Skocz do zawartości
TurboGuma

Nie działający profil XMP 7200 na płycie głównie MSI MAG Z790 Tomahawk WiFi

Rekomendowane odpowiedzi

Moja płyta to msi mag z790 tomahawk wifi z i7 14700kf i ramy ddr5 Patriot 32GB (2x16GB) 7200MHz VIPER VENOM CL34-42-42-84 po próbie wczytania profilu xmp 7200 mt/s komputer się resetuje i wywala różne błędy, jedyna stabilna prędkość jaką mogę wybrać to 6600 mt/s. Czy ktoś może mi pomóc w ustawieniach tego profilu xmp aby te ramy działały na prędkości 7200 ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@Caleb przypomniał mi się film zmasło z yt "Moja przygoda z OC DDR5" i mówił że obniżył napięcie VDDQ o 200 mV i ruszyło, u siebie też dałem -200 mV na 7200 mt/s i system przestał się resetować jak wcześniej ale TestMem5 wywala mi 12 błędów. SA zwiększałem i zmniejszałem bez poprawy VDDQ jak zmniejszyłem o 200 to się poprawiło ale jak więcej to już było niestabilnie, jak dawałem VDDQ więcej to było jeszcze gorzej. Na -200 na VDDQ profil xmp 6800 działa, testmem5 nie wywala błędów. Co dalej robić żeby do tych 7200 mt/s dojść ?próbowałem zwiększyć pierwszorzędne opóźnienia o +1 ale bez poprawy. 

Zrzut ekranu 2024-12-08 095225.png

Edytowane przez TurboGuma

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W dniu 8.12.2024 o 09:24, TurboGuma napisał(a):

Co dalej robić żeby do tych 7200 mt/s dojść ?

Weź pod uwagę, że przy takim OC dla RAM jak 7200 MT/s (max prędkość RAM nonOC dla tego CPU to DDR5 5600 MT/s) to nie każdy egzemplarz będzie pracował poprawnie (albo będzie trzeba mocno podnosić napięcie - standardowe napięcie przy DDR5 to 1,1V). Także zastanów się, czy jest sens katować sprzęt na 7200 MT/s przy napięciach rodem z DDR3, zamiast np. 6600 MT/s , albo inne 6800 MT/s, przy mniej wyżyłowanych napięciach.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

nigdy nie wiadomo czy kości są w pełni sprawne, dlatego zamów inne sprawdzisz jak wstaną to sprawa się wyjaśni 

https://www.morele.net/pamiec-g-skill-trident-z5-rgb-ddr5-32-gb-7200mhz-cl34-f5-7200j3445g16gx2-tz5rk-12304536/?ceneo_cid=b56a38aa-42cf-7d26-4549-c327dbcacc58

są na liście testowanych, jeśli nie pójdą to trzeba doszukiwać się problemów gdzie indziej 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Póki co wczoraj mi się udało na 6400 mts ustawić z profilem 3 xmp gdzie normalnie na nim jest 6800 mts i błędów po godzinie nie wywala w occt i testmem5 a napięcia są ustawione na auto, wiec chyba nie tu leży problem a w opóźnieniach, tylko w sumie nie wiem jakie dokładnie opóźnienia miałbym podnieść aby jakiś z tych profilów działał bez błędów. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi