janek01 Opublikowano 13 Grudnia Zgłoś Opublikowano 13 Grudnia (edytowane) Cześć chciałbym zrobić upgrade swojego dziadka (kompa) który wiernie służył do grania w gry . Ostatnio mam już problem z zadowalająca jakością w pewnych grach. Czy dało by się coś zrobić w celu poprawy parametrów ? .Wchodziło by w grę kupno samej płyty głównej z lepszą grafika plus dorzucenie ram ?? Czy raczej zastanowić się nad wymianą całości ? Parametry : Intel i5 3350P Geforce gtx 960 msi b75a-g43 16Gb DDR 3 Edytowane 13 Grudnia przez janek01 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kyle Opublikowano 13 Grudnia Zgłoś Opublikowano 13 Grudnia Przy takim antyku to wymiana wszystkiego. Wymianę możesz podzielić na dwie części: - płyta główna + RAM + CPU - GPU Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dikson Opublikowano 14 Grudnia Zgłoś Opublikowano 14 Grudnia Jaka obudowa, zasilacz i dyski? Szczerze powiedziawszy to jest antyk i szkoda w to kasę pakować. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mr.T... Opublikowano 14 Grudnia Zgłoś Opublikowano 14 Grudnia Witam pytanie ile możesz sobie pozwolić aby zainwestować w upgrade ? pozostaje jeszcze kwestia opłacalności takiego upgrade płyta obsługuje np. i7-3770K i to już będzie spora poprawa, ale w takim iluś letnim cpu, wypadało by wymienić pastę pod IHS , ofertę takiej usługi bez problemu znajdziesz na alledrogo, chyba ze mieszkasz w okolicy grodu Kopernika to można ze mną nawiązać kontakt . https://pl.msi.com/Motherboard/B75AG43/support#cpu 16GB ramu , w nowych tytułach gier to już trochę małooo , nowa "zona" bez problemu wciąga 25GB xD jak by nie patrzeć to ten GTX 960 nie zależnie czy ma 2GB czy 4GB to raczej już w większości gier dostaje zadyszki to samo ta i5 , ale taki GTX 1660 czy GTX 1660 Super ,znacząco by uprzyjemnił rozgrywkę. nowsze czy nowe gry wymagają dysków SSD , posiadasz ? oraz jaki jest zasilacz , producent/ model ?, zapewne ma tyle lat co platforma czyli trzeba by pomyśleć nad zakupem nowego, lub używanego ale na gwarancji producenta. pytanie czy po zakupie i przeprowadzeniu upgrade PC, będziesz faktycznie zadowolony, bo to jeszcze nie jest pudrowanie trupa, ale ograniczeniem tego PC jest sama platforma Intel 3 generacji , i nie ma sensu pakować zbyt wydajnej lub nowej karty graficznej bo procesor będzie ja tylko blokował. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wildpig Opublikowano 15 Grudnia Zgłoś Opublikowano 15 Grudnia proc i plyte musisz zmienic bo za rok bedzie to po prostu elektro smiec ze wzgledu na brak wsparcia windows11 akurat mam jednego kompa na i5-2500 razem z 960-4gb i wiem jak to dziala - nie pograsz w nowosci, ale internet i starocie daja rade i MS sztucznie ubije ogromna ilosc poprawnie dzialajacych maszyn, Greta placze Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
axsin302 Opublikowano 15 Grudnia Zgłoś Opublikowano 15 Grudnia (edytowane) 2700 na płycie dell sff z gtx 1070 cyber poszedł na low 70 klatkach bez dużych spadków w 1080p W okolicach 300zl można się pokusić o jakiegoś xenona z chin (tylko dla osób które coś ogarniają) co daje wydajność jak 5600 (300zl zestaw plyta, ram 16gb,procek) https://ibb.co/m4nd6rX https://ibb.co/0VgzRYd Obudowa to projekt ojca z synem (sąsiad) Edytowane 15 Grudnia przez axsin302 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Humungus Opublikowano 15 Grudnia Zgłoś Opublikowano 15 Grudnia (edytowane) Cześć. Podpinam się do tematu bo mam podbną sprawę. Specyfikacja: ryzen 3 1200 rx 570 8 Gb DDR4 Gigabyte B450 I AORUS PRO WIFI Zasilacz SilentiumPC Supremo L2 V2 550W Obudowa mini-ITX. Pytania: 1) Myślałem żeby wymienić procesor na Ryzen 5 3600, RAM z 8 na 16 GB i zmienić grafikę. Ma to sens? 2) Przy RAMie mam pytanie: jest sens kupować coś lepszego czy brać najtańsze? Na płycie są dwa złącza zajęte przez 2x4 gb, więc stara pamięć wylatuje. 3) Kartę grafiki mam podpiętą do wtyczki 6 pin (prawie nic nowego na to nie robią). Ten zasilacz ma coś takiego jak złącze PCI-E 8-pin (6+2) - da się do tego podpiąć kartę 8 pin? edit: miniITX Edytowane 15 Grudnia przez Humungus Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mr.T... Opublikowano 15 Grudnia Zgłoś Opublikowano 15 Grudnia Godzinę temu, axsin302 napisał(a): Obudowa to projekt ojca z synem (sąsiad) pewnie płyty sami docinali , bo gdyby to robił stolarz , to od razu by im zaproponował aby płyta czołowa była troszkę szersza tak płyty boczne chowały sie za nią i dzięki temu mamy płytę czołowa na pierwszym planie a nie ze na dzień dobry patrząc od przodu, od razu widać szpary i i płyty boczne , za to środek wygląda jak by w podstawówce na zajęciach technicznych 8 latek zrobił karmik dla ptaków xD jo jo znalazł sie taki co mądruje... ano znalazł, kiedyś dla siebie coś tam sie dłubało , ale płyty docinał stolarz , zapytał sie o projekt , pokazałem mu go i od razu była rozmowa jak on to widzi. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mr.T... Opublikowano 15 Grudnia Zgłoś Opublikowano 15 Grudnia 1 godzinę temu, Humungus napisał(a): Podpinam się do tematu bo mam podbną sprawę masz całkiem fajnie wyposażona płytę główna, ale ma słabe wsparcie dla pamięci operacyjnej i wedle informacji zamieszczonej na stronie po OC tylko 3600MHz , a Ryzeny lubią szybki ram , nie najtańszy ... https://www.gigabyte.pl/products/page/mb/b450_i_aorus_pro_wifirev_10/kf czy zakup nowszego CPU sie tobie opłaci , po upgrade biosu do najnowszego dostępnego F66d , lol 18 biosów wypuścili https://www.gigabyte.pl/products/page/mb/b450_i_aorus_pro_wifirev_10/support#support-dl odp: 1 jeśli planujesz pozostać przy obecnej karcie graficznej to Ryzen 5 3600 będzie ok , ale jak byś planował zakupić coś nowszego ,to można było by poprosić Gwiazdora o jakieś nowsze CPU np. Ryzen 5 5600x lub boogategoo Gwiazdora o Ryzen 7 5700X3D 2 jak już pisałem Ryzeny lubią szybki ram, aby pokazać pazurki np. Pamięć Corsair Vengeance LPX, DDR4, 32 GB, 3600MHz, CL16 (CMK32GX4M2D3600C16) pytanie czy będą chciały stabilnie pracować na 3600MHz ? (każda pamięć DDR4 domyślnie płyta główna ustawia na 2133MHz i trzeba sie pofatygować do biosu aby ja przestawić, ręcznie lub po przez włączenie profilu XMP lub dla AMD , AMD EXPO , samo sie nie przestawi ) a jaką posiadasz pamięć i czy pracuje na domyślnych zegarach czy trochę szybciej ? 3 nie wim, zapal skrynta i wyobraź sobie , ze coś tam jednak poszło do przodu 1x6pin czy 1x8 pin to jest ATX 2.0 , obecnie mamy Standardy ATX 3.0 (obecnie tylko Nvidia z niego korzysta ale możliwe ze nowe karty od AMD tez będą, nie będą ? pod nowszy standard) dodaje złącze PCIe 5.0 2VHPWR z 12+4 i nowszy po modyfikacji ATX 3.1 12v-2x6 2 godziny temu, Humungus napisał(a): da się do tego podpiąć kartę 8 pin? zdecydowanie tak. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grajon Opublikowano 15 Grudnia Zgłoś Opublikowano 15 Grudnia 2 godziny temu, Humungus napisał(a): 1) Myślałem żeby wymienić procesor na Ryzen 5 3600, RAM z 8 na 16 GB i zmienić grafikę. Ma to sens? 3600 kosztuje 300 zł , a za 30 zł więcej masz wydajniejszy 5500. Ogólnie to podaj budżet jaki chcesz przeznaczyć na modernizację wtedy się coś dopasuje. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Humungus Opublikowano 15 Grudnia Zgłoś Opublikowano 15 Grudnia 36 minut temu, Mr.T... napisał(a): czy zakup nowszego CPU sie tobie opłaci , po upgrade biosu do najnowszego dostępnego F66d , lol 18 biosów wypuścili https://www.gigabyte.pl/products/page/mb/b450_i_aorus_pro_wifirev_10/support#support-dl Jestem w szoku. Pierwszy upgrade w 2018 a ostatni 5 września tego roku! Kolejna płyta też będzie od Gigabyte. Firmy od telefonów powinny się uczyć 😄 58 minut temu, Mr.T... napisał(a): 1 jeśli planujesz pozostać przy obecnej karcie graficznej to Ryzen 5 3600 będzie ok , ale jak byś planował zakupić coś nowszego ,to można było by poprosić Gwiazdora o jakieś nowsze CPU np. Ryzen 5 5600x lub boogategoo Gwiazdora o Ryzen 7 5700X3D Ryzen 5 5600x jest w zasięgu. Problemem może być mała obudowa Cooler Master Elite 110a. W sensie, że chyba nie wejdzie tam odpowiednio mocna do takiego proca grafika - problemem może być długość - obecna ma 17 cm. Godzinę temu, Mr.T... napisał(a): a jaką posiadasz pamięć i czy pracuje na domyślnych zegarach czy trochę szybciej ? Obecnie mam Patriot Viper 4, DDR4, 8 GB, 3000 Mhz, CL16. Sprawdziłem w BIOS i o dziwo lata temu ustawiłem to na 3000 MHz. Działa bez problemów. Godzinę temu, Mr.T... napisał(a): 3 nie wim, zapal skrynta i wyobraź sobie , ze coś tam jednak poszło do przodu 1x6pin czy 1x8 pin to jest ATX 2.0 , obecnie mamy Standardy ATX 3.0 (obecnie tylko Nvidia z niego korzysta ale możliwe ze nowe karty od AMD tez będą, nie będą ? pod nowszy standard) dodaje złącze PCIe 5.0 2VHPWR z 12+4 i nowszy po modyfikacji ATX 3.1 12v-2x6 Tego nie kumam. Myślałem, że problemem jest rozmiar i wtyczka. Mam na coś jeszcze zwrócić uwagę? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
axsin302 Opublikowano 15 Grudnia Zgłoś Opublikowano 15 Grudnia 3 minuty temu, Humungus napisał(a): Kolejna płyta też będzie od Gigabyte ja bym go nie chwalił Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Humungus Opublikowano 15 Grudnia Zgłoś Opublikowano 15 Grudnia (edytowane) Godzinę temu, grajon napisał(a): 3600 kosztuje 300 zł , a za 30 zł więcej masz wydajniejszy 5500. Ogólnie to podaj budżet jaki chcesz przeznaczyć na modernizację wtedy się coś dopasuje. Budzet jest elastyczny -pare stówek nie jest problemem. Chodzi o to żeby to zrobić racjonalnie. Nie chce płacić dwa razy więcej za przyrost wydajności o 10%. Ryzen 5 5500 -5600- 5600x faktycznie wydają się być lepszym pomysłem niż R5 3600. Edytowane 15 Grudnia przez Humungus Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
axsin302 Opublikowano 15 Grudnia Zgłoś Opublikowano 15 Grudnia (edytowane) https://www.sferis.pl/karta-graficzna-zotac-gaming-geforce-rtx-4070-twin-edge-gddr6-i449153?ceneo_cid=9e97f9c8-7e01-f29a-c5a9-11adaf796239 https://www.sferis.pl/procesor-amd-ryzen-5-5500-tray-i344630 lub tańsza https://www.sferis.pl/karta-graficzna-asus-dual-geforce-rtx-4060-evo-oc-8gb-gddr6-90yv0jc7-m0na00-i380293?utm_campaign=przejscia_ceneo&utm_source=ceneo&utm_medium=referral&ceneo_cid=17e10304-ba31-d6f6-84b4-6d2fc5f399b3 obydwu kartą przyda się UV, nie wiem czy pierwsza ci wejdzie nic nie podałeś co do ramów https://www.amazon.pl/dp/B091FKD2N3/?creative=380333&creativeASIN=B091FKD2N3&ascSubtag=a0fb9668-b1cf-fc45-401c-4a96a7239077 są na liście twojej płyty https://ibb.co/ctchMJX osobiście bym wybrał 4060, ramy i jakieś chłodzenie low profile aby było ciche i wyglądało w tym ITX 2 godziny temu, Mr.T... napisał(a): sami docinali raczej wieczór w garażu był pod pełną szklanką, można było kupić Vako za 150zł ale on ma jeszcze oprócz najstarszego jeszcze dwóch takich Szkudnych* zuchów. Ten drewniany twór wyszedł pancernie i działa do tej pory Edytowane 15 Grudnia przez axsin302 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mr.T... Opublikowano 16 Grudnia Zgłoś Opublikowano 16 Grudnia skoro ograniczeniem upgrade PC jest obudowa, to planując wymianę karty graficznej , trzeba uwzględnić jej wymiary , oraz ile tam jest miejsca w cm , skoro obecna karta ma 17cm długości , a obudowa to Cooler Master Elite 110a to wedle opisu, karta graficzna max 21 cm, (większość pan była by zadowolona xD ) , czy może zmieści sie coś większego ? bo zaproponowane karty przez "axsin302" są większe , a nie wiem czy w tym przypadku jak sie popieści to sie wszystko zmieści ? xD 7 godzin temu, Humungus napisał(a): Jestem w szoku. Pierwszy upgrade w 2018 a ostatni 5 września tego roku! Kolejna płyta też będzie od Gigabyte. Firmy od telefonów powinny się uczyć to nie był z mojej strony pozytywny komentarz , Gigaszrot wypuszcza za każdym razem płyty główne z nie dopracowanymi biosami , i potem to łata na okrągło ... 7 godzin temu, Humungus napisał(a): Ryzen 5 5600x jest w zasięgu. Problemem może być mała obudowa Cooler Master Elite 110a. W sensie, że chyba nie wejdzie tam odpowiednio mocna do takiego proca grafika - problemem może być długość - obecna ma 17 cm Ryzen 5 5600X to być procesor, a nie karta graficzna, np. jakiś RX 5600 /RX 5600XT 7 godzin temu, Humungus napisał(a): Tego nie kumam. Myślałem, że problemem jest rozmiar i wtyczka. Mam na coś jeszcze zwrócić uwagę? podstawowy problem to czy wejdzie tam coś dłuższego niż 21 cm ? , by takich wymiarach raczej większość kart będzie na wtyczki starszego standardu czyli 1x6pin lub 1x8 pin. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
axsin302 Opublikowano 16 Grudnia Zgłoś Opublikowano 16 Grudnia https://m.olx.pl/d/oferta/legion-7-gen-7-16-amd-CID99-ID13vua8.html Jak sie idzie w minimalizuje to jest najlepsze rozwiązanie, sam taki twór użytkowałem. Laptop z uszkodzoną matrycą, podłączam do TV/monitora, bezprzewodowa myszka, pad i klawiatura Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Humungus Opublikowano 16 Grudnia Zgłoś Opublikowano 16 Grudnia 6 godzin temu, Mr.T... napisał(a): Ryzen 5 5600X to być procesor, a nie karta graficzna, np. jakiś RX 5600 /RX 5600XT Wiem. Chodziło mi o ograniczony, ze względu na długość, wybór odpowiednio mocnych kart grafiki. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...