Skocz do zawartości
KilianPL

Pierwsze samodzielne składanie komputera

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć. Tak jak w tytule, pierwszy raz będę składać komputer. Nie bardzo się na tym znam, coś tam poczytałem i złożyłem taki oto zestaw: 

1. Karta graficzna: INNO3D GeForce RTX 4060 Ti Twin X2 16GB DLSS 3

2. Procesor: AMD Ryzen 5 7600x

3. Zasilacz: be quiet! System Power 10 750W 80+ Bronze

4. Płyta główna: GIGABYTE B650 Eagle AX

5. Pamięć RAM: ADATA XPG Lancer Blade RGB 32GB (2x16GB) 6000 MHz CL30

6. Chłodzenie: Endorfy Fera 5

7. Obudowa: Endorfy Arx 700 Air

8. Dysk: SSD Patriot VP4300 Lite 2TB M.2 2280 PCI-E

9. Pasta + klucz Windows 10

Cena zestawu, to około 5400 zł, a budżet, który już zwiększyłem, to 4500 zł 😅 tak wiem, że jeszcze bardziej jest przekroczony, dlatego chciałbym wiedzieć czy wszystko będzie tutaj ze sobą współgrać, bo na razie żona jeszcze to akceptuje (a nie chce potem krzywych akcji w domu 😅) czy trzeba coś zamienić (na tańsze lub w podobnej cenie).

Z góry dzięki za podpowiedzi i chętnie też przyjmę wskazówki na co uważać przy składaniu komputera jak i jego pierwsze uruchomienie (w moim obecnym komputerze największą robotą była wymiana płyty głównej). 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jakie gry i jaki monitor, model?

7600X nie bierz bo to gorący procesor na dodatek 200 zł taniej masz 7500F kilka % wydajności mniej

Za 5400 masz z wydajniejszym GPU RX 7800 XT https://proline.pl/koszyk/a73ca474

Stabilniejszy zasilacz, lepiej wyceniona i nadal pojemna obudowa, pamięci z niższymi subtimingami.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Możesz kupić tańszy CPU, jak Ryzen 7600 bez X (swoją drogą mniej się będzie grzał), albo Ryzen 7500F ("F" - model bez zintegrowanego GPU), który też będzie się mniej grzał.

Co do karty, to nie wiem jak tam będzie z ciszą ... INNO3D GeForce RTX™ 4060 Ti 8GB iCHILL X3 byłby cichszy/chłodniejszy (widzę takie lepsze jakościowo karty, z lepszym chłodzeniem, to nieźle kosztują ... teraz jeszcze widzę, że ten ichill wydali w bieda 8 GB wersji 🤣 - czyli kupę siana, a nadal 8GB VRAM - wstyd).

Edytowane przez Kyle

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

1 godzinę temu, Dikson napisał(a):

Jakie gry i jaki monitor, model?

7600X nie bierz bo to gorący procesor na dodatek 200 zł taniej masz 7500F kilka % wydajności mniej

Za 5400 masz z wydajniejszym GPU RX 7800 XT https://proline.pl/koszyk/a73ca474

Stabilniejszy zasilacz, lepiej wyceniona i nadal pojemna obudowa, pamięci z niższymi subtimingami.

Gry to nowsze i starsze, nie muszę mieć też wszystkiego na ultra. Monitor na razie to złom, dopiero będę brać 2k (GIGABYTE GS27Q 27" 2560x1440px IPS 170Hz).

1 godzinę temu, Kyle napisał(a):

Możesz kupić tańszy CPU, jak Ryzen 7600 bez X (swoją drogą mniej się będzie grzał), albo Ryzen 7500F ("F" - model bez zintegrowanego GPU), który też będzie się mniej grzał.

Co do karty, to nie wiem jak tam będzie z ciszą ... INNO3D GeForce RTX™ 4060 Ti 8GB iCHILL X3 byłby cichszy/chłodniejszy (widzę takie lepsze jakościowo karty, z lepszym chłodzeniem, to nieźle kosztują ... teraz jeszcze widzę, że ten ichill wydali w bieda 8 GB wersji 🤣 - czyli kupę siana, a nadal 8GB VRAM - wstyd).

Co do wersji CPU z X, to znajomy akurat powiedział, że będzie lepszy, a różnica to tylko 50 zł. Co do ciszy, to gram w słuchawkach i coś czuję, że i tak będzie lepiej niż to co obecnie mam, a raczej miałem 😅

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi