Masu91 Opublikowano 18 godzin temu Zgłoś Opublikowano 18 godzin temu Cześć, złożyłem nowy PC, wentylatory podpiąłem pod porty sysfan, ale w aplikacji FanControl nie widzę ich obrotów. Chciałem też ustawić jakąś krzywą na podstawie temepratury jak mają pracować, ale chyba mnie ten program przerasta - czy mogę tutaj liczyć na pomoc? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kyle Opublikowano 18 godzin temu Zgłoś Opublikowano 18 godzin temu (edytowane) Osobiście radzę ustawić odpowiednie krzywe dla wentylatorów w UEFI (nieco żmudnej kalibracji Cię czeka), a nie w dodatkowym programie, który jest zawodnym rozwiązaniem (np. jak się nie załaduje/zawiesi/wyłączy/cokolwiek, to odpowiednie RPM nie zostaną zadane). Kontrola z poziomu BIOS/UEFI jest po prostu PEWNA (niezależna od systemu i kaprysów jakiegoś programu pod nim odpalanego). Edytowane 18 godzin temu przez Kyle Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
leven Opublikowano 18 godzin temu Zgłoś Opublikowano 18 godzin temu Faktycznie UEFI może ingerować w PWM przy FanControl. Nie pamiętam, jak ja to ustawiałem u siebie (też korzystam z FanControl, bo to świetny soft) ale też musiałem coś pogrzebać w biosie mobasa, żeby to działało jak należy. Ja ma procentowy odczyt RPM i to mi wystarczy. Wentylatory BQ i Cooler Master SickleFlow 120. Pomieszane DC i PWM, ale to się da opanować. Tylko tego nie paruj w FC, bo się porobią cyrki. Jak teraz piszę, łowię ryby w Fishingplanet XD, czyli grafika na 100% leci, jak by był RT włączony, bo aż 145/150 Wat poboru z 3060ti po UV ! https://ibb.co/QYqYhhx Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Masu91 Opublikowano 18 godzin temu Zgłoś Opublikowano 18 godzin temu Dzięki, właśnie też oglądam JTC jak opisuje tą apkę i już sporo rozumiem. Teraz jeszcze temat biosu i ustawienia DC bo to chyba powinno właśnie pomóc z tym, że nie widzę RPM. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...