misiek2394 Opublikowano 8 Grudnia Zgłoś Opublikowano 8 Grudnia troche pasta spłynęła na procku. Wydaje mi się że to nie powinno oddziaływać. Co myślicie? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grolshek. Opublikowano 8 Grudnia Zgłoś Opublikowano 8 Grudnia (edytowane) Pasta nic a nic nie wpływa. Nadawaj dalej wszyscy trzymamy kciuki. A jak ja wszędzie wciskam kryosheeta to się śmieją... Edytowane 8 Grudnia przez Grolshek. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
misiek2394 Opublikowano 8 Grudnia Zgłoś Opublikowano 8 Grudnia 7 minut temu, Grolshek. napisał(a): Pasta nic a nic nie wpływa. Nadawaj dalej wszyscy trzymamy kciuki. A jak ja wszędzie wciskam kryosheeta to się śmieją... Bios zaaktualizowany. Składać go spowrotem czy moge tak na surowo sprawdzić czy coś mi się pokaże na ekranie? Jeżeli nie mam procesora podłączonego to coś się pokaże? Mam nadzieję że to nie sarkazm 😉 . pozdro Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
axsin302 Opublikowano 8 Grudnia Zgłoś Opublikowano 8 Grudnia Zdjęcie socketu chcemy Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
misiek2394 Opublikowano 8 Grudnia Zgłoś Opublikowano 8 Grudnia prosze Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
axsin302 Opublikowano 8 Grudnia Zgłoś Opublikowano 8 Grudnia (edytowane) Zdjęcia tego nie pokażą, przynajmniej w takiej rozdzielczości. Sam musisz zobaczyć czy jakiś pin się różni bo na pierwszym zdjęciu od razu coś widać ale to chyba światło tak pada Edytowane 8 Grudnia przez axsin302 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Krzysiak_PL_GDA Opublikowano 8 Grudnia Zgłoś Opublikowano 8 Grudnia (edytowane) Poskładaj zrób restart BIOS Uruchom, odczekaj z 10 minut (mój gigabajt potrafi się testować nawet parę minut) po zmianie jakieś części. Edytowane 8 Grudnia przez Krzysiak_PL_GDA Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
misiek2394 Opublikowano 8 Grudnia Zgłoś Opublikowano 8 Grudnia Ale to procka montować ? Chłodzenie ? Czy moge go odpalić bez procka ? 3 minuty temu, Krzysiak_PL_GDA napisał(a): Poskładaj zrób restart BIOS Uruchom, odczekaj z 10 minut (mój gigabajt potrafi się testować nawet parę minut) po zmianie jakieś części. Jak sie resetuje bios ? Gdzie ta bateria ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mr.T... Opublikowano 8 Grudnia Zgłoś Opublikowano 8 Grudnia 2 minuty temu, misiek2394 napisał(a): Jak sie resetuje bios ? Gdzie ta bateria ? ja bym odpalił bez , cpu ram i gpu, tylko samo zasilanie i płyta główna , bakteria najprawdopodobniej znajduje sie pod radiatorem "armor" dla dysków M.2 , jak płyta da oznaki ze żyje tzn. PC speaker zacznie hałasować to obsadził bym cpu itd. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Krzysiak_PL_GDA Opublikowano 8 Grudnia Zgłoś Opublikowano 8 Grudnia Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Han44 Opublikowano 8 Grudnia Zgłoś Opublikowano 8 Grudnia Rozbierz (powpinaj na nowo wszystko bez pośpiechu) będzie szybciej i sprawdź czy faktycznie ten procek co ciężko z nim było przy zapinaniu nie powyginał pinów to też może być problemem a wkładałeś go w pionie czy poziomie mam na myśli obudowę ostatnio było o przesunięciu cpu przez szybkie wkładanie do socketu w pionowej pozycji . Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
misiek2394 Opublikowano 8 Grudnia Zgłoś Opublikowano 8 Grudnia Chyba spaliłem tą pierdoloną płytę. Nie odpiąłem zasilacza a podlączałem te jebane kabelki najmniejsze ... {...} JA JEBIE Krew mnie zaleje. Teraz jak włączam Q Flash to włącza się na 2 s i wyłącza. Mogła się płyta spalić..? 20 minut temu, Krzysiak_PL_GDA napisał(a): wyjąłem bateria, kliknąłem wskazany przycisk, nic sie nie wydarzyło Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
axsin302 Opublikowano 8 Grudnia Zgłoś Opublikowano 8 Grudnia Odczekaj 5min i złóż wszystko do kupy, ruszy to jest dobrze. Nie ruszy plyta idzie na oddanie Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
misiek2394 Opublikowano 8 Grudnia Zgłoś Opublikowano 8 Grudnia cos mi tu tak mryga jak włacza zasilanie d2VTV8lP.mp4 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
michoo_05 Opublikowano 8 Grudnia Zgłoś Opublikowano 8 Grudnia (edytowane) Jeszcze raz od początku. 1. Wgraj najnowszy bios (nawet jeszcze raz). Ściągasz plik biosu na pendriva (Fat32) i zmieniasz jego nazwę na GIGABYTE.bin ; Pendriva podłączasz pod port z tyłu gdzie widnieje napis BOIS. Wlączasz zasilacz przełącznikiem i naciskasz przycisk qFlash z tyłu (przy portach na płycie taki przycisk). Nie używasz przycisku standardowego do włączania kompa. Jak się zrobi upgrade to sa 2 opcje: albo komp sam wstanie albo trzeba mu pomóc poprzez reset biosu (bateria lub zworka). 2. Zmiana taktowania pamięci - masz płytę główną, która nie zawsze dobrze współpracuje z pamięciami na pełnej prędkości (XMP) dlatego podczas uruchamiania, komputer może się kilka razy sam zrestartować, dobierając odpowiednie taktowanie. 3. Procka nie powinieneś uwalić, płyty też nie. 4. Jest to typowy przypadek płyty ze starym biosem wymagającym aktualizacji. Zrobiłem już kilkadziesiąt takich zabiegów i w kilku wypadkach upgrade trzeba było ponowić (widocznie jakies błędy przy flashowaniu). 5. Sprawdź czy dobrze masz dociśnięte złącze CPU na płycie głównej (8-pin) 6. Upgrade biosu zrób z prockiem, pamięcią, grafiką... im nic nie będzie, a zobaczysz efekt. 7. Po poprawnym wgraniu biosu odezwie się buzzer (głośniczek sygnalizujący błędy systemu) o ile go wpiąłeś w płytę 8. Najważniejsze... wgrywaj bios do odpowiedniej wersji płyty... 1.0 1.1 1.2 mają inny bios niż rev.1.3 (najbardziej popularna), bo Ci się upgrade nie zrobi. Edytowane 8 Grudnia przez michoo_05 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
misiek2394 Opublikowano 8 Grudnia Zgłoś Opublikowano 8 Grudnia 9 minut temu, axsin302 napisał(a): Odczekaj 5min i złóż wszystko do kupy, ruszy to jest dobrze. Nie ruszy plyta idzie na oddanie Ale wkładać procesor , ramy? żebym ich nie spalił bo to będzie bardziej bolało ; 2 minuty temu, michoo_05 napisał(a): Jeszcze raz od początku. 1. Wgraj najnowszy bios (nawet jeszcze raz). Ściągasz plik biosu na pendriva (Fat32) i zmieniasz jego nazwę na GIGABYTE.bin ; Pendriva podłączasz pod port z tyłu gdzie widnieje napis BOIS. Wlączasz zasilacz przełącznikiem i naciskasz przycisk qFlash z tyłu (przy portach na płycie taki przycisk). Nie używasz przycisku standardowego do włączania kompa. Jak się zrobi upgrade to sa 2 opcje: albo komp sam wstanie albo trzeba mu pomóc poprzez reset biosu (bateria lub zworka). 2. Zmiana taktowania pamięci - masz płytę główną, która nie zawsze dobrze współpracuje z pamięciami na pełnej prędkości (XMP) dlatego podczas uruchamiania, komputer może się kilka razy sam zrestartować, dobierając odpowiednie taktowanie. 3. Procka nie powinieneś uwalić, płyty też nie. 4. Jest to typowy przypadek płyty ze starym biosem wymagającym aktualizacji. Zrobiłem już kilkadziesiąt takich zabiegów i w kilku wypadkach upgrade trzeba było ponowić (widocznie jakies błędy przy flashowaniu). zrobiłem dokładnie tak jak napisałeś. Zrobiłem upgrade. Chciałem właśnie sprawdzić czy odpali sie upgrade jeszcze raz" . Pokaże na filmie :). Ale się wyłącza. Różnica w nazwie - ja miałem "gigabyte.bin" małymi. Obecnie wyjąłem baterie przy wyłączonym zasilaniu. Odczekalem 30s , włożyłem baterie i kliknąłem wskazany przycisk (przy wyłączonym zasilaniu) i nic się nie stało. Potem włączyłem przycisk zasilania , kliknąłem przycisk Reset. Nic się nie stało Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Krzysiak_PL_GDA Opublikowano 8 Grudnia Zgłoś Opublikowano 8 Grudnia Tak Nawet jak płyta jest już spalona to nic innego nie uszkodzi WYJMIJ WTYCZKĘ ZASILANIA z gniazdka w ścianie!!! Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
misiek2394 Opublikowano 8 Grudnia Zgłoś Opublikowano 8 Grudnia 6 minut temu, misiek2394 napisał(a): Ale wkładać procesor , ramy? żebym ich nie spalił bo to będzie bardziej bolało ; zrobiłem dokładnie tak jak napisałeś. Zrobiłem upgrade. Chciałem właśnie sprawdzić czy odpali sie upgrade jeszcze raz" . Pokaże na filmie :). Ale się wyłącza. Różnica w nazwie - ja miałem "gigabyte.bin" małymi. Obecnie wyjąłem baterie przy wyłączonym zasilaniu. Odczekalem 30s , włożyłem baterie i kliknąłem wskazany przycisk (przy wyłączonym zasilaniu) i nic się nie stało. Potem włączyłem przycisk zasilania , kliknąłem przycisk Reset. Nic się nie stało Dobra ogarnąłem .Robie jeszcze raz aktualizacje BIOS. Wydaje mi się że płyta może i działać 😄 bo sie "aktualizauje". Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
axsin302 Opublikowano 8 Grudnia Zgłoś Opublikowano 8 Grudnia Brazylijska Telenowela może się u nas uczyć scenariuszy Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
P3ch Opublikowano 8 Grudnia Zgłoś Opublikowano 8 Grudnia No czekam czekam na na kolejny odcinek : )) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
michoo_05 Opublikowano 8 Grudnia Zgłoś Opublikowano 8 Grudnia Chyba ogarnął bo się nie odzywa 😛 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
misiek2394 Opublikowano 8 Grudnia Zgłoś Opublikowano 8 Grudnia robie kabelki Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mr.T... Opublikowano 8 Grudnia Zgłoś Opublikowano 8 Grudnia Godzinę temu, misiek2394 napisał(a): cos mi tu tak mryga jak włacza zasilanie zobaczymy co autor wątku napisze, ale ten filmik nie zwiastuje nic dobrego. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
michoo_05 Opublikowano 8 Grudnia Zgłoś Opublikowano 8 Grudnia 21 minut temu, Mr.T... napisał(a): zobaczymy co autor wątku napisze, ale ten filmik nie zwiastuje nic dobrego. Dioda sygnalizuje działanie portu SATA, to nic strasznego 🙂 W tym przypadku komunikat, to jeśli dobrze pamiętam, brak podłączonego dysku. Powinien się nie pokazywać (nie mrugać) jak w biosie porty SATA zostaną wyłączone. 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
misiek2394 Opublikowano 8 Grudnia Zgłoś Opublikowano 8 Grudnia 21 minut temu, michoo_05 napisał(a): Dioda sygnalizuje działanie portu SATA, to nic strasznego 🙂 W tym przypadku komunikat, to jeśli dobrze pamiętam, brak podłączonego dysku. Powinien się nie pokazywać (nie mrugać) jak w biosie porty SATA zostaną wyłączone. michoo_05 SZA PO BA. Kolega siedział ze mną na priv i pomógł rozwiązać zagadkę. Uwaga podaję hasło: Jeleń. Jeleń ze mnie ;]. Jak sie ukazuje trzeba zwracać uwagę na model płyty głównej (ta sama płyta ma KILKA wydań!). Moja jak sie okazało to v1.3 - robiłem aktualizację złym załącznikiem (do v1.1/v1.2) na pendrive. Załącznik musi mieć nazwę GIGABYTE.bin (oraz takie rozszerzenie po dodaniu .bin). Aktualizacja Biosu nie trwa 1/2minut tylko 5minut+. Podłączanie kabelków do płyty głównej na zasilaniu nie spaliła mi płyty. Dziękuje wszystkim za aktywne uczestnictwo w moim dramacie. Chciałbym WAM tu opisać jak bardzo się cieszę że będe mógł katować leszczy w fortnajta , ale mam 30 lat - więc mi nie wypada :). Dzieki PANOWIE !🥰 Przybijam wirtualną pione! 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mr.T... Opublikowano 9 Grudnia Zgłoś Opublikowano 9 Grudnia hmmm czyli co ? jak ludzie Ci piszą na forum to czytasz po łebkach, ALE jak ktoś napisze na PW to dopiero zwracasz na to uwagę ? przecież o tym ze miałeś sprawdzić jaka posiadasz rewizje płyty głównej i do niej dobrać odpowiedni bios miałeś pisane wcześniej... to samo zamieszczone filmiki z instrukcja 5 godzin temu, michoo_05 napisał(a): Dioda sygnalizuje działanie portu SATA, to nic strasznego to gdzie to w instrukcji jest napisane ? bo ja jakoś nie widzę aby w obstrukcji Gigaszrot raczył napisać ze w taki sposób sygnalizuje działanie SATA, pytanie po ch..uj ? i czy na pewno ? https://download.gigabyte.com/FileList/Manual/mb_manual_b650m-gaming-x-ax_ds3h_1303_e.pdf GIGABYTE motherboards bundle several useful and intuitive software to help users to control every aspect of motherboard and provide customizable lighting effect with outstanding aesthetics to fit your unique personality. świecidełka zamiast funkcjonalności diod odnośnie stanu pracy cpu, gpu vga i boot nie zamontował , ale świecidełka najważniejsze xD , to kolejny powód gdzie od x czasu nie polecam płyt głównych Gigaszrota a tak podsumowując większość sklepów oferują przy zakupie płyty głównej płatna usługę aktualizacji biosu do najnowszego dostępnego , i tu pytanie do autora wątku, czy Twoim przypadku opłacało sie zaoszczędzić te kilka PLN. ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
misiek2394 Opublikowano 9 Grudnia Zgłoś Opublikowano 9 Grudnia 5 godzin temu, Mr.T... napisał(a): hmmm czyli co ? jak ludzie Ci piszą na forum to czytasz po łebkach, ALE jak ktoś napisze na PW to dopiero zwracasz na to uwagę ? przecież o tym ze miałeś sprawdzić jaka posiadasz rewizje płyty głównej i do niej dobrać odpowiedni bios miałeś pisane wcześniej... to samo zamieszczone filmiki z instrukcja to gdzie to w instrukcji jest napisane ? bo ja jakoś nie widzę aby w obstrukcji Gigaszrot raczył napisać ze w taki sposób sygnalizuje działanie SATA, pytanie po ch..uj ? i czy na pewno ? https://download.gigabyte.com/FileList/Manual/mb_manual_b650m-gaming-x-ax_ds3h_1303_e.pdf GIGABYTE motherboards bundle several useful and intuitive software to help users to control every aspect of motherboard and provide customizable lighting effect with outstanding aesthetics to fit your unique personality. świecidełka zamiast funkcjonalności diod odnośnie stanu pracy cpu, gpu vga i boot nie zamontował , ale świecidełka najważniejsze xD , to kolejny powód gdzie od x czasu nie polecam płyt głównych Gigaszrota a tak podsumowując większość sklepów oferują przy zakupie płyty głównej płatna usługę aktualizacji biosu do najnowszego dostępnego , i tu pytanie do autora wątku, czy Twoim przypadku opłacało sie zaoszczędzić te kilka PLN. ? Przecież nikt mi nigdzie nie napisał o sprawdzeniu wersji płyty głównej. Jestem laikiem w tej dziedzinie - Nie wiedziałem że jest "klilka wersji". Zrobiłem aktualizacje BIOSU. Nic to nie dało. Wgrywałem złą aktualizację. Na filmie który oglądałem również nie było mowy o sprawdzeniu wersji płyty głównej. Nie widzę sensu spinania się ^^. Wrzuć na luz kolego ;]. Pozdro Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grolshek. Opublikowano 9 Grudnia Zgłoś Opublikowano 9 Grudnia Cieszymy się twoim szczęściem. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
misiek2394 Opublikowano 9 Grudnia Zgłoś Opublikowano 9 Grudnia 40 minut temu, Grolshek. napisał(a): Cieszymy się twoim szczęściem. To nie koniec 🙂. Nie ma czym się cieszyć - teraz po instalacji windowsa komputer łapie zwiechę na ekranie wczytywania i nic z tym nie idzie zrobić. Wrócę do domu to będe rzeźbił. Pozdro Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Amoros Opublikowano 9 Grudnia Zgłoś Opublikowano 9 Grudnia 2 godziny temu, misiek2394 napisał(a): Przecież nikt mi nigdzie nie napisał o sprawdzeniu wersji płyty głównej. Jestem laikiem w tej dziedzinie - Nie wiedziałem że jest "klilka wersji". Zrobiłem aktualizacje BIOSU. Nic to nie dało. Wgrywałem złą aktualizację. Na filmie który oglądałem również nie było mowy o sprawdzeniu wersji płyty głównej. Nie widzę sensu spinania się ^^. Wrzuć na luz kolego ;]. Pozdro Info z jaką rewizją jest płyta,jest umieszczone na samej płycie w dolnym rogu,oraz na pudełku. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...