Skocz do zawartości
ZbylR

Wymiana CPU oraz MOBO plus RAM pod GeForce GTX 960 SSC 2GB

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć,

Chciałbym wycisnąć siódme poty z grafiki GTX960 SSC 2GB GDDR5 od EVGA. Jaką płytę i procesor w tym celu byście zaproponowali? Plus ewentualnie RAM.

Ze starych bebechów oprócz GPU do wykorzystania:

• SSD GOODRAM CX400 1TB SATA III 2,5" gen. 2

Dobrze by było, gdyby udało się wykorzystać:

• Chłodzenie Endorfy Spartan 5 MAX

• RAM DDR3 Patriot Viper 2x8GB 1600MHz

• PSU Seasonic SSR-550RM 550W (prawdopodobnie przyjedzie prezent MSI MPG A850G PCIE5 850W, także wówczas mocy byłoby z dużym zapasem)

Obecnie:

• płyta Asus P8H61-MX USB3

• CPU i5-3470 3,2GHz

Taki dziwny case, bo z kasą krucho na ten moment. Grywam sporadycznie w WarThunder i Wiedźmina. W święta odpalam WoT. Kiedyś grywałem w Fallouta, może się zdarzyć powrót. Fajnie byłoby móc zagrać w Cyber Punk.

Dostałem od kolegi AMD FX6350 na Gigabyte GA-970A-DS3P FX ale nie rusza mi ten zestaw. Ciemno i głucho niczym w lesie w noc wigilijną.

A może macie jakąś zupełnie inną propozycję w granicach do 1000 złotych? Chętnie mniej?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Uff ciężko.

Z Intela:

Procesor: I5 12400F - https://allegro.pl/oferta/procesor-intel-core-i5-12400f-6-rdzeni-12-w-16915625172  - 410zł + przesyłka

Płyta: ASUS PRIME B660M-K D4 Intel B660 LGA 1700 micro ATX: https://allegro.pl/oferta/asus-prime-b660m-k-d4-intel-b660-lga-1700-micro-atx-13588360789  - 395zł + przesyłka

RAM:  DDR4 KINGSTON Fury BEAST 2x8GB 3200MHz CL16: https://allegro.pl/oferta/pamiec-ddr4-kingston-fury-beast-2x8gb-3200mhz-cl16-1-35v-czarna-16980282377  - 157zł + przesyłka.

Do 1000zł to i tak przepaść względem tego co masz obecnie. Stare graty sprzedasz i część inwestycji się zwróci.

To tylko wstępna propozycja, poczekaj na inne opnie i opcje.

EDIT: Z Polski I5 12400F z allegro lokalnie: https://allegrolokalnie.pl/oferta/procesor-intel-core-i512400f-lga1700-z-chlodzeniem-box

Edytowane przez leven
  • Like 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zostawiając obecne mobo i CPU? Chyba, że ta karta za bezcen. Po wymianie płyty i procka mogę pomyśleć o karcie w przeciągu pół roku do roku. Na jeden raz nie dam rady, najedzona rodzina ważniejsza niż PC 😉

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zasilacz, mobo, procek i RAM w drodze. Także jeśli grafa, to lepiej chyba od razu ta mocniejsza wersja. Tylko to musi z pół roku poczekać, może trzy miesiące. Albo pod następną choinkę 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No to wróćmy do tematu. Pospawałem ze sobą zakupione elementy, a tu ZONK. Mobo obsługuje ATX do 2.0 lub mniej. Zakupiony zasilacz MSI MPG A850G PCIE5 850W jest ATX 3.1 ready. No i w związku z tym wchodzi w gniazdko na mobo kostka 6-pin od zasilacza, a ta kostka z dwoma dodatkowymi pinami już nie. Ma kwadracik odwrotnie. Włożyłem zatem z powrotem obecny zasilacz Seasonic SSR-550RM. I całość działa.

Tylko teraz jest nowe wyzwanie. Czy:

• Sprzedać zakupiony PSU MSI (nie wiem, czy przyjmą zwrot rozpakowanego), wymienić grafikę w najbliższej przyszłości i korzystać aż odłożę kasę na zmianę całości na coś porządnego

• Zostawić PSU MSI i z wymianą grafiki w najbliższej przyszłości wymienić również mobo na ATX 3.1 z opcją na wymianę w przyszłości procesora oraz grafiki na mocniejsze.

W tym przypadku powstają pytania:

1. Jak przyszłościowa jest platforma AM4?

2. Czy są w sprzedaży płyty AM4 z ATX 3.1?

3. I najważniejsze pytanie: Będzie można na niej zainstalować podzespoły (procesor, grafika) umożliwiające grę w Cybera w jakości ultra? Albo chociaż zbliżonych do ultra?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W user guide to gniazdo jest opisane EATX12V. Z EATXPWR nie ma żadnego problemu.

Nie wiem co to EPS, nie widzę czegoś takiego na schemacie płyty. Ale z powyższego opisu wiesz już chyba o co mi chodzi. W razie czego proszę o kolejne pytania kontrolne, byśmy byli kompatybilni.

Edit: na pudełku zasilacza ten kabel ma opis EPS. Z jednej strony ma wtyk do PSU do gniazda 12V, z drugiej strony dwie końcówki z wtykami opisanymi PCIe. Obie koncówki są takie same - kostka 6-pin, która wchodzi w gniazdo EATX12V na płycie + kostka 2-pin, która już nie pasuje. Kwadracik w jednym z pinów jest odwrotnie góra-dół niż w gnieździe na płycie.

Edytowane przez ZbylR

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Poplątałem 🤢
Teraz, jak sprawdzam wszystkie kable, to widzę, że wziąłem PCIe zamiast EPS. Zmylił mnie oplot. W Seasonic mam do gniazda 12V na płycie kabel w oplocie, a tu w MSI jest plastikowa taśma. Dodatkowo pasował mi opis gniazda na płycie 12V z osobnym gniazdem 12V w MSI, które jak widać w tym przypadku jest do grafiki, a nie do zasilania 12V na płycie.
Sprawdzę teraz czy pasuje ten tasiemiec. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi