gwiazdoorek Opublikowano 15 Grudnia Zgłoś Opublikowano 15 Grudnia Potrzebuje zmienić wentylator na Spartan Pro HE924, obecnie korzystam z wentylatora AAB Super Silent Fan 9 PWM. Na początku po zmianie to on był może i super silent w stosunku do tego który był od SilentiumPC, ale teraz niestety już nie jest. Macie jakieś sprawdzone modele, które generują stosunkowo niewiele hałasu i nie kosztują zbyt wiele? Wiem że to 92mm i cudów nie mogę oczekiwać ale może jednak coś się znajdzie... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Caleb Opublikowano 16 Grudnia Zgłoś Opublikowano 16 Grudnia Za 25 zł możesz dostać Arctic F9 Silent (ACFAN00211A) 1000 RPM, który jest i dość wydajny i cichy. 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kyle Opublikowano Wtorek o 07:05 Zgłoś Opublikowano Wtorek o 07:05 Jak ma być od tego producenta, to bym wolał Arctic F9 PWM PST CO - można bez problemu spowolnić go do 1000 RPM, a przynajmniej jest jakiś zapas wydajności w razie nietypowych okoliczności (np. duże obciążenie i upały). PWM umożliwi szeroki zakres regulacji RPM/przepływu (krzywe dla wentylatorów ustawia się w BIOS/UEFI). No chyba, że to jakiś przedpotopowy komputer bez regulacji RPM wentylatorów, to wówczas trzeba celować w coś co na max RPM nie będzie z jednej strony zbyt głośne, ale z drugiej strony jakoś schłodzi. 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gwiazdoorek Opublikowano Wtorek o 08:35 Zgłoś Opublikowano Wtorek o 08:35 @Kyle Masz na myśli model ACFAN00214A ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kyle Opublikowano Wtorek o 09:09 Zgłoś Opublikowano Wtorek o 09:09 (edytowane) No jeśli miałby być Arctic, ten co mają w aktualnej ofercie PWM (a tylko jeden mają): https://www.arctic.de/en/F9-PWM-PST-CO/ACFAN00215A rozmiar 92mm z max 1800 RPM (minimalny RPM to 150) więc dobierzesz wydajność do hałasu z poziomu współczesnej płyty głównej. Inna sprawa, że sam bym dla siebie kupił jakiegoś Be Quiet PureWings 2 92mm PWM, gdybym chciał wymienić na tym chłodzeniu CPU sam wentylator - przez cały czas zakładam, że masz jakąś płytę, z porządną regulacją RPM (gdzie można sobie ustawić krzywe obrotów wzgl. temp. w UEFI wg. potrzeb). https://www.bequiet.com/pl/casefans/618 -swoją droga coś drogi. W podobnej cenie to zdaje się 120mm widziałem - jednak 92mm w dzisiejszych czasach jest bez sensu 😉 Ogólnie kup coś co nie drga, co nie generuje jakiegoś hałasu łożyska, a stosunek wydajność/hałas wywołany przepływem powietrza, już się ustawia w UEFI. Edytowane Wtorek o 09:24 przez Kyle 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gwiazdoorek Opublikowano Wtorek o 10:32 Zgłoś Opublikowano Wtorek o 10:32 @Kyle Dzięki za doradzenie. Płyta nie najnowsza ale z tego co pamiętam regulacje w biosie są - ASRock Z97 Pro4. Zastanawiam się jeszcze bo mam jakiegoś starego Pentagrama i wydaje mi się że wszedłby na mocowanie które posiadam, wtedy może zrobiłbym polerke podstawki i na niego włożę 120MM. A jak się nie uda to zostane z tym co mam i kupię polecany wentylator. Nic droższego chyba nie ma sensu, gdyby to było 120mm to może bym się skusił na coś półkę wyżej ale w tym rozmiarze to raczej szkoda kasy. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...