Skocz do zawartości
janek01

Upgrade komputera do gier. Pomocy :)

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć chciałbym zrobić upgrade swojego dziadka (kompa) który wiernie służył do grania w gry . Ostatnio mam już problem z zadowalająca jakością w pewnych grach.
Czy dało by się coś zrobić w celu poprawy parametrów ? .Wchodziło by w grę kupno samej płyty głównej z lepszą grafika plus dorzucenie ram ?? Czy raczej zastanowić się nad wymianą całości ?
Parametry :
Intel i5 3350P
Geforce gtx 960
msi b75a-g43
16Gb DDR 3

Edytowane przez janek01

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam

pytanie ile możesz sobie pozwolić aby zainwestować w upgrade ? pozostaje jeszcze kwestia opłacalności takiego upgrade 

płyta obsługuje np. i7-3770K i to już będzie spora poprawa, ale w takim iluś letnim cpu, wypadało by wymienić pastę pod IHS , ofertę takiej usługi bez problemu znajdziesz na alledrogo, chyba ze mieszkasz w okolicy grodu Kopernika to można ze mną nawiązać kontakt .

https://pl.msi.com/Motherboard/B75AG43/support#cpu

16GB ramu , w nowych tytułach gier to już trochę małooo , nowa "zona" bez problemu wciąga 25GB xD 

jak by nie patrzeć to ten GTX 960 nie zależnie czy ma 2GB czy 4GB to raczej już w większości gier dostaje zadyszki to samo ta i5 ,  ale taki GTX 1660 czy GTX 1660 Super ,znacząco by uprzyjemnił rozgrywkę.

nowsze czy nowe gry wymagają dysków SSD  , posiadasz ? 

oraz jaki jest zasilacz , producent/ model ?, zapewne ma tyle lat co platforma czyli trzeba by pomyśleć nad zakupem nowego, lub używanego ale na gwarancji producenta.   

pytanie czy po zakupie i przeprowadzeniu upgrade PC, będziesz faktycznie zadowolony, bo to jeszcze nie jest pudrowanie trupa, ale ograniczeniem tego PC jest sama platforma Intel 3 generacji , i  nie ma sensu pakować zbyt wydajnej lub nowej karty graficznej bo procesor będzie ja tylko blokował. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

proc i plyte musisz zmienic bo za rok bedzie to po prostu elektro smiec ze wzgledu na brak wsparcia windows11

akurat mam jednego kompa na i5-2500 razem z 960-4gb i wiem jak to dziala - nie pograsz w nowosci, ale internet i starocie daja rade i MS sztucznie ubije ogromna ilosc poprawnie dzialajacych maszyn, Greta placze

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

2700 na płycie dell sff z gtx 1070 cyber poszedł na low 70 klatkach bez dużych spadków w 1080p 

W okolicach 300zl można się pokusić o jakiegoś xenona z chin (tylko dla osób które coś ogarniają) co daje wydajność jak 5600 (300zl zestaw plyta, ram 16gb,procek) 

https://ibb.co/m4nd6rX

https://ibb.co/0VgzRYd

Obudowa to projekt ojca z synem (sąsiad) 

Edytowane przez axsin302

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Cześć.

Podpinam się do tematu bo mam podbną sprawę. Specyfikacja:

ryzen 3 1200 

rx 570

8 Gb DDR4

Gigabyte B450 I AORUS PRO WIFI

Zasilacz SilentiumPC Supremo L2 V2 550W

Obudowa mini-ITX.

Pytania:

1) Myślałem żeby wymienić procesor na  Ryzen 5 3600,  RAM z 8 na 16 GB i zmienić grafikę. Ma to sens?

2) Przy RAMie mam pytanie: jest sens kupować coś lepszego czy brać najtańsze? Na płycie są dwa złącza zajęte przez 2x4 gb, więc stara pamięć wylatuje.

3) Kartę grafiki mam podpiętą do wtyczki 6 pin (prawie nic nowego na to nie robią). Ten zasilacz ma coś takiego jak złącze PCI-E 8-pin (6+2) - da się do tego podpiąć kartę 8 pin?

edit: miniITX

Edytowane przez Humungus

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Godzinę temu, axsin302 napisał(a):

Obudowa to projekt ojca z synem (sąsiad)

pewnie płyty sami docinali , bo gdyby to robił stolarz , to od razu by im zaproponował aby płyta czołowa była troszkę szersza tak płyty boczne chowały sie za nią i dzięki temu mamy płytę czołowa na pierwszym planie a nie ze na dzień dobry patrząc od przodu, od razu widać szpary i i płyty boczne , za to środek wygląda jak by w podstawówce na zajęciach technicznych 8 latek zrobił karmik dla ptaków xD    

jo jo znalazł sie taki co mądruje...  ano znalazł, kiedyś dla siebie coś tam sie dłubało , ale płyty docinał stolarz , zapytał sie o projekt , pokazałem mu go i od razu była rozmowa jak on to widzi.

kolumnajpg.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

1 godzinę temu, Humungus napisał(a):

Podpinam się do tematu bo mam podbną sprawę

masz całkiem fajnie wyposażona płytę główna, ale ma słabe wsparcie dla pamięci operacyjnej i wedle informacji zamieszczonej na stronie po OC tylko 3600MHz , a Ryzeny lubią szybki ram , nie najtańszy ... 

https://www.gigabyte.pl/products/page/mb/b450_i_aorus_pro_wifirev_10/kf

czy zakup nowszego CPU sie tobie opłaci , po upgrade biosu do najnowszego dostępnego F66d , lol 18 biosów wypuścili 

https://www.gigabyte.pl/products/page/mb/b450_i_aorus_pro_wifirev_10/support#support-dl

odp:

1  jeśli planujesz pozostać przy obecnej karcie graficznej to Ryzen 5 3600 będzie ok , ale jak byś planował zakupić coś nowszego ,to można było by poprosić Gwiazdora o jakieś nowsze CPU np. Ryzen 5 5600x  lub boogategoo Gwiazdora o Ryzen 7 5700X3D

2 jak już pisałem Ryzeny lubią szybki ram, aby pokazać pazurki np. Pamięć Corsair Vengeance LPX, DDR4, 32 GB, 3600MHz, CL16 (CMK32GX4M2D3600C16)

pytanie czy będą chciały stabilnie pracować na 3600MHz ? (każda pamięć DDR4 domyślnie płyta główna ustawia na 2133MHz i trzeba sie pofatygować do biosu aby ja przestawić, ręcznie lub po przez włączenie profilu XMP lub dla AMD , AMD EXPO , samo sie nie przestawi ) a jaką posiadasz pamięć i czy pracuje na domyślnych zegarach czy trochę szybciej ?   

3 nie wim, zapal skrynta i wyobraź sobie , ze coś tam jednak poszło do przodu 1x6pin czy 1x8 pin to jest ATX 2.0 , obecnie mamy  Standardy ATX 3.0 (obecnie tylko Nvidia z niego korzysta ale możliwe ze nowe karty od AMD tez będą, nie będą ? pod nowszy standard) dodaje złącze PCIe 5.0 2VHPWR z 12+4 i nowszy po modyfikacji ATX 3.1  12v-2x6

2 godziny temu, Humungus napisał(a):

da się do tego podpiąć kartę 8 pin?

zdecydowanie tak. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

2 godziny temu, Humungus napisał(a):

1) Myślałem żeby wymienić procesor na  Ryzen 5 3600,  RAM z 8 na 16 GB i zmienić grafikę. Ma to sens?

3600 kosztuje 300 zł , a za 30 zł więcej masz wydajniejszy 5500. Ogólnie to podaj budżet jaki chcesz przeznaczyć na modernizację wtedy się coś dopasuje.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

36 minut temu, Mr.T... napisał(a):

czy zakup nowszego CPU sie tobie opłaci , po upgrade biosu do najnowszego dostępnego F66d , lol 18 biosów wypuścili 

https://www.gigabyte.pl/products/page/mb/b450_i_aorus_pro_wifirev_10/support#support-dl

Jestem w szoku. Pierwszy upgrade w 2018 a ostatni  5 września tego roku! Kolejna płyta też będzie od Gigabyte. Firmy od telefonów powinny się uczyć 😄

58 minut temu, Mr.T... napisał(a):

1  jeśli planujesz pozostać przy obecnej karcie graficznej to Ryzen 5 3600 będzie ok , ale jak byś planował zakupić coś nowszego ,to można było by poprosić Gwiazdora o jakieś nowsze CPU np. Ryzen 5 5600x  lub boogategoo Gwiazdora o Ryzen 7 5700X3D

Ryzen 5 5600x jest w zasięgu. Problemem może być mała obudowa Cooler Master Elite 110a. W sensie, że chyba nie wejdzie tam odpowiednio mocna do takiego proca grafika - problemem może być długość - obecna ma 17 cm.

Godzinę temu, Mr.T... napisał(a):

a jaką posiadasz pamięć i czy pracuje na domyślnych zegarach czy trochę szybciej ?   

Obecnie mam Patriot Viper 4, DDR4, 8 GB, 3000 Mhz, CL16. Sprawdziłem w BIOS i o dziwo lata temu ustawiłem to na 3000 MHz. Działa bez problemów.

Godzinę temu, Mr.T... napisał(a):

3 nie wim, zapal skrynta i wyobraź sobie , ze coś tam jednak poszło do przodu 1x6pin czy 1x8 pin to jest ATX 2.0 , obecnie mamy  Standardy ATX 3.0 (obecnie tylko Nvidia z niego korzysta ale możliwe ze nowe karty od AMD tez będą, nie będą ? pod nowszy standard) dodaje złącze PCIe 5.0 2VHPWR z 12+4 i nowszy po modyfikacji ATX 3.1  12v-2x6

Tego nie kumam. Myślałem, że problemem jest rozmiar i wtyczka. Mam na coś jeszcze zwrócić uwagę?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Godzinę temu, grajon napisał(a):

3600 kosztuje 300 zł , a za 30 zł więcej masz wydajniejszy 5500. Ogólnie to podaj budżet jaki chcesz przeznaczyć na modernizację wtedy się coś dopasuje.

Budzet jest elastyczny -pare stówek nie jest problemem. Chodzi o to żeby to zrobić racjonalnie. Nie chce płacić dwa razy więcej za przyrost wydajności o 10%. Ryzen 5 5500 -5600- 5600x faktycznie wydają się być lepszym pomysłem niż R5 3600.

Edytowane przez Humungus

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

https://www.sferis.pl/karta-graficzna-zotac-gaming-geforce-rtx-4070-twin-edge-gddr6-i449153?ceneo_cid=9e97f9c8-7e01-f29a-c5a9-11adaf796239

https://www.sferis.pl/procesor-amd-ryzen-5-5500-tray-i344630

lub tańsza 

https://www.sferis.pl/karta-graficzna-asus-dual-geforce-rtx-4060-evo-oc-8gb-gddr6-90yv0jc7-m0na00-i380293?utm_campaign=przejscia_ceneo&utm_source=ceneo&utm_medium=referral&ceneo_cid=17e10304-ba31-d6f6-84b4-6d2fc5f399b3

obydwu kartą przyda się UV, nie wiem czy pierwsza ci wejdzie nic nie podałeś 

co do ramów https://www.amazon.pl/dp/B091FKD2N3/?creative=380333&creativeASIN=B091FKD2N3&ascSubtag=a0fb9668-b1cf-fc45-401c-4a96a7239077

są na liście twojej płyty https://ibb.co/ctchMJX

osobiście bym wybrał 4060, ramy i jakieś chłodzenie low profile aby było ciche i wyglądało w tym ITX 

2 godziny temu, Mr.T... napisał(a):

sami docinali

raczej wieczór w garażu był pod pełną szklanką, można było kupić Vako za 150zł ale on ma jeszcze oprócz najstarszego jeszcze dwóch takich Szkudnych* zuchów. Ten drewniany twór wyszedł pancernie i działa do tej pory 

Edytowane przez axsin302

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

skoro ograniczeniem upgrade PC jest obudowa, to planując wymianę karty graficznej , trzeba uwzględnić jej wymiary , oraz ile tam jest miejsca w cm , skoro obecna karta ma 17cm długości , a obudowa to  Cooler Master Elite 110a to wedle opisu, karta graficzna max 21 cm, (większość pan była by zadowolona xD ) , czy może zmieści sie coś większego ? bo zaproponowane karty przez "axsin302" są większe , a nie wiem czy w tym przypadku jak sie popieści to sie wszystko zmieści ? xD  

7 godzin temu, Humungus napisał(a):

Jestem w szoku. Pierwszy upgrade w 2018 a ostatni  5 września tego roku! Kolejna płyta też będzie od Gigabyte. Firmy od telefonów powinny się uczyć

to nie był z mojej strony pozytywny komentarz , Gigaszrot wypuszcza za każdym razem płyty główne z nie dopracowanymi biosami , i potem to łata na okrągło ...      

Ryzen 5 5600x jest w zasięgu. Problemem może być mała obudowa Cooler Master Elite 110a. W sensie, że chyba nie wejdzie tam odpowiednio mocna do takiego proca grafika - problemem może być długość - obecna ma 17 cm

Ryzen 5 5600X to być procesor, a nie karta graficzna, np. jakiś RX 5600 /RX 5600XT 

Tego nie kumam. Myślałem, że problemem jest rozmiar i wtyczka. Mam na coś jeszcze zwrócić uwagę?

podstawowy problem to czy wejdzie tam coś dłuższego niż 21 cm ?  , by takich wymiarach raczej większość kart będzie na wtyczki starszego standardu czyli 1x6pin lub 1x8 pin. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

https://m.olx.pl/d/oferta/legion-7-gen-7-16-amd-CID99-ID13vua8.html

Jak sie idzie w minimalizuje to jest najlepsze rozwiązanie, sam taki twór użytkowałem. Laptop z uszkodzoną matrycą, podłączam do TV/monitora, bezprzewodowa myszka, pad i klawiatura 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

6 godzin temu, Mr.T... napisał(a):

Ryzen 5 5600X to być procesor, a nie karta graficzna, np. jakiś RX 5600 /RX 5600XT 

Wiem. Chodziło mi o ograniczony, ze względu na długość, wybór odpowiednio mocnych kart grafiki.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi