lopik_ Opublikowano 12 Sierpnia 2003 Zgłoś Opublikowano 12 Sierpnia 2003 Kto ma Tuner TV co ma rozdzielczość większą niż 640x480 prosił bym oscrena bo jestem na kupnie DZIĘKI Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sp1mta Opublikowano 12 Sierpnia 2003 Zgłoś Opublikowano 12 Sierpnia 2003 Kto ma Tuner TV co ma rozdzielczość większą niż 640x480 prosił bym oscrena bo jestem na kupnie DZIĘKI Rozumiem że chcesz kupic? jesli tak, to właściwie każdy może pokazywać obraz w pełnym formacie PAL(720x576), ale większość zapisuje tylko 1/2 (czyli 320x288 czy jakoś tak). Powyżej tego tunery na BT8X8 nie wyrabiają. Musisz szukać sprzętu z "górnej półki", albo użyć karty ViVo. Pozdr AT Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wawelski Opublikowano 12 Sierpnia 2003 Zgłoś Opublikowano 12 Sierpnia 2003 Eee tam. Spokojnie wyrabiają. Miałem Prolinka z kamerką a teraz mam pro - obydwa sobie radzą bez problemu z full pal. Wiele natomiast zależy od systemu i driverów - polecam lekturę, drivery i program z iulab.com (w faq jest dlaczego np. na driverach wdm vdub nie podskoczy wyżej 1/2 pal). Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SGJ Opublikowano 12 Sierpnia 2003 Zgłoś Opublikowano 12 Sierpnia 2003 iuVCR spokojnie u mnie nagrywa w pełnym palu. Nie da sie tego tylko zrobic wykorzystując stery od karty. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sp1mta Opublikowano 12 Sierpnia 2003 Zgłoś Opublikowano 12 Sierpnia 2003 Słusznie, ale obaj macie tunery Prolink ;) Wygląda na to że sa niezłe :) Ze sterownikami to racja, trochę poczytałem na ten temat. Czyli najlepszym wyjściem będzie tuner PixelView (prolink) + nowe sterowniki. Ja tam się nie znam, ze swoim tunerem (Hauppauge ) nie musiałem kombinować - na własnym oprogramowaniu nagrywa pełny PAL (pod w2k, w98 i XP nie sprawdzałem). Pozdr AT Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wawelski Opublikowano 13 Sierpnia 2003 Zgłoś Opublikowano 13 Sierpnia 2003 Ja na pro używam standardowych sterowników od Porlinka - pod innymi nie udało mi się uzyskać stereo. I działa pełny pal z iuvcr. Co do jakości - nie zachwyca, ale na pro jest zauważalnie lepsze od paka. Do tego karty TV potrzebują silniejszego sygnału niż stacjonarne TV - nawet z kablówki obraz był cienki (na TV był super), dopiero po wpięciu wzmacniacza antenowego było OK. Co do porównania - nie widziałem na tym kablu innych kart, więc truno mi porównywać. Nie jest źle, ale mogłoby być lepiej (ale może to dalej kwestia sygnału - ale już nie chciałem się z tym bawić, dla mnie ta jakość jest wystarczająca). Jeszcze tak lekko OT - jak chcesz zrzucać w pełnym palu, to najlepiej najpierw do jakiegoś mało/bezstratnego formatu, a dopiero potem deinterlace i pakowanie do divx, xvid czy mpg. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
prezes_lbn Opublikowano 13 Sierpnia 2003 Zgłoś Opublikowano 13 Sierpnia 2003 Warte zachodu są również karty aver media może kikladziesiąt złotych droższe ale do dziś uznawane za jaedne z najlepszych np Aver Media Tv Studio koszt około 350 żł Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wawelski Opublikowano 13 Sierpnia 2003 Zgłoś Opublikowano 13 Sierpnia 2003 Ja tam poluję na jakieś AiW 8500/9000/9100 za małe pieniądze na allegro. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SpiderMAN Opublikowano 13 Sierpnia 2003 Zgłoś Opublikowano 13 Sierpnia 2003 Warte zachodu są również karty aver media może kikladziesiąt złotych droższe ale do dziś uznawane za jaedne z najlepszych np Aver Media Tv Studio koszt około 350 żł No fakt, ale nie zgrywalem jeszcze nic w full pal na moim AVer TV GO FM :D Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wunat Opublikowano 13 Sierpnia 2003 Zgłoś Opublikowano 13 Sierpnia 2003 Jeszcze tak lekko OT - jak chcesz zrzucać w pełnym palu, to najlepiej najpierw do jakiegoś mało/bezstratnego formatu, a dopiero potem deinterlace i pakowanie do divx, xvid czy mpg.racja ja z mojej strony polecam Jpg Losseles Mjpg (czy jakos tak) jak ktos jest zainteresowany to moge poszukac. najlepszy i najszybszy codec. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lechoo Opublikowano 13 Sierpnia 2003 Zgłoś Opublikowano 13 Sierpnia 2003 Tak jak napisał wunat, do zgrywania najlepiej używać kodeka M-JPEG, ja proponuję Morgan Multimedia M-JPEG (pobierz). Też go używam, ale tylko do edycji filmów, gdyż moja karta podczas zgrywania koduje do M-JPEG sprzętowo. Proponuję w konfiguracji kodeka zaznaczyć opcję Force quality i suwak ustawić na 90, wtedy zakodowany strumień video zajmie około 2.5MB/s, dając odpowiedni kompromis między jakością obrazu i wielkością plików. U siebie w tym kodeku nie mogę używać kompresji i dekompresji w trybie Float, gdyż wtedy nie działają mi Hollywoody FX w Adobe Premiere, ale to nie jest dużym problemem - efekty renderują się bardzo szybko. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wunat Opublikowano 13 Sierpnia 2003 Zgłoś Opublikowano 13 Sierpnia 2003 nie probowalem tego ... bylem poprostu zadowolony jak na moim sprzecie nie mialem zadnych klatek straconych przy jakosci 95 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lopik_ Opublikowano 13 Sierpnia 2003 Zgłoś Opublikowano 13 Sierpnia 2003 Eee tam. Spokojnie wyrabiają. Miałem Prolinka z kamerką a teraz mam pro - obydwa sobie radzą bez problemu z full pal. Wiele natomiast zależy od systemu i driverów - polecam lekturę, drivery i program z iulab.com (w faq jest dlaczego np. na driverach wdm vdub nie podskoczy wyżej 1/2 pal). A mógł byś mi dać screna z jakiegoś programu na lukig2@wp.pl Z góry dzięki Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lopik_ Opublikowano 13 Sierpnia 2003 Zgłoś Opublikowano 13 Sierpnia 2003 A co myślicie o tej karcie http://sklep.komputronik.pl/pelny.php?id=5138 i o tej rozdzielczości ?????? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wawelski Opublikowano 13 Sierpnia 2003 Zgłoś Opublikowano 13 Sierpnia 2003 Największy jej ból, to chip, na jakim jest zrobiona - jesteś skazany na fabryczny soft. Jedyną kartą na czymś innym niż BT8x8, którą mógłbym kupić, jest dla mnie AiW. Co do timera (z komentarzy) to i tak pewnie nie umywa się do iuvcr (tak czy inaczej to kwestia softu). Tyle teorii - w praktyce nie widziałem ;) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sp1mta Opublikowano 13 Sierpnia 2003 Zgłoś Opublikowano 13 Sierpnia 2003 A to czytałeś? "UWAGA! Karta nie jest zgodna z 848 i 878 (nie będzie działał VirtualDUB, MoreTV itp.). Nie zapisuje w formacie AVI (zapomnijcie o divX). Maksymalna rozdzielczość zapisu wideo to 720x288! (jeśli ustawicie 576 lini to naprawdę będzie ich tylko 288)." Komentarz jednego z kupujacych. Nie wiem ile w tym prawdy (nie testowałem jej), ale faktycznie jest na nowym chipie Conexant - niezgodnym z BT8X8. Moim zdaniem odpada, chyba że chcesz korzystać z kompa zamiast magnetowidu (do nagrywania seriali brazylijskich). Pozdr AT Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wizjonerek Opublikowano 13 Sierpnia 2003 Zgłoś Opublikowano 13 Sierpnia 2003 sorki ze się podepnę do tematu ale mam problema z TV kworld obraz w rozdziałce wiekszej niż 640x288 w overl. poprostu jest tak jakby poszatkowany jak by coś nie nadązało z wyswietlaniem takie poziome paski próbowąłem róznego softu róznych driv. i to samo . moze ma ktoś jakiegoś pomysła ?? update tuner jest na chipie BT878 i nie mam na mysli nagrywania tylko wyswietlanie zgrywa ok nawet przy pełnej ramce ale wyswietlanie już nie zabardzo wszystko to idzie na grafe TNT pro @ ULTRA Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sp1mta Opublikowano 13 Sierpnia 2003 Zgłoś Opublikowano 13 Sierpnia 2003 sorki ze się podepnę do tematu ale mam problema z TV kworld obraz w rozdziałce wiekszej niż 640x288 w overl. poprostu jest tak jakby poszatkowany jak by coś nie nadązało z wyswietlaniem takie poziome paski próbowąłem róznego softu róznych driv. i to samo . moze ma ktoś jakiegoś pomysła ?? update tuner jest na chipie BT878 i nie mam na mysli nagrywania tylko wyswietlanie zgrywa ok nawet przy pełnej ramce ale wyswietlanie już nie zabardzo wszystko to idzie na grafe TNT pro @ ULTRA Takie poziome paski o grubości jednej linii i w kolorze tła? (albo czarne, zależy od softu) Jeśli tak, to rzeczywiście nie wyrabia. Moim zdaniem scalak BT8x8, bo przy tym procku grafika raczej nie powinna. Chociaż?? Eee, na pewno tuner - u mnie nawet na ATI rage 4MB chodziło w pełnym PAL, a procesor mam pIII 600. Pozdr AT Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vespereq Opublikowano 13 Sierpnia 2003 Zgłoś Opublikowano 13 Sierpnia 2003 mam karte jak w konfigu i obraz niezbyt zachwyca rozdielka 320xcostam jedno do mnie matrwi to ze przechwytując obraz programaem dołączonym do karty(power director) kilka minut filmu zajmuje koo 200MB, mozna te fakty jakos zmienic??? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wunat Opublikowano 13 Sierpnia 2003 Zgłoś Opublikowano 13 Sierpnia 2003 sorki ze się podepnę do tematu ale mam problema z TV kworld obraz w rozdziałce wiekszej niż 640x288 w overl. poprostu jest tak jakby poszatkowany jak by coś nie nadązało z wyswietlaniem takie poziome paski próbowąłem róznego softu róznych driv. i to samo . moze ma ktoś jakiegoś pomysła ?? update tuner jest na chipie BT878 i nie mam na mysli nagrywania tylko wyswietlanie zgrywa ok nawet przy pełnej ramce ale wyswietlanie już nie zabardzo wszystko to idzie na grafe TNT pro @ ULTRA nie nie tutaj chodzi o efekt interlace. tego nie przeskoczysz bo taka jest specyfikacja palu i nic na to nie poradzisz. ewentualnie mozesz tylko przy kompresji uzyc jakiegos filtra deinterlace ... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wunat Opublikowano 13 Sierpnia 2003 Zgłoś Opublikowano 13 Sierpnia 2003 mam karte jak w konfigu i obraz niezbyt zachwyca rozdielka 320xcostam jedno do mnie matrwi to ze przechwytując obraz programaem dołączonym do karty(power director) kilka minut filmu zajmuje koo 200MB, mozna te fakty jakos zmienic???czytaj uwaznie .... uzyj jednego z 2 wymienionych wyzej codecow MJPG. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lechoo Opublikowano 13 Sierpnia 2003 Zgłoś Opublikowano 13 Sierpnia 2003 Kilka minut i 200MB to normalka nawet w M-JPEG, przecież 1 sekunda pełnego PAL to 2.5MB (przykładowo, ale poniżej tego nie warto schodzić). Dopiero później robi się rekompresję do ostatecznego formatu (DivX, MPG, VCD, SVCD, DVD...). Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vespereq Opublikowano 13 Sierpnia 2003 Zgłoś Opublikowano 13 Sierpnia 2003 a masz moze jakis program do takiej ostatecznej kompresji??? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wunat Opublikowano 13 Sierpnia 2003 Zgłoś Opublikowano 13 Sierpnia 2003 vdub albo adobe premiere jet jeszcze pare ale uwazam ze do kompresji ostatecznej najlepszy jest vdub. EDIT: no jeszcze pinnacle studio 8 banalnie prosty ale dajacy niezle efekty. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lechoo Opublikowano 14 Sierpnia 2003 Zgłoś Opublikowano 14 Sierpnia 2003 Zaś do MPEG1/2 (w tym VCD/SVCD/DVD) IMHO bardzo dobry jest TMPGEnc Plus, coprawda kompresuje znacznie dłużej niż trwa eksport do tych formatów koderami wbudowanymi w Adobe Premiere czy Studio 8, ale robi to o wiele dokładniej. Z programów do edycji całkiem ciekawie zapowiada się nowy Edition 5, efekty przeliczane są w tle z wykorzystaniem GPU, ale producent (Pinnacle) trochę przesadził z wymaganiami sprzętowymi (zalecana maszyna SMP 2x1.8GHz). Osobiście przyzwyczaiłem się do Premiere i jego listwy montażowej A/B, nie podoba mi się jak się przejścia wali pomiędzy klipy, jest to przede wszystkim mało czytelne (Studio, Edition). Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lopik_ Opublikowano 14 Sierpnia 2003 Zgłoś Opublikowano 14 Sierpnia 2003 dajcie jakieś screny z waszych programów telewizyjnych Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lechoo Opublikowano 14 Sierpnia 2003 Zgłoś Opublikowano 14 Sierpnia 2003 Rocky998: Nigdy nawet na najlepszej karcie TV nie uzyskasz jakości lepszej niż na przeciętnym zwykłym telewizorze. Tak więc do oglądania TV polecam Ci zwykły odbiornik, zaś do nagrywania na HDD najkorzystniejszym rozwiązaniem pod względem ceny/jakości jest karta graficzna z VIVO. I jeszcze jedno - jeśli producent karty TV podaje max rozdzielczość np. 1600x1200 to nie daj się zwieść - przecież to nie HDTV !! Rozdzielczość PAL to zawsze 576 linii i tego nikt nie przeskoczy, komp może najwyżej przeskalowywać sobie wielkość ramki do dowolnej rozdzielczości. Ponadto często karty TV przetwarzają i wyświetlają co drugą linię aby w prosty sposób pozbyć się przeplotu, więc pionowa rozdzielczość często ograniczona jest do 288 linii. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lopik_ Opublikowano 14 Sierpnia 2003 Zgłoś Opublikowano 14 Sierpnia 2003 Rocky998: Nigdy nawet na najlepszej karcie TV nie uzyskasz jakości lepszej niż na przeciętnym zwykłym telewizorze. Tak więc do oglądania TV polecam Ci zwykły odbiornik, zaś do nagrywania na HDD najkorzystniejszym rozwiązaniem pod względem ceny/jakości jest karta graficzna z VIVO. I jeszcze jedno - jeśli producent karty TV podaje max rozdzielczość np. 1600x1200 to nie daj się zwieść - przecież to nie HDTV !! Rozdzielczość PAL to zawsze 576 linii i tego nikt nie przeskoczy, komp może najwyżej przeskalowywać sobie wielkość ramki do dowolnej rozdzielczości. Ponadto często karty TV przetwarzają i wyświetlają co drugą linię aby w prosty sposób pozbyć się przeplotu, więc pionowa rozdzielczość często ograniczona jest do 288 linii. a co to jest to .....HDTV...... :oops: :? :oops: Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lechoo Opublikowano 14 Sierpnia 2003 Zgłoś Opublikowano 14 Sierpnia 2003 High Definition TV - mówiąc w uproszczeniu jest to telewizja wysokiej rozdzielczości (rozdzielczość obrazu 1920x1080, wybieranie progresywne - bez przeplotu), która narazie upowszechniła się jedynie w Japonii. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lopik_ Opublikowano 15 Sierpnia 2003 Zgłoś Opublikowano 15 Sierpnia 2003 a jak to się ma do zgrywania filmów przez wejście VIVO Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...