Skocz do zawartości
pleszyn

Windows 10 i 11 problem z siecią LAN

Rekomendowane odpowiedzi

Dzień dobry wszystkim. Od kilku dni mam problem z wejściem na inny komputer w sieci w firmie. Zauważyłem tą przypadłość na razie na 2 komputerach z kilkunastu. Możliwe że wystąpił on po ostatnich aktualizacjach systemu ( jeden to windows 11 a drugi 10) . Polega on na tym że przy próbie otwarcia komputera w sieci wyskakuje okienko " Wprowadzenie poświadczeń sieciowych"

Nazwa użytkownika oraz Hasło. Sieć mam skonfigurowaną tak że nie powinno wyskakiwać to okno jeszcze kilka dni temu nie było z tym żadnego problemu, pojawił się nagle. Dodam że z innych komputerów które działają na tych samych ustawieniach sieci a nie mających tej przypadłości mogę wejść na ten "uszkodzony" a odwrotnie już nie.  Miał ktoś z Państwa ostatnio podobny problem? wiecie jak można temu zaradzić ? W pracy korzystam z sieci aby wymieniać się plikami na co dzień jest to strasznie uciążliwe bo nagle przestało działać.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hej, dziękuję za zainteresowanie się tematem. Więc tak w zadządzaniu komputerem/ użytkownicy/ gość nie ma zaznaczonego ptaszka "konto jest wyłączone" więc wydaje mi się że jest włączone jak na komputerze z którego teraz odpisuję i na którym wszystko działa.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

tu wpisując w oknie sieć np \\caldera otwiera mi się dostęp do docelowego komputera, natomiast na tamtym komputerze wyskakuje okno pytające o hasło. Jeszcze jakiś czas temu wszystko było normalnie.... udostępnianie chronione hasłem na wszystkich komputerach jest wyłączone.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Szczerze mówiąc nie wiem czy jest tutaj domena bo jestem tylko pracownikiem nie wiem na jakich zasadach firma która podłączała tu internet  ją konfigurowala. Jak mi podpowiesz jak to sprawdzić to Ci powiem, nie jestem aż tak biegły w tych sprawach. Na pewno nikt nic nie zmieniał w ustawieniach serwera w najbliższym czasie aby coś mogło się zmienić.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Znalezione rozwiązanie (działa na Windows 11):

Cytat

W "Panel sterowania"

Teraz klikasz Programy i w nowym oknie "włącz lub wyłącz funkcje systemu Windows" na liście znajdź "SMB 1.0/CIFS File sharing support" rozwiń powinno być zaznaczone "Klient" i niżej w kolejnej gałęzi "SMB direct" (jeśli nie ma SMB direct, to nie przeszkadza, wystarczy sam Klient)

Kolejną rzeczą jest włączenie niezabezpieczonego dostępu gościa.

Aby włączyć funkcję niezabezpieczonego dostępu gościa, można skonfigurować następujące ustawienia zasad grupy:

Win + R i wpisać gpedit.msc następnie:
Konfiguracja komputera/Szablony administracyjne/Sieć/Stacja robocza Lanman
Włącz niezabezpieczone logowania gości

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi