Hysiek Opublikowano 6 Grudnia Zgłoś Opublikowano 6 Grudnia Dzień dobry. Dzisiaj wymieniłem w swoim PC płytę główną, oraz procesor, do którego zamontowałem chłodzenie AIO. Płyta główna to - Asus PRIME Z790-A WIFI Chłodzenie - Endorfy Navis F360 ARGB Problem polega na tym, że w biosie, jak i w programie Armoury Crate, który pozwala na sterowanie wentylatorami, płyta nie widzi podłączenia pompki do złącza AIO_PUMP, które jest podłączone prawidłowo. W biosie AIO PUMP pokazuje jako N/A, natomiast w programie od Asusa, nie ma możliwości sterowania predkością wirnika pompki. Zauważyłem jedną rzecz, że po odłączeniu przewodu pompki z AIO_PUMP zaczyna ona chodzić na wyższych obrotach. Czyli złącze zdaje się działać. Czemu zatem nie wykrywa mi połaczenia? Próbowałem podłączać to złącze pompki w gniazdo CPU_OPT, jednak wyniki są takie same. Nie widzi pompki, ale jej obroty spadają po podłączeniu. Czy możliwe, że chłodzenie jest uszkodzone? Niby pompka działa, jednak nie jestem pewien, czy zareaguje ona i zwiększy obroty przy większym obciążeniu procesora. Pozdrawiam! Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
axsin302 Opublikowano 7 Grudnia Zgłoś Opublikowano 7 Grudnia a na starej płycie działa czy już jej nie ma ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hysiek Opublikowano 7 Grudnia Zgłoś Opublikowano 7 Grudnia Nie mam pojęcia. Starą płyte jeszcze mam, ale problematyczne by było przekładać wszystko od nowa, żeby uruchomic pompkę na starej płycie 😕 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
axsin302 Opublikowano 7 Grudnia Zgłoś Opublikowano 7 Grudnia Ustawiłeś procka na water pomp? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...