą sobie leżały - jeśli zajdzie potrzeba uruchomienia - to załaduję je do dysku SSD. Filmy będą kompresowane i co jakiś czas odczytywane w tę i z powrotem (kopiowanie, przeróbki, ponowny zapis/montaż/kompresja, odtwarzanie). Zdjęcia - to samo. Czyli przede wszystkim backupy i przechowywanie danych. Jak często? Może podam przykład. Dysk 4TB który kupiłem w listopadzie 2017 roku i od tamtego czasu jest w ciągłym użytkowaniu (jak wyżej) ma "nalatane" (power-on hours) 28 315 godzin. Pozostałe mniej. Pojemności - oprócz trzech wyrzucanych z obudowy dysków 4, 8 i 18 TB planuję dołożyć jeszcze co najmniej jeden 18-20 TB - w sumie mogę zostawić w obudowie dwa, zatem rozwiązanie z czterema zatokami to minimum. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...