elomaupa Opublikowano 8 Grudnia Zgłoś Opublikowano 8 Grudnia (edytowane) Witam, mam pytanie dotyczące mojego komputera. Czy lepiej wymienić jakieś podzespoły, czy cały sprzęt? Zauważam spore lagi w grach i bardzo mi to przeszkadza. Oto lista podzespołów: Procesor: i7 7700, 3.6 GHz, socket 1151 (jeśli się nie mylę) chlodzenie procesora : SPC Fortis 3 Płyta główna: MSI B150A Gaming Pro Karta graficzna: Gigabyte GTX 1060 6GB RAM: 16 GB (2x8) 1200 MHz Dyski: HDD 1 TB, SSD 120 GB (SATA) Zasilacz: nie pamietam, ale jakis 80plus 550/600W Co byłoby najlepszym rozwiązaniem? Prosil bym o podpowiedzi gdyz juz nie za bardzo siedze w temacie PC Edytowane 8 Grudnia przez elomaupa dodanie chlodzenia procka Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sabaru Opublikowano 8 Grudnia Zgłoś Opublikowano 8 Grudnia Jedynie co się opłaca wymienić to dysk HDD na SSD. Płyta z tego co widzę po opisie nie ma wejścia na dyski M.2 więc zostaje tylko SSD. Mogło by to poprawić sytuacje z lagami bo jednak HDD do dzisiejszych gier to już przeżytek. Swoją drogą jak na dzień premiery to niezły sprzęcik był. Sprzedał byś go od ręki. Napisz jeszcze jakie chłodzenie masz do procka. 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
elomaupa Opublikowano 8 Grudnia Zgłoś Opublikowano 8 Grudnia chlodzenie to : SilentiumPC Fortis 3 jak sie nie myle Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sabaru Opublikowano 8 Grudnia Zgłoś Opublikowano 8 Grudnia (edytowane) 6 minut temu, elomaupa napisał(a): chlodzenie to : SilentiumPC Fortis 3 jak sie nie myle Myślałem że jakieś boksowe. Chłodzenie też czasem potrafi dać w kość jak jest za słabe. Jedynie co w tej sytuacji jest do zrobienia to wymiana dysku i ewentualnie konserwacja komputera. A tak to wiele zrobić już się nie da. Po prostu sprzęt już jest na dzień dzisiejszy trochę leciwy. Choć ciągle bardzo dobry. Do biurowego czy szkolnego używania w sam raz. I jeszcze w starsze i niektóre nowsze gierki pogra na nim bez większego problemu. Edytowane 8 Grudnia przez sabaru 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
elomaupa Opublikowano 8 Grudnia Zgłoś Opublikowano 8 Grudnia 1 minutę temu, sabaru napisał(a): Myślałem że jakieś boksowe. Chłodzenie też czasem potrafi dać w kość jak jest za słabe. Jedynie co w tej sytuacji jest do zrobienia to wymiana dysku i ewentualnie konserwacja komputera. A tak to wiele zrobić już się nie da. Po prostu sprzęt już jest na dzień dzisiejszy trochę leciwy. dzieki za porade, zainwestuje w nowego ssd i zobaczymy moze cos pomoze. ostatnio wymienialem wszystkie pasty termoprzewodzace. Jak nie to trzeba bedzie pomyslec nad nowym zestawem. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
axsin302 Opublikowano 8 Grudnia Zgłoś Opublikowano 8 Grudnia przecież masz już Sata SSD na którym jest system ? zmiana HDD jeśli jest on tylko danymi na gry, jeśli te są np: Wiedźminem to przyśpieszy ci tylko wczytywanie lokacji, a same lagi mogą pozostać. Dobrze jakbyś podał jakie gierki i jak wygląda ten lag. czy jest to Freez, że gra się zatrzymuje czy jednak grasz jest lag i tobie ekran się nie rusza ale postać, obiekt dalej się porusza nie wiem czy to dobrze wytłumaczyłem Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
elomaupa Opublikowano 8 Grudnia Zgłoś Opublikowano 8 Grudnia 9 minut temu, axsin302 napisał(a): przecież masz już Sata SSD na którym jest system ? zmiana HDD jeśli jest on tylko danymi na gry, jeśli te są np: Wiedźminem to przyśpieszy ci tylko wczytywanie lokacji, a same lagi mogą pozostać. Dobrze jakbyś podał jakie gierki i jak wygląda ten lag. czy jest to Freez, że gra się zatrzymuje czy jednak grasz jest lag i tobie ekran się nie rusza ale postać, obiekt dalej się porusza nie wiem czy to dobrze wytłumaczyłem no glownie teraz to gram w cs2, lag mam na mysli spore spadki fps podczas gdy dzieje sie duzo na ekranie np wszystkie osoby zbieraja sie w 1 miejscu i jest strzelanie. tak jakby spore spadki wystepuja podczas wiekszego obciazenia. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
axsin302 Opublikowano 8 Grudnia Zgłoś Opublikowano 8 Grudnia jest to już przepaść sprzętowa, przykro mi podejmowanie działań w wymianie dysku będzie zbyteczne. Nie wiem czy w konfiguracji 1080p uzyskasz 80 klatek Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...