Skocz do zawartości
alanpro

Komputer wyłącza się / gaśnie w losowych momentach

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

Wydaje mi się że sam wypróbowałem już chyba wszystkie opcję więc liczę na to że ktoś może zasugeruje co mogę więcej sprawdzić.

W skrócie. Komputer w losowych momentach pod obciążeniem (na sucho raczej nie przypominam sobie żeby zgasł) wyłącza się, obraz gaśnie i po sekundzie wyłączają się wentylatory i tyle, komputer wyłączony. Czasem dzieje się to raz na kilka godzin innym kilka dni jest spokój. Obciążenie to w tym przypadku gry. Czasem gdy zgaśnie i ponownie go odpalę to minutę po dostaniu obciążenia gaśnie ponownie, trzeba dać mu chwilę żeby ruszył lub wyłączyć go z prądu całkiem, czasem nic nie trzeba robić. Komputer też czasem po włączeniu listwy zasilającej wywala korki (instalacja okej, gniazdko okej dzieje się to pod różnymi korkami, listwami w różnych mieszkaniach).

Komputer to:

ryzen 7 7600
Chłodzenie Arctic Liquid Freezer III 420
asus strix x670e-a
2x Lexar Ares RGB, DDR5, 2x16 GB, 6400MHz, CL32
Karta RX 6950 XT Phantom Gaming
Dysk corsair MP600
Dysk Corsair MP510 2TB
Dysk HDD 2TB samsunga
Buda Thermaltake CTE 750
Wentylatory Thermaltake riing duo+trio
Zasilacz corsair RM850X + kable bitfenix alchemy 2.0
Jakieś ledy ARGB

Generalnie problem występował też na poprzedniej płycie ramie i procesorze oraz chłodzeniu, a w miedzy czasie próbowałem używać kompa bez każdego z dysków, z  innym zasilaczem (też rm 850x), inną kartą 6800 xt, z odpiętymi wentylatorami (mają swój kontroler chciałem go wyeliminować z równania). Problem mam już pewnie od około roku, jego pojawienie mogło się zbiec z wymianą budy (lecz nie musiało miałem też problem z blue screenami w losowych momentach jednak tu dość niedawno okazało się że dysk SSD który wszędzie wisiał jako stan okej dogorywał i nie wiem czy oba problemy wtedy występowały czy gaśnięcie jest nowsze). Czy sama obudowa mogła by powodować taki problem? Oczywiście porty z usb czy jej przyciski już wyeliminowałem odpięcie ich też nic nie zmienia, więc mam na myśli samo osadzenie podzespołów w obudowie. Ktoś ma jakiś ciekawy pomysł?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Monitor jaki masz

Ostanio borykałem się u klienta z problemem zawieszania komputera podczas oglądania YT na calym ekranie, zmianackabli i karty nie przyniosła efektu ostatecznie monitor Gigabyte został odesłany. 

Jeśli chodzi o obudowę skoro rozpatrzyłeś wszystkie złączki, a plyta jest przykręcona na śruby m3x5x7 oraz dystanse to nie powina stwarzać problemów, zawsze możesz wyciągnąć bebechy i postawić z boku. 

Do sprawdzenia pozostaje przedłużacz lub samo gniazdko i instalacja 

Ramy jeszcze nie sprawdzałeś? Co prawda ta praktyka jest cebulowe ale zamówienie ramu w celu sprawdzenia i odesłania xD nie namawiam 

Edytowane przez axsin302

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzięki za odpowiedź, instalacja jest okej, dzieje się to niezależnie od mieszkania, przedłużacz i kabel też już testowałem nawet z 3szt. Monitor mam aoc  AGON PRO AG456UCZD ale niedawno miałem jeszcze gigabyte i na obu to samo, z urządzeń peryferyjnych sprawdzałem też już niemalże wszystko inna myszka, klawiatura, bez głośników inna antena od karty sieciowej, odpięte wszystkie inne urządzenia USB. Chyba tylko bez słuchawek nie próbowałem ale próbowałem różne karty dźwiękowe, bez zmian. Do budy płyta przykręcona dobrze, występowało to na dwóch płytach więc musiałbym coś 2 razy źle przykręcić, zwarcie musiało by powodować coś w budzie? ale jak jeżeli są dystanse to nie wiem właściwie jak.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A gniazdko sieciowe , z którego korzystasz posiada uziemienie ? Bolec musi być podłączony do zółto-zielonego przewodu. Jeżeli sieć 230V masz uziemioną, to pozostaje wyjęcie wszystkich bebechów z obudowy i uruchomienie zestawu na pająka i czekać na efekty.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gniazdko nie posiada uziemienia. Jednak testowane było to w drugim mieszkaniu gdzie ono jest i nic to nie zmienia. (nie wiem czy występował tam problem z wywaleniem korków przy włączeniu bo to nie dzieje się zawsze) jednak gaśnięcie kompa występowało. Właśnie zastanawiam się nad wyjęciem bebechów tylko nie potrafię sobie logicznie spiąć co by buda miała do tego. Ale pewnie tak się skończy.
Co do kabli od zasilacza mam je z 7 lat nigdy nie było z nimi problemu wydaje mi się że same z siebie dziwne jakby nagle zaczęły powodować wywalanie kompa. Ale najwyżej przejrzę je dokładnie może któryś dołożony był później i ma jakąś wadę dzięki za trop.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Przetestuj zasilacz lub zamień, mi kiedyś też na ax 650 od Corsair występowały podobne problemy był problem z którąś z linii 3,5,12 v już nie pamiętam którą. https://www.corsair.com/pl/pl/explorer/diy-builder/power-supply-units/how-to-test-a-psu-power-supply-unit/

Może być problem z uziemieniem na budę , spr. na instalacji z uziemieniem w innym pomieszczeniu , budynku.

Kable podłącz oryginalne , wiele było na temat kabli dorabianych czy kupowanych zmodowanych.

Edytowane przez Han44

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi