fallopian Opublikowano 9 Maja 2022 Zgłoś Opublikowano 9 Maja 2022 Temat zbiorczy o płytach głównych ASRock dla AM5. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
VonV3in Opublikowano 3 Czerwca 2023 Zgłoś Opublikowano 3 Czerwca 2023 (edytowane) Dzień dobry, jest przede mną zakup procesora, kupilem juz płytę x670e taichi i tak sie zastanawiam bo na reddicie ludzie zglaszali problem w 0,1% spadku klatek do 30 i teraz tak - czy ktoś spotkał się z takim problemem u siebie na procesorze, czy może słyszał o czymś takim? Sprawdzałem na youtubie gosciu porownywal 7950x i 7950x3d oraz 7950x3d i 13900k, z tego co tam widziałem spadek był do 100 klatek czasem do 60 ale to na obu procesorach 7950x3d i na 13900k np. System windows 11, kanał testing games. Tak w pewnym momencie zwatpilem ze bede musial wymieniac cala platforme, płytę, ram ale z tego co tam widziałem problem jakby nie występował tylko u amd. Jezeli ktos slyszał o tym problemie i o tym czy go rozwiazali w biosach, aktualizacjach windows lub w sterownikach niech tu da znac Koles na jakims kanale na youtube pokazywal rozwiazanie - cofniecie sie w win 11 do poprawki 2021 2h ale był to film bodajże z wrzesnia 2022 może do tej pory coś zmienili. Pozdrawiam Kordian Edit tu widac wyraznie problem A tu juz jakby go nie ma Edytowane 4 Czerwca 2023 przez VonV3in Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mr.T... Opublikowano 4 Czerwca 2023 Zgłoś Opublikowano 4 Czerwca 2023 Witam a patrzał Ty ze w pierwszym filmiku jest zastosowana do testu karta RTX 390Ti a a drugim RTX 4090. nie ma info w przypadku zamieszczonych testów ,np. jak jest skonfigurowany bios dla ustawień pod CPU. na spadki FPS mogą mieć wpływ , optymalizacja samej gry, w przypadku gier sieciowych, szybkość i rodzaj połączenia internetowego, najlepiej jak by był światłowód lub przynajmniej VDSL, temperatury CPU i możliwy throttling , nowe gry lubią dyski SSD pod M.2, i tez trzeba patrzeć czy transfery dysku nie spadają wyniku np. wysokich temperatur samego dysku, najczęściej kontroler osiąga wysokie temperatury czyli też throttling, dlatego zawsze powtarzam PC do giercowania, to jeden dysk pod system a osobny do gier. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
VonV3in Opublikowano 4 Czerwca 2023 Zgłoś Opublikowano 4 Czerwca 2023 (edytowane) Masz rację tak składam, jeden na system jeden do gier, i faktycznie nie zauwazylem ze tam byla karta 3090 ale na ryzenie 7950x3d nie bylo tych spadkow do 1 przy 1% i 0,1% Chujowy temat Trafilem nastepny filmik tego goscia I jest u niego ta sama historia, nie wiem moze to wina plyty glownej bo do 7000x3d musi miec zaktualizowanego biosa - nie wiem, zgłupiałem Edytowane 4 Czerwca 2023 przez VonV3in Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mr.T... Opublikowano 4 Czerwca 2023 Zgłoś Opublikowano 4 Czerwca 2023 słuchaj myślę ze nie ma co sobie za bardzo się nakręcać i sobie głowę pytaniami zaprzątać , bo : 1: spadku FPS nie da się uniknąć w 100%, i że np. dobierając jakaś konfiguracje, temat da się w 100% wyeliminować. 2: czy ogrywając jakiś tytuł "nie sieciowy", faktycznie zauważysz ten FPS 1% LOW ? 3: czy trzeba wszystko mieć w opcjach graficznych ustawione na MAX ? , polecam wejść w opcje graficzne i samemu sprawdzić jak "suwaki" przestawiając w lewo czy prawo , czy w sposób widoczny zmienia się grafika ? , i można się zdziwić że zmieniając część ustawień, nie ma za bardzo wpływu na to co jest faktycznie wyświetlane a obciąża sprzęt ... XD Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
VonV3in Opublikowano 4 Czerwca 2023 Zgłoś Opublikowano 4 Czerwca 2023 (edytowane) No, przeczytalem juz od rana dziesiatki stron forum i zostaje przy tym czym jestem czyli kupno 7950x ew upgrade jak wyjdą 8000 albo 9000 do grania w 1440p i tak mi lepszego procka nie potrzeba do tego biore 4070 ti i wszedzie mnie zapewniają że to załatwiony problem z tym stutteringiem ew. są jeszcze takie aplikacje jak process lasso mozna z tym cos samemu pokombinowac koles mial dropy w metro exodus ustawil tam proces na wysoki priorytet i dropy zniknely. Na 13900 przesiadka tez ma swoje minusy dlatego juz sie przekonalem ze nie. Wlasnie mam taka nadzieje ze przy takich starociach jak lol mnie nie zawiedzie a jak zawiedzie to 7950x3d tez zawiedzie i 13900k takze bo juz poczytalem troche opinii na forach i tak sie ludzie wypowiadaja. Druga nadzieje jaka mam to to ze zanim zloze kompa do konca rozwiklaja ta sprawe z palacymi sie procesorami to tak do konca czerwca pocz. lipca Edytowane 4 Czerwca 2023 przez VonV3in Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mr.T... Opublikowano 4 Czerwca 2023 Zgłoś Opublikowano 4 Czerwca 2023 2 godziny temu, VonV3in napisał: No, przeczytalem juz od rana dziesiatki stron forum i zostaje przy tym czym jestem czyli kupno 7950x ew upgrade jak wyjdą 8000 albo 9000 do grania w 1440p i tak mi lepszego procka nie potrzeba do tego biore 4070 ti i wszedzie mnie zapewniają że to załatwiony problem z tym stutteringiem ew. są jeszcze takie aplikacje jak process lasso mozna z tym cos samemu pokombinowac koles mial dropy w metro exodus ustawil tam proces na wysoki priorytet i dropy zniknely. Na 13900 przesiadka tez ma swoje minusy dlatego juz sie przekonalem ze nie. Wlasnie mam taka nadzieje ze przy takich starociach jak lol mnie nie zawiedzie a jak zawiedzie to 7950x3d tez zawiedzie i 13900k takze bo juz poczytalem troche opinii na forach i tak sie ludzie wypowiadaja. Druga nadzieje jaka mam to to ze zanim zloze kompa do konca rozwiklaja ta sprawe z palacymi sie procesorami to tak do konca czerwca pocz. lipca uuu Wariacie, to TY tak z wysokiego "C" chcesz temat zaatakować XD Płyta główna ASRock X670E TAICHI Procesor AMD Ryzen 9 7950X, 4.5 GHz, 64 MB, BOX (100-100000514WOF) cena za zastaw pewnie wyjdzie skromna XD Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gutektm Opublikowano 22 Sierpnia 2023 Zgłoś Opublikowano 22 Sierpnia 2023 Czy ktoś potrafi mi wytłumaczyć dlaczego następujący zestaw: Asrock B650E Riptide + Ryzen 7700 + G.Skill Trident Z5 Neo 6000 30/38/38/96 TZ5N 2x16GB po ustawieniu pamięci z profilu EXPO uruchamia się kilka minut? Przy ustawieniach JEDEC komp startuje w kilka sekund, zmieniłem już nawet pamięci bo myślałem, że nie są kompatybilne i tu tkwi problem (wcześniej miałem G.skill 6000 30/40/40/96 z XMP). Próbowałem ustawiać ręcznie i z automatu i to samo. Komp po uruchomieniu jest stabilny, wszystko działa jak należy tylko można kawę zrobić i wypalić fajkę zanim wstanie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mr.T... Opublikowano 23 Sierpnia 2023 Zgłoś Opublikowano 23 Sierpnia 2023 Witam witaj w świecie nowego sprzętu zwłaszcza AM5 , XD a pamięć dobierałeś wedle listy QVL z strony ASRocka ? https://pg.asrock.com/mb/AMD/B650E PG Riptide WiFi/index.asp#Memory płyta główna po włączeniu profilu AMD EXPO , trenuje pamięci, czy można to pominąć lub wyłączyć ? nie wim, a czy bios najnowszy wgrałeś ? , poczytaj też co wprowadza ta aktualizacja. 1.28 2023/8/1 https://pg.asrock.com/mb/AMD/B650E PG Riptide WiFi/index.asp#BIOS 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bonusso3 Opublikowano 24 Sierpnia 2023 Zgłoś Opublikowano 24 Sierpnia 2023 A porównaj profil JEDEC z EXPO programem ZenTimings i wrzuć tutaj screena. Moim zdaniem skoro za długo trenuje pamięci to coś jest źle ustawione w EXPO i płyta próbuje to wyrównać, dlatego długo wstaje. Można ustawić przecież ręcznie pamięci bez EXPO zmieniając timingi na takie, które nie powodują problemu. 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gutektm Opublikowano 24 Sierpnia 2023 Zgłoś Opublikowano 24 Sierpnia 2023 22 godziny temu, Mr.T... napisał(a): Witam Cytat a pamięć dobierałeś wedle listy QVL z strony ASRocka ? Pierwotnie zakupiłem Model z XMP - TZ5K ale teraz wymieniłem na EXPO TZ5N i jest identyczny objaw. Tak na marginesie - tanio sprzedam Trident Neo 5 6000 30/40/40/96 TZ5K 32GB 😁 Cytat a czy bios najnowszy wgrałeś ? , poczytaj też co wprowadza ta aktualizacja. 1.28 2023/8/1 W momencie składania sprzętu pierwszą operacją jaką wykonałem było wgranie najnowszej wersji bios - to była właśnie ta. Cytat witaj w świecie nowego sprzętu zwłaszcza AM5 , XD Nie dobijaj mnie - nie dość, że śmiało można zamiast kaloryfera kompa używać to jeszcze start ma jak ruski czołg??? 🤦♂️ Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gutektm Opublikowano 24 Sierpnia 2023 Zgłoś Opublikowano 24 Sierpnia 2023 Cytat A porównaj profil JEDEC z EXPO programem ZenTimings i wrzuć tutaj screena. Moim zdaniem skoro za długo trenuje pamięci to coś jest źle ustawione w EXPO i płyta próbuje to wyrównać, dlatego długo wstaje. Można ustawić przecież ręcznie pamięci bez EXPO zmieniając timingi na takie, które nie powodują problemu. Bonusso3 - czyli jest szansa, że coś jest nie tak mimo teoretycznej kompatybilności pamięci > płyta (moduły są na liście kompatybilności na stronie producenta). ? Później ( lub najpewniej jutro) wstawię ss tych timingów. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bonusso3 Opublikowano 24 Sierpnia 2023 Zgłoś Opublikowano 24 Sierpnia 2023 Nie wiem na co pozwala płyta ale tak, no tutaj nie ma jakiejś magii, te same kości są stosowane przez różnych producentów i różnica to ich ustawienie. Skoro płyta normalnie bootuje na JEDEC to znaczy że jakieś drugorzędne timingi są skopane. Opcje masz dwie, albo wymienić kości na inne albo się pobawić i ustawić pamięci żeby działały. No i dodatkowo profil EXPO nie jest wymagany, tzn może zadziałać ale nie musi, wpływa na to dużo czynników. Dobra, do brzegu. Zrób sobie screena z obu profili w ZenTimings, zobaczymy co tam siedzi. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gutektm Opublikowano 24 Sierpnia 2023 Zgłoś Opublikowano 24 Sierpnia 2023 Znalazłem chwilę czasu i zrobiłem ss timingów. Jest tylko jedna sprawa - teraz komputer uruchamia się normalnie, czyli kilka sekund..... Zestaw złożyłem dla syna i on na nim siedzi i oczywiście nie raczył mnie o tym poinformować. Za każdym razem jak coś zmieniałem uruchamiał się baaaardzo długo i to nie tylko zaraz po restarcie ale również w trakcie kolejnych uruchomień. Czyli co? Musiał się dotrzeć? Ja p... Athlony XP nie miały takich problemów 😂 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bonusso3 Opublikowano 24 Sierpnia 2023 Zgłoś Opublikowano 24 Sierpnia 2023 Wszystko wygląda ok. Platforma AM5 ma problem z długim wstawaniem, szczególnie jak zmieniasz coś fizycznie albo po cold starcie (po odłączonym zasilaniu). Możliwe że już teraz będzie ok, może w tym czasie Asrock wyda nowszy bios który poprawia ten błąd. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gutektm Opublikowano 3 Września 2023 Zgłoś Opublikowano 3 Września 2023 Popatrzcie na tego screen'a Jak wół jest napisane 🤦♂️ Załapałem dopiero wczoraj jak sprawdzałem czy nie ma nowej wersji bios. 🤪 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mr.T... Opublikowano 3 Września 2023 Zgłoś Opublikowano 3 Września 2023 30 minut temu, gutektm napisał: Popatrzcie na tego screen'a Jak wół jest napisane 🤦♂️ Załapałem dopiero wczoraj jak sprawdzałem czy nie ma nowej wersji bios. 🤪 a co tu patrzeć, już 23 sierpnia o tym pisałem 😇 pytanie czy po graniu nowego biosu jest poprawa ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gutektm Opublikowano 3 Września 2023 Zgłoś Opublikowano 3 Września 2023 1 godzinę temu, Mr.T... napisał(a): a co tu patrzeć, już 23 sierpnia o tym pisałem 😇 pytanie czy po graniu nowego biosu jest poprawa ? Ja też pisałem, że ta wersja jest wgrana. I właśnie ona tak działa - żółty tekst opisuje wprowadzone zmiany (dłuższe uruchomienie po wybraniu profilu EXPO sygnalizowane diodą DRAM) a nie wyeliminowanie tej przypadłości. Nie ogarniam dzisiejszego rynku podzespołów, to jakieś kpiny. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mr.T... Opublikowano 4 Września 2023 Zgłoś Opublikowano 4 Września 2023 5 godzin temu, gutektm napisał: Nie ogarniam dzisiejszego rynku podzespołów, to jakieś kpiny. nie wim jak to jest w firmach typu Intel, AMD, Nvidia itd. i podmiotów wykorzystujących ich produkty, ale kilka wiosen temu Microsoft zrezygnował z działu gdzie pracowało 150 osób zajmujących miedzy innymi sprawdzaniem aktualizacji dla systemu Win przed wprowadzeniem do obiegu , efekt ?, ile to razy na początku win10 zaliczyło wtopę po wprowadzeniu aktualizacji ... , bo jakiś pan za biurka wyszedł z założenia ze SI będzie temat ogarniać. "kijem Wisły nie zawrócisz" , obecnie testerem sprzętu, oprogramowania, czy to programów, systemów czy gier, jest użytkownik końcowy, tylko irytujący jest fakt ze większość naganiaczy sprzedaży, zwanych youtuberami, jak robią tzw. recenzje sprzętu zaraz po premierze to jeśli są powiedzmy, nieprawidłowości w działaniu, to takie problemy są przemilczane... a dopiero jak zrobi się gu...wno burza w interwentach to czasami ktoś się do tego odniesie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gutektm Opublikowano 4 Września 2023 Zgłoś Opublikowano 4 Września 2023 13 godzin temu, Mr.T... napisał(a): nie wim jak to jest w firmach typu Intel, AMD, Nvidia itd. i podmiotów wykorzystujących ich produkty, ale kilka wiosen temu Microsoft zrezygnował z działu gdzie pracowało 150 osób zajmujących miedzy innymi sprawdzaniem aktualizacji dla systemu Win przed wprowadzeniem do obiegu , efekt ?, ile to razy na początku win10 zaliczyło wtopę po wprowadzeniu aktualizacji ... , bo jakiś pan za biurka wyszedł z założenia ze SI będzie temat ogarniać. To wiele wyjaśnia. Cytat "kijem Wisły nie zawrócisz" , obecnie testerem sprzętu, oprogramowania, czy to programów, systemów czy gier, jest użytkownik końcowy, Już napisałem co o tym sądzę - jawne kpiny. Ja jednak za stary chyba na to jestem. Cytat tylko irytujący jest fakt ze większość naganiaczy sprzedaży, zwanych youtuberami, jak robią tzw. recenzje sprzętu zaraz po premierze to jeśli są powiedzmy, nieprawidłowości w działaniu, to takie problemy są przemilczane... a dopiero jak zrobi się gu...wno burza w interwentach to czasami ktoś się do tego odniesie. Zgadzam się z Tobą w 100%, Dokładnie takie odniosłem wrażenie szukając wiadomości przed złożeniem zestawu i kupnem monitora. Materiały w sieci to w większości bełkot marketingowy i "teksty sponsorowane". Jak popatrzyłem na polecane zestawy czy testy sprzętu to od razu mi się "czerwona żarówa" zapaliła. Gdyby nie krótki czas w jakim musiałem dokonać zakupu to pewnie uniknąłbym kilku błędów ufając własnej intuicji i samodzielnie analizując parametry i specyfikacje zamiast sugerować się pozytywnymi opiniami innych. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Harth Opublikowano 15 Grudnia 2024 Zgłoś Opublikowano 15 Grudnia 2024 (edytowane) Cześć, Czy mogę Was prosić o pomoc z poniższym problemem? Nie uruchamia się poniższy zestaw: ASRock B650M PRO RS AM5 Patriot Viper Venom DDR5 32GB AMD Ryzen 5 7500F AM5 OEM ASUS Radeon RX 6600 Dual 8GB GDDR6. Po włączeniu komputer nie włącza się. Kręcą się wiatraki (z wyjątkiem tych na karcie graficznej) i świecą się dwie diody Post Status Checker od CPU oraz memory. Kroki które już wykonałem: - aktualizacja BIOS-a ze strony producenta do wersji 3.12.AS02[Beta]. Zielona lampka aktualizacji przestała się świecić, więc zakładam, że poszło dobrze. - wyjąłem baterię z płyty głównej na ponad 10 minut - przekładałem pamięci do różnych slotów + wyjmowałem jedną z nich - wyciągnąłem obie pamięci - wyciągnąłem kartę graficzną - podociskałem kable zasilające na płycie głównej (montowałem komputer krok po kroku zgodnie z m.in. tym filmikiem Bardziej szczegółowy opis wykonanych kroków tutaj. Ciągle ten sam efekt- nadal świecą się obie diody (nie mrugają). Załączam zdjęcia socketu procesora. Wygląda to ok? w sensie czy nie jest uszkodzony. Nie znam się na tym, więc byłbym wdzięczny za podpowiedź, bo to pewnie wyeliminowałoby problem zastanawiania się, czy nie chodzi o uszkodzenie mechaniczne. Spoiler Edytowane 15 Grudnia 2024 przez Harth Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mr.T... Opublikowano 15 Grudnia 2024 Zgłoś Opublikowano 15 Grudnia 2024 Witam nie ładnie , widzę jest kilka wątków ze pamięci Viper słabo dogadują sie z płytami głównymi co do fotki to widać tam jakiś paproch lub odrobina pasty w sokecie wykonał bym ponownie upgrade biosu , i doczekał nawet z 5-10 minut., płyta sama powinna kilka razy uruchomić ponownie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Harth Opublikowano 15 Grudnia 2024 Zgłoś Opublikowano 15 Grudnia 2024 (edytowane) 2 minuty temu, Mr.T... napisał(a): Witam nie ładnie , widzę jest kilka wątków ze pamięci Viper słabo dogadują sie z płytami głównymi co do fotki to widać tam jakiś paproch lub odrobina pasty w sokecie wykonał bym ponownie upgrade biosu , i doczekał nawet z 5-10 minut., płyta sama powinna kilka razy uruchomić ponownie. Aktualizowałem BIOS do wersji 2.1 a później 3.1 i nadal nic. Ciągle diody świecą się na czerwono (bez mrugania). Nic się nie restartuje. Edytowane 15 Grudnia 2024 przez Harth Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mr.T... Opublikowano 15 Grudnia 2024 Zgłoś Opublikowano 15 Grudnia 2024 elo może nie bierzesz tego pod uwagę ale może coś jest nie sprawne ?, oraz ze pomoc zdalna ma tez swoje ograniczenia, trzeba by na początek na tym zestawie zamienić podmienić pamięć ram na inna , nie masz ?, no to trzeba poszperać na Internetach gdzie w pobliżu Ciebie jest sklep komputerowy który prowadzi również serwis , i niestety za diagnostykę dać im zarobić , chyba ze masz inny pomysł ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Harth Opublikowano 15 Grudnia 2024 Zgłoś Opublikowano 15 Grudnia 2024 (edytowane) 15 minut temu, Mr.T... napisał(a): elo może nie bierzesz tego pod uwagę ale może coś jest nie sprawne ?, oraz ze pomoc zdalna ma tez swoje ograniczenia, trzeba by na początek na tym zestawie zamienić podmienić pamięć ram na inna , nie masz ?, no to trzeba poszperać na Internetach gdzie w pobliżu Ciebie jest sklep komputerowy który prowadzi również serwis , i niestety za diagnostykę dać im zarobić , chyba ze masz inny pomysł ? Właśnie nie wiem co jest grane. Zrobiłem więcej zdjęć socketu. Chyba 3 piny są jakieś wygięte... Link do zdjęć Co się robi w takiej sytuacji? Płyta do wywalenia? Edytowane 15 Grudnia 2024 przez Harth Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mr.T... Opublikowano 15 Grudnia 2024 Zgłoś Opublikowano 15 Grudnia 2024 20 minut temu, Harth napisał(a): Co się robi w takiej sytuacji? Płyta do wywalenia? na załączonych zdjęciach co najmniej trzy piny powyginane, jak masz pincetę i zdolności modelarskie to możesz spróbować powalczyć, są firmy które wymieniają socket na nowy i przeprowadzają testy i dają gwarancje ja bym powiedział rękojmię na 12 miesięcy od wykonanej usługi. na szybko znalezione , jak poszperasz to pewnie znajdziesz inne oferty. https://sprzedajemy.pl/naprawa-wymiana-gniazda-procesora-amd-socket-am5-krakow-4-0010c9-nr68570620 https://www.olx.pl/d/oferta/naprawa-wymiana-socketu-gniazda-cpu-lga1700-lga1200-lga1151-am4-am5-CID99-IDW5QKu.html trzeba sie indywidualnie dogadywać odnośnie wyceny takiej usługi czy wymieniać tylko uszkodzone piny czy bez pitolenia od razu cały nowy socket , ja gdybym był w takiej sytuacji to raczej cały nowy socket , ale jest kwestia ceny bo co by sie nie okazało ze dokładając 30% mogę zakupić nowa płytę główna . powiem tak, nauka przez portfel najbardziej boli, nie chciałeś dać komuś zarobić aby PC poskładał i uruchomił, no to teraz trzeba wygospodarować dodatkowe środki ... ale patrząc na ilość wątków z uszkodzonymi pniami w soketach pod AM5 , to nie wiem z czego je robią, z twarogu ? ludzie powinni zrobić guw...no burzę na Internetach , bo jakoś nie zauważyłem aby temat sie namnażał pod Intelem Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Harth Opublikowano 15 Grudnia 2024 Zgłoś Opublikowano 15 Grudnia 2024 (edytowane) 27 minut temu, Mr.T... napisał(a): na załączonych zdjęciach co najmniej trzy piny powyginane, jak masz pincetę i zdolności modelarskie to możesz spróbować powalczyć, są firmy które wymieniają socket na nowy i przeprowadzają testy i dają gwarancje ja bym powiedział rękojmię na 12 miesięcy od wykonanej usługi. na szybko znalezione , jak poszperasz to pewnie znajdziesz inne oferty. https://sprzedajemy.pl/naprawa-wymiana-gniazda-procesora-amd-socket-am5-krakow-4-0010c9-nr68570620 https://www.olx.pl/d/oferta/naprawa-wymiana-socketu-gniazda-cpu-lga1700-lga1200-lga1151-am4-am5-CID99-IDW5QKu.html trzeba sie indywidualnie dogadywać odnośnie wyceny takiej usługi czy wymieniać tylko uszkodzone piny czy bez pitolenia od razu cały nowy socket , ja gdybym był w takiej sytuacji to raczej cały nowy socket , ale jest kwestia ceny bo co by sie nie okazało ze dokładając 30% mogę zakupić nowa płytę główna . powiem tak, nauka przez portfel najbardziej boli, nie chciałeś dać komuś zarobić aby PC poskładał i uruchomił, no to teraz trzeba wygospodarować dodatkowe środki ... ale patrząc na ilość wątków z uszkodzonymi pniami w soketach pod AM5 , to nie wiem z czego je robią, z twarogu ? ludzie powinni zrobić guw...no burzę na Internetach , bo jakoś nie zauważyłem aby temat sie namnażał pod Intelem Ok. Więc zdaje się zostaje opcja wyginania pinów samemu. Jak nie dam rady, to chyba zamówię nową płytę z gwarancją na uszkodzenia... (link) Ma to sens czy spróbować z gwarancją? A może można zamówić płytę w np. ProLine wysłać im kompa, żeby na nowej zamontowali podzespoły? Edytowane 15 Grudnia 2024 przez Harth Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mr.T... Opublikowano 15 Grudnia 2024 Zgłoś Opublikowano 15 Grudnia 2024 6 minut temu, Harth napisał(a): to chyba zamówię nową płytę z gwarancją na uszkodzenia to pierwej sie dobrze wczytaj w warunki rozszerzonej czy dodatkowej gwarancji , bo nie wiem czy uwzględnia ona uszkodzenia mechaniczne i w tym piny, myślę ze uwzględniając AM5 to sporo osób samodzielnie składając PC by ja wykupywało xD a jeśli przy tym projekcie polegniesz i wywiesisz biała flagę , to kupując nowa płytę główna, wykup usługę aktualizacji biosu do najnowszego dostępnego, (bety raczej nie instalują chyba ze na życzenie ) oraz sie zdarza ze ktoś w owocowym sklepie wykupi usługę aktualizacji biosu a tu dostaje płytę główna z biosem bez aktualizacji... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mr.T... Opublikowano 15 Grudnia 2024 Zgłoś Opublikowano 15 Grudnia 2024 1 godzinę temu, Harth napisał(a): A może można zamówić płytę w np. ProLine wysłać im kompa, żeby na nowej zamontowali podzespoły? jak edytujesz wpis a nie dodajesz jako nowy, to system nie wysyła powiadomień. może być z tym problem, ale musiał byś do nich napisać i temat przedstawić, jak sie podejmą to ok , jak nie, to trzeba szukać sklepu/serwisu lokalnego. np. zapoznaj sie z materiałem , nie do końca sie z nim zgadzam, ale większość słusznie prawi, pozwoliłem sobie tez tam zamieścić komentarz . https://www.youtube.com/watch?v=Lqxlb0JRfec&t=1s Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Harth Opublikowano 16 Grudnia 2024 Zgłoś Opublikowano 16 Grudnia 2024 Działa! Wygiąłem jedn pin tak, żeby nie stykał z sąsiadującym i wszytko się uruchomiło :). Obecnie próbuję przenieść Windowsa na nowy dysk 😉 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...