KilianPL Opublikowano 11 Grudnia 2024 Zgłoś Opublikowano 11 Grudnia 2024 Cześć. Tak jak w tytule, pierwszy raz będę składać komputer. Nie bardzo się na tym znam, coś tam poczytałem i złożyłem taki oto zestaw: 1. Karta graficzna: INNO3D GeForce RTX 4060 Ti Twin X2 16GB DLSS 3 2. Procesor: AMD Ryzen 5 7600x 3. Zasilacz: be quiet! System Power 10 750W 80+ Bronze 4. Płyta główna: GIGABYTE B650 Eagle AX 5. Pamięć RAM: ADATA XPG Lancer Blade RGB 32GB (2x16GB) 6000 MHz CL30 6. Chłodzenie: Endorfy Fera 5 7. Obudowa: Endorfy Arx 700 Air 8. Dysk: SSD Patriot VP4300 Lite 2TB M.2 2280 PCI-E 9. Pasta + klucz Windows 10 Cena zestawu, to około 5400 zł, a budżet, który już zwiększyłem, to 4500 zł 😅 tak wiem, że jeszcze bardziej jest przekroczony, dlatego chciałbym wiedzieć czy wszystko będzie tutaj ze sobą współgrać, bo na razie żona jeszcze to akceptuje (a nie chce potem krzywych akcji w domu 😅) czy trzeba coś zamienić (na tańsze lub w podobnej cenie). Z góry dzięki za podpowiedzi i chętnie też przyjmę wskazówki na co uważać przy składaniu komputera jak i jego pierwsze uruchomienie (w moim obecnym komputerze największą robotą była wymiana płyty głównej). Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dikson Opublikowano 11 Grudnia 2024 Zgłoś Opublikowano 11 Grudnia 2024 Jakie gry i jaki monitor, model? 7600X nie bierz bo to gorący procesor na dodatek 200 zł taniej masz 7500F kilka % wydajności mniej Za 5400 masz z wydajniejszym GPU RX 7800 XT https://proline.pl/koszyk/a73ca474 Stabilniejszy zasilacz, lepiej wyceniona i nadal pojemna obudowa, pamięci z niższymi subtimingami. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kyle Opublikowano 11 Grudnia 2024 Zgłoś Opublikowano 11 Grudnia 2024 (edytowane) Możesz kupić tańszy CPU, jak Ryzen 7600 bez X (swoją drogą mniej się będzie grzał), albo Ryzen 7500F ("F" - model bez zintegrowanego GPU), który też będzie się mniej grzał. Co do karty, to nie wiem jak tam będzie z ciszą ... INNO3D GeForce RTX™ 4060 Ti 8GB iCHILL X3 byłby cichszy/chłodniejszy (widzę takie lepsze jakościowo karty, z lepszym chłodzeniem, to nieźle kosztują ... teraz jeszcze widzę, że ten ichill wydali w bieda 8 GB wersji 🤣 - czyli kupę siana, a nadal 8GB VRAM - wstyd). Edytowane 11 Grudnia 2024 przez Kyle Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KilianPL Opublikowano 11 Grudnia 2024 Zgłoś Opublikowano 11 Grudnia 2024 1 godzinę temu, Dikson napisał(a): Jakie gry i jaki monitor, model? 7600X nie bierz bo to gorący procesor na dodatek 200 zł taniej masz 7500F kilka % wydajności mniej Za 5400 masz z wydajniejszym GPU RX 7800 XT https://proline.pl/koszyk/a73ca474 Stabilniejszy zasilacz, lepiej wyceniona i nadal pojemna obudowa, pamięci z niższymi subtimingami. Gry to nowsze i starsze, nie muszę mieć też wszystkiego na ultra. Monitor na razie to złom, dopiero będę brać 2k (GIGABYTE GS27Q 27" 2560x1440px IPS 170Hz). 1 godzinę temu, Kyle napisał(a): Możesz kupić tańszy CPU, jak Ryzen 7600 bez X (swoją drogą mniej się będzie grzał), albo Ryzen 7500F ("F" - model bez zintegrowanego GPU), który też będzie się mniej grzał. Co do karty, to nie wiem jak tam będzie z ciszą ... INNO3D GeForce RTX™ 4060 Ti 8GB iCHILL X3 byłby cichszy/chłodniejszy (widzę takie lepsze jakościowo karty, z lepszym chłodzeniem, to nieźle kosztują ... teraz jeszcze widzę, że ten ichill wydali w bieda 8 GB wersji 🤣 - czyli kupę siana, a nadal 8GB VRAM - wstyd). Co do wersji CPU z X, to znajomy akurat powiedział, że będzie lepszy, a różnica to tylko 50 zł. Co do ciszy, to gram w słuchawkach i coś czuję, że i tak będzie lepiej niż to co obecnie mam, a raczej miałem 😅 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...