Skocz do zawartości
VonV3in

Inea

Rekomendowane odpowiedzi

Dzień dobry, mam od niedawna internet z inei i swój router który chcę podłączyć, jak podpinam go pod router inei wszystko dziala, jak podlaczam go do ONT - klęska, nie działa. Dzisiaj od rana kontaktowalem sie z chatem pomocy technicznej, te nowe baby tam twierdzą, ze tak musi byc ont->router inei-> wlasny router.. kiedys trafilem na babkę ktora widac dluzej tam pracuje mowila ze klienci roznie kombinują z tymi routerami i na ogol im sie udaje podlaczyc swoj router (chyba) bez routera inea. Jest jeszcze praktyka taka jak klonowanie mac o ktorej nie wiele wiem jak i ogolnie o sieciach; czy moze ktos wytlumaczyc czy taki zabieg pomogl by w tej sytuacji? Lub co mogę zrobic zeby ten router podlaczyc bez tego routera inei, ewentualnie wskazac na dostawce który nie robi takich problemów?

Z góry dzięki

K

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dalej mam problem z internetem. Dzisiaj wykupiłem aneks zmienne ip czy jakos tak w inei, to ma mi umozliwiac konfiguracje routera itd. Coż od kopa nie dziala - baba niestety z przypadku powiedziala mi ze zeby podlaczyc swoj router powinienem skorzystac z usług informatyka. Nie wiem co jest takiego skomplikowanego w konfiguracji routera zeby kowalski nie mogl tego (po czasie) pojac. Do tej pory miałem taki internet że nie musiałem się interesować sieciami itd, stąd dopiero teraz planuję lekturę.. Nie wiem jak to mialoby wygladac, mialbym wynajac informatyka zeby do mnie przyjechal i placic mu od godziny? Czy jest jakis sposob zeby to ominac. Moj router to asus rapture ax 6000 pro. Ma może ktoś pomysł jak wybrnąć z tej sytuacji jak najmniejszym kosztem?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam, ale jak nic nie wpisywalem dioda swiecila sie na czerwono. Zrobilem tak jak ci uzytkownicy https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic4021931.html - wybralem zmienne ip z opcji, wpisalem vlan 20 i uaktywnilem 801costam i działa.

Swoją drogą mam ping wyższy o dwa to "zasługa" routera? Czy te "porty" jak to baba na infolinii określiła też o czymś decydują?

Edytowane przez VonV3in

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@VonV3in

Masz sam internet czy razem z TV i VoIP?

Akurat dziś był u mnie technik wymienić sprzęt pod nową umowę.

Wcześniej miałem Router Nokia G240WC do którego światełko wchodziło bezpośrednio + TV HiWay i VoIP.

Vlan internetowy był 60. Teraz już nie sprawdzę jak wyglądały pozostałe VLAN'y

Obecnie mam tylko internet z publicznym IP i do tego ONT FiberBox G2110-2.5G + ZTE H3640.

Ja nie potrzebuje zewnętrznego routera, ale u brata w zeszłym tygodniu przy takim samym zestawie i tylko usłudze internetu wystarczyło kompa podłączyć bezpośrednio do ONT i Internet był od strzała. To samo po podłączeniu routera.

Pokrywało by się to z informacjami w tym artykule: https://www.telepolis.pl/artykuly/felietony/internet-swiatlowodowy-wlasny-router-play-vectra-netia-inea

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi