jjtom Opublikowano 4 Grudnia Zgłoś Opublikowano 4 Grudnia Dzień dobry! Potrzebuję złożyć nowy komputer, głównym przeznaczeniem jest praca na dużej bazie danych. Jako że komputer poza godzinami pracy będzie również robił za 'komputer osobisty', to w ramach możliwości fajnie by było, gdyby nie uszczuplając jego zdolności do głównego przeznaczenia, również podrasować go pod gry. Z rzeczy ważnych: - Absolutnym priorytetem numer jeden jest szybkie i stabilne działanie podczas mielenia baz danych jak i podczas codziennego użytkowania. - Minimum 64GB ramu. - Minimum 2T miejsca na dysku, ale więcej nie zaszkodzi, tutaj dla mnie szybkość/jakość dysku>rozmiar (zakładając minimum 2T). - Możliwość podpięcia trzech monitorów. Z rzeczy istotnych, ale nie kluczowych: - Fajnie gdyby komputer był w stanie obsłużyć potencjalne topowe gry z 2025/26 roku na najwyższych detalach w sensownej liczbie klatek. Nie jest to mus, ale jak już ładować tyle kasy w komputer do pracy, to fajnie żeby mógł też posłużyć do rozrywki. - Możliwość korzystania z dwóch dostawców Internetu jednocześnie (jeśli w ogóle jest taka możliwość)? Zgubienie połączenia nawet na parę sekund bywa u mnie kosztowne, więc gdyby się dało, to chciałbym żeby komputer mógł mieć podpięte dwa kable i automatycznie, lub chociaż szybkim kliknięciem łapał drugi internet, gdy pierwszy zawiedzie. Obecnie po prostu ręcznie wymieniam kabel, co zawsze zajmuje te paręnaście sekund. - Docelowo komputer ma zostać w niezmienionej formie przez parę lat (nie chcę w nim grzebać i ręcznie wymieniać podzespołów), więc jeśli da się zrobić na dziś lekki overkill, tak żeby komp dalej spełniał swoje zadanie za 3-4 lata, to super. - Raczej nie planuję nic podkręcać Będę wdzięczny za pomoc w złożeniu czegoś co ma sens, budżet nie jest sztywno zamknięty, więc gdyby trzeba było dołożyć niewiele za znaczny przeskok w jakości, to nie ma problemu. Dodatkowe pytanie, na ile warto czekać na nowe karty graficzne (stary komputer jeszcze dożyje do Q1 2025, więc jeśli warto poczekać, to nie ma problemu). Aktualnie działam na monitorach 1440p 144hz, ale jest możliwy upgrade w przyszłości do 4h (na razie po prostu nie czułem potrzeby), więc fajnie to wziąć pod uwagę przy składaniu PC. Monitory i inne peryferia nie są wliczone do budżetu na PC, na ten moment przechodzą ze starego kompa. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wildpig Opublikowano 4 Grudnia Zgłoś Opublikowano 4 Grudnia 7950X? 7970X? 7980X? ile mocy jestes w stanie zutylizowac? 64 rdzenie twoj soft ogarnia? a od internetu od 2 dostawcow to jest router a nie komputer, zainteresuj sie funkcja "failover" - taka wyszukana technike ogarnie ci chocby mikrotik (kazdy, nawet taki za 2 stowy;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jjtom Opublikowano 4 Grudnia Zgłoś Opublikowano 4 Grudnia 64 rdzenie do zdecydowanie overkill. Wstępnie myślałem o 9950x, ale to pewnie ze względu na marketing i to że jest nowy, samemu poza popatrzeniem na wyniki losowych benchmarków nie potrafię ocenić jego przydatności względem innych procesorów. Przez długi czas byłem w stanie w miarę swobodnie pracować na i9-9900K, dopiero niedawno wszystko rozrosło się na tyle, że mulenie kompa podczas pracy zaczęło przeszkadzać. Skoro jeszcze do niedawna i9-9900K było w stanie uciągnąć na 'ledwo ledwo', to wyszedłem z założenia, że 9950x, albo coś koło niego, powinno być wystarczające na kilka lat do przodu. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wildpig Opublikowano 4 Grudnia Zgłoś Opublikowano 4 Grudnia masz budzet na threadrippery i pisales ze chcesz overkilla kilka lat, da sie zrobic, kwestia czy twoj soft z tego skorzysta, bo do gier to sie bierze 8 jajowy x3d, a nie procesor do obliczen za 20kzl Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...