Skocz do zawartości
buzk4

Upgrade PC do 2560x1440 - Brać RTX 4070 Ti Super?

Rekomendowane odpowiedzi

Hej. Chcę grać na pc podłączonym pod TV ( Samsung 77" s95d) w 4k i grywalnym fps. 

Jaki plan/zastosowanie? Głównie Path of Exile 2 na TV z kontrolerem w ręku, oraz Pubg ale to już na monitorze. 

Pc będzie max 10m od TV, więc potrzebny jakiś chyba dobry kabel HDMI.

Aktualnie posiadam Ryzen 5 5600 na B450M w jakiejś mini obudowie. Planowałem zostawić procesor i wziąć zasilacz 850w + 4070Super i grać na monitorze, ale aktualnie gram na konsolach i chyba nie dam rady przestawić się na granie przy biurku. Dlatego pomysł, aby PoE2 ogrywać na TV z kontrolerem (niestety performance poe2 na ps5 mnie nie satysfakcjonuje).

Jakiej GPU potrzebuję do gry w 4k w tą grę? Nie zależy mi na RT i jakiś dodatkowych efektach. Płynność ponad wszystko. 

Cały upgradę chciałem rozbić na 2 etapy. Najpierw wymienić gpu, zasilacz i mobo a za pół roku całą resztę ( AM4 )

Budżet? Zobaczymy, to jest na razie plan i nie wiem przecież jeszcze co za podzespoły.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

9 godzin temu, Dikson napisał(a):

AM4 nie ma sensu kompletnie żadnego, 5700X 3D to 930-1000 zł, gdzie za tysiaka masz Ryzena 7700 na świeżej platformie ze wsparciem do 2027 roku.

Wziąłem obudowę be quiet! Pure Base 5000DX

Chłodzenie procesora be quiet! Pure rock 2

Gpu 4080 super od PNY (PNY Geforce RTX 4080 SUPER 16GB VERTO Triple Fan Overclocked)

Nie mieszkam w Polsce a jedyny sklep nie miał konkretnie tego co podałeś. Zależy mi na kulturze pracy i czy te wszystkie wiatraki co wymieniłem ciche są? O PNY na reddicie wyczytałem że ciche i chłodzenie dobre, natomiast gdzie indziej, że problematyczna jest. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kupiłem 4070Ti super oraz zasilacz 850MSI. Wsadziłem to do mATX z asrock b450m pro 3000mhz ram i ryzen 5 5600. 

W grach mam dosyć wysoki fps, natomiast w miastach, podczas stelrzelania fps spada i zacina/warpi. Czy może to być wina ram że za mało? Włączyłem potrójne bufforowanie i pomogło znacznie, lw nadal to troche irytujące. 

Gram w 2550x1440. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak grasz na tv to taki frame generation mija się z celem.Tv to nie monitor.Ja gram na tv mam 4070 ti super i po włączeniu frame generation z automatu wylacza ci vsync.Fakt klatek więcej ale widoczne są szarpania ekranu jak poruszysz szybciej ekranem widać to i czuć.Nie wiem jak jest na monitorach.Moze nie doczytałem jak to działa ale chyba teraz wolał bym wybrać radeona 7900xtx czysta wydajność bez upiekszaczy.Tak moim zdaniem 5600 jest wąskim gardłem dla tej grafiki.

Edytowane przez pb923

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W dniu 22.12.2024 o 10:13, buzk4 napisał(a):

Kupiłem 4070Ti super oraz zasilacz 850MSI. Wsadziłem to do mATX z asrock b450m pro 3000mhz ram i ryzen 5 5600. 

W grach mam dosyć wysoki fps, natomiast w miastach, podczas stelrzelania fps spada i zacina/warpi. Czy może to być wina ram że za mało? Włączyłem potrójne bufforowanie i pomogło znacznie, lw nadal to troche irytujące. 

Gram w 2550x1440. 

słaby cpu tutaj nawet moze spadać ponizej 60fps np 1 mapa The last o us

Było brać 4070s maks

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi