taylorek Opublikowano 11 Grudnia 2024 Zgłoś Opublikowano 11 Grudnia 2024 Siemka, ktoś może poleci jakis dobry sklep z LEDami, ale nie taki co sprzedaje tasmy i tyle bo takich pelno, miejsce gdzie wybiora tasme, dobiora zasilacze, zlaczki itp a moze ktos sie zna i dobierze cos sam ? potrzebowalbym tasmy led RGBIC czy ARGB (jest jakas roznica?), chodzi o "tęczową tasme", najlepiej chyba typu neon lecz nie pasuja mi standardowe dlugosci takie jak 5 czy 10m, wiec bede musial ja przycinac i laczyc, chcialbym aby obylo sie bez lutowania, ale wlasnie nie wiem czy do tasm neon tez sa jakies zlaczki, zasilacz musialby ucignac z 15m tasmy a takze potrzebowalbym rodzielacza bo tasmy beda w dowch rozych miejscach, do tego przedluzka od zasilacza okolo 1.5-2m Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kyle Opublikowano 13 Grudnia 2024 Zgłoś Opublikowano 13 Grudnia 2024 Rozważ taśmy na 24V - mniejsze straty mocy, niż na 12V. Staraj się robić jak najkrótsze odcinki taśm LED (cały odcinek się liczy, czyli przewód do taśmy + długość taśmy) od zasilacza. Kup zasilacz z zapasem mocy , a nie "na styk". Ja chciałem max sprawność, to do taśmy 14,4W kupiłem zasilacz 30W 🤣 - ale aż takiej rezerwy robić nie musisz (mi akurat zależało na max sprawności, która zwykle jest gdzieś w rejonach 50%). Zwykle 20% przyjmuje się jako wystarczający margines (taśma 24W do zasilacza 30W). Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
luko Opublikowano 14 Stycznia Zgłoś Opublikowano 14 Stycznia (edytowane) Cześć, podepnę się pod temat.. Chciałbym zrobić podświetlenie TV; 65" więc liczę ok. 5m taśmy (z lekkim zapasem). Nie zależy mi na efekcie ambilight - po prostu jakaś wybrana przeze mnie barwa za pomocą pilota LED lub ew. aplikacji na smartfonie. Celuję w RGBWW, gdyż głównie będzie to biel (ciepła biel), ale czasami dla urozmaicenia nastroju może wybiorę jakiś kolor. Ogólnie chciałbym się poradzić gdzie najlepiej zaopatrzyć się w te akcesoria - czy kupić jakiś gotowy zestaw np. w jakiejś "sieciówce", czy może są lepsze sprawdzone sklepy online, gdzie można kupić oddzielnie wszystkie elementy zestawu? Rozumiem, że oprócz paska LED potrzebuję jakiś sterownik (+ ew. pilot) oraz zasilacz - czy coś jeszcze? Ważna też jest chyba gęstość rozmieszczenia LED na pasku? Jak rozwiązać montaż w narożnikach TV - czy można zagiąć pasek, czy lepiej przeciąć i zastosować kątowe złączki? Jak takie złączki wpływają na efekt oświetlenia; mam na myśli czy nie będzie widocznej "luki" w poświacie na ścianie za tv w okolicach narożników? Czy możecie polecić jakieś konkretne rozwiązania - w sensie model paska LED, sterownika, itd? Edytowane 14 Stycznia przez luko Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kyle Opublikowano 14 Stycznia Zgłoś Opublikowano 14 Stycznia @luko przy Twoich wymaganiach, kupiłbym jakiegoś gotowca (taśma LED z pilotem). Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
luko Opublikowano 14 Stycznia Zgłoś Opublikowano 14 Stycznia Ok, a jakieś konkretne zestawy mógłbyś polecić... albo chociaż markę tego typu produktów? W sieciówkach dużo jest takich rzeczy marki Govee - warte to coś? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
taylorek Opublikowano 14 Stycznia Zgłoś Opublikowano 14 Stycznia (edytowane) ja kupiłem "Taśma LED SETTI+ SLS805 5m Wi-Fi" i jestem zadowolony, pilot w zestawie, ewentulanie jest apka, z tego co pamietam wszystko dzialalo ale nie chcialem sobie zasmiecac telefonu, latwy montaz, laczenie z apka czy tam pilotem tez wszystko w instrukcji, raz podlaczylem i dziala, czasami jak odepniesz od pradu czy tam prad wywali to sie wyreguluje i trzeba szukac od nowa urzadzenia, ale zauwazylem ze wystarczy poczkac kilka minut i juz lapie poprzednie ustawiania i laczy sie z pilotem, jedyne co to takich tasm nie da sie latwo wyginac, wiec raczej musialbys ja pociac i uzyc zlaczek katowych argb, chyba ze telewizor nie jest z tylu do konca plaski to moze po prosty zlaczki w postaci krotkiego przewodu ktory latwo sobie powyginac w ktora strone sie chce, zlaczek niestety nie polece bo sie nie znam, sam wzialem pierwsze lepsze i dzialaja, ale moze ktos poleci cos co latwo sie zaklada bo ja ze swoimi chwile sie meczylem a co do tych zestawow w sieciowkach mysle ze warto, chyba ze chcesz cos bardzo wysublimowanego Edytowane 14 Stycznia przez taylorek Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
luko Opublikowano 14 Stycznia Zgłoś Opublikowano 14 Stycznia Tak, ale SLS805 jest tylko RGB - nie uzyskam czystej białej barwy. Ciekawe jak coś takiego by się sprawdziło https://ledone.pl/rf-radiowe/2868-zestaw-rgbbialy-cieply-i-zimny-tasma-5m-led-rgbw-5904261902644.html - trochę martwi mnie 60 diod/m, czyli jak rozumiem 30 RGB i 30 białych? Czy przy włączeniu tylko białych (30/m) nie będzie zachwiana jednolitość poświaty na całej długości? Na plus na pewno pilot (jednak chyba wygodniejsze rozwiązanie niż smartfon) Chyba, że odpuszczę kolory i zostanę tylko przy białym - wtedy https://ledone.pl/rf-radiowe/1889-zestaw-tasma-led-2835-ip20-5m-biala-ciepla--dotyk-5904261909841.html Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
taylorek Opublikowano 14 Stycznia Zgłoś Opublikowano 14 Stycznia nie wiem jakie masz wymagania, wlasnie siedze przy kompie, tasme mam pod, wokol biurka i pod sufitem, wedlug mnie bialy rzeczywiscie jest bialy, bardziej zimny niz cieply ale jest, wyslalbym zdjecie ale moj aparat robi z tego bialego lekko fioletwoy wiec nie bedzie to wiarygodne 10 minut temu, luko napisał(a): nie uzyskam czystej białej barwy. no tak po dokładym przyjrzeniu się nie jest to idealny biały Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
luko Opublikowano 15 Stycznia Zgłoś Opublikowano 15 Stycznia (edytowane) Z tego co wiem, biały z RGB wpada w fiolet 🙂 Dlatego szukam bardziej RGBW (biały maks. 3000K, najlepiej 2700K) Edytowane 15 Stycznia przez luko Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
taylorek Opublikowano 15 Stycznia Zgłoś Opublikowano 15 Stycznia no te które podesłałem potwierdzają, diody sa lekko fioletowe, po świetle które pada na ścianę co prawda ja tego nie zauważam, może miesza się z innym oświetleniem, ale patrząc na samą diodę to widać Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...