Skocz do zawartości
Masu91

Wentylatory PWM - problem z kontrolą RPM

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć, złożyłem nowy PC, wentylatory podpiąłem pod porty sysfan, ale w aplikacji FanControl nie widzę ich obrotów.
Chciałem też ustawić jakąś krzywą na podstawie temepratury jak mają pracować, ale chyba mnie ten program przerasta - czy mogę tutaj liczyć na pomoc?

A.thumb.jpg.83385f84e5053bfafdeafe0811b74324.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Osobiście radzę ustawić odpowiednie krzywe dla wentylatorów w UEFI (nieco żmudnej kalibracji Cię czeka), a nie w dodatkowym programie, który jest zawodnym rozwiązaniem (np. jak się nie załaduje/zawiesi/wyłączy/cokolwiek, to odpowiednie RPM nie zostaną zadane). Kontrola z poziomu BIOS/UEFI jest po prostu PEWNA (niezależna od systemu i kaprysów jakiegoś programu pod nim odpalanego).

Edytowane przez Kyle

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Faktycznie UEFI może ingerować w PWM przy FanControl. Nie pamiętam, jak ja to ustawiałem u siebie (też korzystam z FanControl, bo to świetny soft) ale też musiałem coś pogrzebać w biosie mobasa, żeby to działało jak należy.

Ja ma procentowy odczyt RPM i to mi wystarczy.  Wentylatory BQ i Cooler Master SickleFlow 120. Pomieszane DC i PWM, ale to się da opanować. Tylko tego nie paruj w FC, bo się porobią cyrki.

Jak teraz piszę, łowię ryby w Fishingplanet XD, czyli grafika na 100% leci, jak by był RT włączony, bo aż 145/150 Wat poboru z 3060ti po UV !

https://ibb.co/QYqYhhx

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi