haz3377 Opublikowano 6 Grudnia Zgłoś Opublikowano 6 Grudnia Witam, mam pewien problem z komputerem. Sprawa wygląda tak, że podczas grania w Counter Strike, komputer wyłącza się po jakichś 30-40 minutach, pokazuje się naprawa błędów windowsa i się restartuje. Przy innych grach problemu nie ma, ale są mniej wymagające jak Minecraft czy Slime rancher. Myślałem, że to może wina sterowników, ale są najnowsze, robiłem też format kompa, ale to również nic nie dało. W podglądzie zdarzeń jest błąd Kernel Power 41(63). Jeśli to ma znaczenie to monitor na 240hz, próbowałem też na 140, 120 i 60, ale jest to samo. Specyfikacja kompa: procesor AMD Ryzen 5 5600 płyta główna Gigabyte B550M DS3H AC pamięć Lexar THOR Gaming DDR4 32GB (2x16GB) 3600MHz CL18 dysk twardy Lexar SSD NM620 1TB M,2 PCIe NVMe Gen3 grafika ASRock Radeon RX 6700 XT Challenger Pro 12GB GDDR6 zasilacz Seasonic A12 700W 80Plus sterowniki karty graficznej są najnowsze komp jest na nieaktywowanym win 11 home, kupiony ok rok temu. Jakieś pomysły co dolega? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
axsin302 Opublikowano 7 Grudnia Zgłoś Opublikowano 7 Grudnia 1080p ? a jakie masz chłodzenie do procesora ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
haz3377 Opublikowano 7 Grudnia Zgłoś Opublikowano 7 Grudnia Tak 1080p, chłodzenie Endorfy Spartan 5 ARGB Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
axsin302 Opublikowano 7 Grudnia Zgłoś Opublikowano 7 Grudnia a ściągnął byś sobie https://www.hwinfo.com/ wszedł do CS pograł 10min i pokazał screena z programu opcja czujnik oczywiście Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
haz3377 Opublikowano 8 Grudnia Zgłoś Opublikowano 8 Grudnia W dniu 7.12.2024 o 10:22, axsin302 napisał(a): a ściągnął byś sobie https://www.hwinfo.com/ wszedł do CS pograł 10min i pokazał screena z programu opcja czujnik oczywiście nie wiem czy o to Ci chodziło, ale zapis jest w excelu więc tu jest bardziej czytelnie Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
axsin302 Opublikowano 8 Grudnia Zgłoś Opublikowano 8 Grudnia Chciałem sprawdzić temperatury czy przypadkiem nie dopada cię throttling, to co pokazałeś owszem to jest ten program ale to tylko jedna z kilku stron. Z tego co widzę podałeś ze masz RAM 3600 cl 18 a tutaj widzę 3200 cl 22 ;/ czyżby jakiś lewy profil Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
haz3377 Opublikowano 8 Grudnia Zgłoś Opublikowano 8 Grudnia 11 minut temu, axsin302 napisał(a): Chciałem sprawdzić temperatury czy przypadkiem nie dopada cię throttling, to co pokazałeś owszem to jest ten program ale to tylko jedna z kilku stron. Z tego co widzę podałeś ze masz RAM 3600 cl 18 a tutaj widzę 3200 cl 22 ;/ czyżby jakiś lewy profil hah, komp gotowiec, nie składałem sam. Właśnie mi uświadomiłeś, że jest nie to co było obiecane. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
axsin302 Opublikowano 8 Grudnia Zgłoś Opublikowano 8 Grudnia https://ibb.co/Zh60fjZ zrób to tak :P oczywiście włącz, pograj 10-20min, minimalizuj ss i gotowe Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
funi Opublikowano 8 Grudnia Zgłoś Opublikowano 8 Grudnia (edytowane) Screenshota robisz klikając windows key i klawisz prtsc na klawiaturze potem idziesz w folder moje dokumenty potem folder obrazy potem zapisane zrzuty ekranu. Żeby rozszerzyć czujniki w programie hwifo klikasz w prawym dolnym rogu ekranu klawisz ze dwiema strzałkami. Możesz też zrobić screenshota za pomocą windows key + shift + S wtedy uruchomisz narzędzie wycinanie które jest zaawansowaną forma robienia screenshotów. Edytowane 8 Grudnia przez funi Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
haz3377 Opublikowano 8 Grudnia Zgłoś Opublikowano 8 Grudnia 48 minut temu, axsin302 napisał(a): https://ibb.co/Zh60fjZ zrób to tak 😛 oczywiście włącz, pograj 10-20min, minimalizuj ss i gotowe https://ibb.co/x24qMG3 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mr.T... Opublikowano 8 Grudnia Zgłoś Opublikowano 8 Grudnia Witam po włączeniu profilu XMP, to chyba napięcie dla pamięci powinno być domyślnie ustawione na 1.35v, a wedle odczytu z programu jest 1.2v. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
axsin302 Opublikowano 8 Grudnia Zgłoś Opublikowano 8 Grudnia (edytowane) Profil pamięci w biosie może jest ustawiany inaczej np v2 trzeba spróbować przełączyć na właściwy tych pamięci. https://m.youtube.com/watch?v=xj2k-cxSa_k Co do temperatur nie ma co sie czepiać, jeśli chodzi o samą budowę warto sprawdzić jak podłączona jest karta czy jest to z jednego kabla podłączone o podwójnej końcówce czy puszczone z dwóch przewodów ( oczywiście dwa przewody są wskazane) Edytowane 8 Grudnia przez axsin302 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
michoo_05 Opublikowano 8 Grudnia Zgłoś Opublikowano 8 Grudnia Ja obstawiam problem z dyskiem lub zasilaczem. Sprawdź sobie, czy dysk nie ma błędów SMART i zrób test w kierunku poszukiwania bad sektorów... Jeśli będzie wszystko OK, to masz do wymiany na 99% zasilacz. Co do wcześniejszych wypowiedzi.. napięcie pamięci 1.2V jest jak najbardziej prawidłowe. System dobiera sobie częstotliwość i napięcie automatycznie w stosunku do zapotrzebowania, ale też je obniża, w zależności od temperatur jakie pamięci osiągają. Profilaktyka jak w przypadku aut osobowych przy wymianie filtrów i oleju, w komputerze też obowiązuje i wymienia się pasty termoprzewodzące i termopady oraz czyści się wnętrze komputera z kurzu. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...