Silver Blade Opublikowano 4 Grudnia Zgłoś Opublikowano 4 Grudnia Mam problem z komputerem ostatnio zakupiłem pamięć RAM DDR4 goodram 16GBx2 3600mhz dodam że aktualnie posiadam pamięci corsair ddr4 4GBx2 3000mhz po założeniu 4 kości pc 3 razy się włączył i wyłączył i za 4 razem uruchomił się już normalnie tylko że komputer wykrywał tylko 24gb pamięci. Więc wyjąłem stare corsairy i zainstalowałem goodramy po uruchomieniu kompa wbiłem od razu do biosu i zauważyłem że jest 32gb pamięci i że pracują one na 2100mhz postanowiłem że ustawię je na 3600mhz i to było moim błędem bo od tej pory gdy uruchamiam PC to na monitorze wyświetla się czarny ekran i nic się z tym nie da zrobić. Wyjmowałem już baterie ale to też nie pomaga, dodam że procesor to ryzen 5 1600, a płyta to msi bazooka b350m, z tego co wiem to max taktowanie pamięci jakie rayzeny obsługują to 3200mhz. I tutaj nasuwa się pytanie czy poprzez zmianę taktowania pamięci RAM moze uszkodzić się procesor bądź płyta główna 😳? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mr.T... Opublikowano 4 Grudnia Zgłoś Opublikowano 4 Grudnia Witam to przed zakupem słabo "wgryzłeś" sie w temat MSI B350M BAZOOKA posiada wsparcie dla pamięci do 2400MHz , 3200 po OC i nikt nie gwarantuje ze będzie działać i to działać stabilnie https://pl.msi.com/Motherboard/B350M-BAZOOKA/Specification Ryzen 5 1600 , wsparcie dla DDR4 ino 2666MHz , ten procesor już na start okazał sie słaba propozycją dla graczy. https://www.techpowerup.com/cpu-specs/ryzen-5-1600.c1900 https://www.cpu-world.com/CPUs/Zen/AMD-Ryzen 5 1600.html 59 minut temu, Silver Blade napisał(a): I tutaj nasuwa się pytanie czy poprzez zmianę taktowania pamięci RAM moze uszkodzić się procesor bądź płyta główna 😳 teoretycznie nie , ale płyta główna mogła sie zawiesić czy przed upgrade ramu bios Ty aktualizować, do najnowszego dostępnego ? https://pl.msi.com/Motherboard/B350M-BAZOOKA/support 7A38v1N6 (Beta version) 2024-09-25 9.90 MB czy posiadać Ty PC speaker ? czy po wciśnięciu power na obudowie włączają sie wiatraki ? co bym zrobił , zdjął bym zestaw chłodzący z procesora ale pozostawił wpiętą wtyczkę od zasilania wiatraka z zestawu chłodzącego , jeden palec na procesor , drugim włączył zasilanie , po włączeniu po kilku sekundach procesor powinien zacząć sie nagrzewać , wyczujesz ciepło to od razu odcinamy zasilanie , nie chcemy przecież uszkodzić CPU, jeśli procesor sie nagrzewa to już jakiś pozytywny objaw, jeśli nie, nooo to coś sie rozpsuło posiadając PC speaker , i jeśli płyta główna "żyje' to można coś zdiagnozować jeśli CPU sie nagrzewa, to najlepiej odłączyć od płyty głównej wszystko, pozostawić tylko niezbędne minimum , czyli wyjąć procesor , wyjąć pamięć ,wyjąć kartę graficzna , dyski napędy itd. itp. , pozostawić tylko , myszkę i klawiaturę, oraz wpięta wtyczkę od wiatraka z zestawu chłodzącego oraz zasilanie , i mając PC speaker płyta po włączeniu powinna postem dźwiękowym całkiem sporo nam powiedzieć, nie masz ? no to trzeba zakupić lub pożyczyć. nawet z alledrogo np. https://allegro.pl/oferta/glosnik-systemowy-pc-speaker-buzzer-beeper-do-komputera-15877837593 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Silver Blade Opublikowano 4 Grudnia Zgłoś Opublikowano 4 Grudnia Udało mi się PC uruchomić, zresetowałem BIOS robiąc zworkę na płycie głównej. A jeżeli chodzi o pamięć RAM to wiem na 100% ze przed tą pseudo modernizacją tego starego gruchota taktowanie pamięci miałem ustawione na 3000mhz i wszystko działało elegancko. Także Proszę nie pisać bredni 😛 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mr.T... Opublikowano 5 Grudnia Zgłoś Opublikowano 5 Grudnia 5 godzin temu, Silver Blade napisał(a): Także Proszę nie pisać bredni przecie płyta ma wsparcie dla pamięci do 3200 po OC , to gdzie tu brednie ? jak jesteś taki debeściak to najpierw sie sprawdza wszelkie możliwe sposoby, gdzie resetowanie biosu to podstawa i dopiero zakłada sie watek. 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
P3ch Opublikowano 5 Grudnia Zgłoś Opublikowano 5 Grudnia (edytowane) Widziałeś Pan, typowy polak, nie dość że pomogłeś na koniec zjeba. A chłop ani czytać ani pisać : )). Co by było jakbyś zapytał w których bankach te pamięci obsadził i co za poroniony pomysł dorzucać stare kości do 32 GB, pewnie serwer ma na tym :/. Edytowane 5 Grudnia przez P3ch 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Silver Blade Opublikowano 5 Grudnia Zgłoś Opublikowano 5 Grudnia Godzinę temu, Mr.T... napisał(a): przecie płyta ma wsparcie dla pamięci do 3200 po OC , to gdzie tu brednie ? jak jesteś taki debeściak to najpierw sie sprawdza wszelkie możliwe sposoby, gdzie resetowanie biosu to podstawa i dopiero zakłada sie watek. Ale pisałeś o procesorze ze ryzen ma wsparcie do 2666 a według mnie to nie prawda. A ja wyciągałem baterie z płyty i również robiłem zwore i o dziwo to nie pomagało. Dopiero po włożeniu z powrotem 4 kości RAM PC ruszył, sam byłem w szoku że to sie udało. Tak czy siak dziękuję za pomoc Panie Hallack Ale mam jeszcze jedno zapytanie czy ta płyta da radę obsłużyć procesor jakim jest ryzen 5 5600x ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kyle Opublikowano 5 Grudnia Zgłoś Opublikowano 5 Grudnia 7 godzin temu, Silver Blade napisał(a): Udało mi się PC uruchomić, zresetowałem BIOS robiąc zworkę na płycie głównej. A jeżeli chodzi o pamięć RAM to wiem na 100% ze przed tą pseudo modernizacją tego starego gruchota taktowanie pamięci miałem ustawione na 3000mhz i wszystko działało elegancko. Także Proszę nie pisać bredni 😛 Misiu kolorowy, dla RYZEN 1600 taktowanie RAM powyżej 2666 to już jest OC. Jak masz 4 kostki DualRank to nawet 2400 MT/s = MAX zgodne ze specyfikacją: - sie uruchamia 3000 MT/s? - no to się podkręciło do 3000 MT/s - pogratulować. Standardowe napięcie dla DDR4 to 1,2V - ustawiłeś więcej? - no to lecisz poza normą (działa? - fajnie). Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Silver Blade Opublikowano 5 Grudnia Zgłoś Opublikowano 5 Grudnia Godzinę temu, P3ch napisał(a): Widziałeś Pan, typowy polak, nie dość że pomogłeś na koniec zjeba. A chłop ani czytać ani pisać : )). Co by było jakbyś zapytał w których bankach te pamięci obsadził i co za poroniony pomysł dorzucać stare kości do 32 GB, pewnie serwer ma na tym :/. Ja tylko zarzuciłem błąd bo Procek wspiera wyższe taktowanie pamięci czyli max 3200mhz, a bynajmniej tak mi się wydaje 🤣 W 1 i 3 banku mam 8gb cr a w 2 i 4 32gb gd. Tak czy siak jak wgram win 11 na nowy dysk i poprzerzucam większość plików ze starego dysku na nowy to spróbuje jeszcze uruchomić te pamięci na wyższych taktowaniach, jeżeli znowu będzie to samo to w takim razie wyrzucę te 8 GB i zostanę na 32 😎 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kyle Opublikowano 5 Grudnia Zgłoś Opublikowano 5 Grudnia 12 minut temu, Silver Blade napisał(a): Ale mam jeszcze jedno zapytanie czy ta płyta da radę obsłużyć procesor jakim jest ryzen 5 5600x ? Masz tą płytę? https://pl.msi.com/Motherboard/B350M-BAZOOKA/Specification - to wynika, że taktowanie RAM powyżej 2400 MT/s to już jest OC. Płyta wspiera Ryzen 5600X: https://pl.msi.com/Motherboard/B350M-BAZOOKA/support#cpu 2 minuty temu, Silver Blade napisał(a): Ja tylko zarzuciłem błąd bo Procek wspiera wyższe taktowanie pamięci czyli max 3200mhz Kupujesz auto mające 90 koni. Robisz modyfikację oprogramowania zwiększając moc do 115 koni - silnik się rozpadnie szybciej - takie to "wsparcie". Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Silver Blade Opublikowano 5 Grudnia Zgłoś Opublikowano 5 Grudnia 3 minuty temu, Kyle napisał(a): Misiu kolorowy, dla RYZEN 1600 taktowanie RAM powyżej 2666 to już jest OC. Jak masz 4 kostki DualRank to nawet 2400 MT/s = MAX zgodne ze specyfikacją: - sie uruchamia 3000 MT/s? - no to się podkręciło do 3000 MT/s - pogratulować. Standardowe napięcie dla DDR4 to 1,2V - ustawiłeś więcej? - no to lecisz poza normą (działa? - fajnie). Na starych pamięciach leciałem na 3000mhz napięć nie ruszałem. Dziękuję za info bo teraz już wiem dlaczego PC nie chciał się uruchomić. Więc wychodzi na to że będę faktycznie zmuszony wywalić te leciwe ale porządne kości corsair, szkoda mi ale trudno się mówi. A goodramy przetaktuje na 3000mhz lub 3200 i mam nadzieję że będą banglać. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...