tomi127 Opublikowano 20 godzin temu Zgłoś Opublikowano 20 godzin temu Cześć, po dekadzie przyszedł czas na nowy piecyk. Jestem już zdecydowany na CPU od AMD, z grafiką czekam na premiery RTX 5000 i RX 8000. Przez ostatnie lata zdążyłem wypaść z obiegu, aktualnie próbuję nadrobić i nurtują mnie dwie kwestie: Dobór płyty głównej i dobór pamięci RAM do procesora. Co do płyty głównej zastanawiam się czym różnią się chipsety A, B i X? Moim celem nie jest overclocking, jak już to undervolting. I nie jestem pewien czy warto dokładać do B lub X, różnice kwotowe są zauważalne pomiędzy nimi i szkoda dopłacać za ewentualne funkcje do overclockingu, z których nigdy nie skorzystam. Druga kwestia to jak dobrać sekcje zasilania? Celuję w 9 9950X i nie jestem pewien czy tu jakieś wyraźne różnicę będą pomiędzy płytami i jak porównywać sekcje zasilania pomiędzy płytami. Kolejna kwestia która mnie nurtuje do dobór pamięci ram. W specyfikacji procesora jest napisane: 2x1R DDR5-5600 2x2R DDR5-5600 4x1R DDR5-3600 4x2R DDR5-3600 Czy to oznacza, że lepiej wrzucić 2x32GB zamiast 4x16GB? Ramy które wstępnie wybrałem to Goodramy 6400MHz z XMP Expo, więc w teorii tak czy siak powinny się same podkręcić. Dziękuje za pomoc już na wstępie i witam na forum :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Caleb Opublikowano 17 godzin temu Zgłoś Opublikowano 17 godzin temu Jak AMD to bierzesz 2x 16 GB DDR5-6000 CL30 albo 6400 CL32 od GooDRAM / Kingston / Lexar jak 90% użytkowników. Tak, będzie działać, a 6000 CL30 to nawet na 100% pewniak. CO do płyty, to nawet Ryzen 9 9950X jest bardzo efektywny energetycznie i wystarczy mu zupełnie zwyczajna płyta np. MSI X670E GAMING PLUS WIFI. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...