drabek Opublikowano 16 Grudnia Zgłoś Opublikowano 16 Grudnia Witam , posiadam światłowód 1 GB/s z routerem AX23 od TP-Link . Korzystam z tego routera po WiFi i kablu do różnych urządzeń (tv dekoder przez internet , streamer, PC, konsola). Do tego żona używa WiFi oraz teściowie piętro niżej do telefonów i tv dekoder przez internet. Moje pytanie brzmi - czy wymiana routera na lepszy z większą pamięcią RAM i procesorem lepiej sobie poradzi przy obciążeniu jak każdy coś robi w tym samym czasie ? bo czasem na raz jak korzystamy wszyscy to skacze Ping i wszystko jakby spowalnia tak jakby nie dawał sobie router rady. Czy nic na to już się nie poradzi przy większym obciążeniu ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wildpig Opublikowano Wtorek o 18:40 Zgłoś Opublikowano Wtorek o 18:40 Hej, masz router za 2 stowy, ktory dziala jak router za 2 stowy. 😉 Tplink sie nigdzie nie chwali wydajnoscia routowania, bez rycia internetu nawet nie wiesz co za procesor w nim siedzi oprocz tego ze qualcomm. Zamow sobie na probe AX3 od powazniejszej firmy i masz 2 tygodnie na sprawdzenie czy jest poprawa (na 99% bedzie) - bedzie sie dziac to samo to problemem jest dostawca i go odeslesz. Tu masz wydajnosc: https://mikrotik.com/product/hap_ax3#fndtn-testresults Z drozszych nic nie polece bo szkoda pieniedzy na asusy itp. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
drabek Opublikowano Środa o 09:37 Zgłoś Opublikowano Środa o 09:37 Tak tak 😄 nie oczekuję nie wiadomo czego od mojego routera, lepszy i tak on niż ten zestawowy co był Huawei... 😄 tylko właśnie chciałem dopytać czy to wina routera czy może internetu, też daje to do myślenia jak nikt nic nie używa to działa stabilniej. 😄 no nic będę się musiał z routerem lepszym pobawić w takim razie. Internet jest myślę bardzo dobry jak na światłowód, niedawno był prowadzony tu przed domem także jest nówka. Mam OTG Nokia od światłowodu i od tego OTG kabel ethernet 15 m cat.8 do tego właśnie AX23 poprowadzony 🙂 Internet jak pisałem światłowód (Cyfrowy Polsat) 1 gb/s , w speedteście po kablu leci po prawie full, 980 mb/s. 🙂 a jakieś inne propozycję do 400 zł router? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
drabek Opublikowano Środa o 09:55 Zgłoś Opublikowano Środa o 09:55 Chyba że lepiej będzie dokupić kolejny router i zrobić Access Point pod teściów? żeby z niego korzystali ? czy lepiej jeden porządny router? nawet tak byłoby wygodniej bo ciężko z kablami przeciągać 😄 po kablu nawet pod obciążeniem idzie dobrze ten AX23 ale gorzej już z wifi jak się więcej dzieje 😄 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ImAho Opublikowano Środa o 14:42 Zgłoś Opublikowano Środa o 14:42 No niestety Ciebie zmartwię najlepiej kabel i nowe urządzenie na piętrze . Przy tylu urządzeniach na raz nawet na 5Ghz wszystko zwolni tym bardziej że nie masz przydzielonego łącza dynamicznego bądź statycznego czyli na każde urządzenie po tyle i tyle ściągania i tyle uploadu co daje że wszystkie urządzenia wala na maxa nawet przy włączeniem qos . Czyli kabel na piętro tam urządzenie WiFi zdecyduj czy chcesz żeby przełączało automatycznie na lepszą moc sygnału czy zrobisz inną sieć (wtedy inny kanał) polecam tą samą sieć i dajesz ;) pozdrawiamWysłane z iPhone za pomocą Tapatalk Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
drabek Opublikowano Środa o 15:38 Zgłoś Opublikowano Środa o 15:38 (edytowane) Wcześniej zrobiłem tak, że był ten router od dostawcy na półpiętrze (do niego byli podpięci teściowie) , a ja na górę kupiłem AX23 i zrobiłem z niego AP. Niby wszystko działało itp. ale jakiś taki był nie wiem, niedosyt 😄 miałem wrażenie, że nie działa to jak światłowód, niby było ok ale coś jakoś nie wiem. 😄 wypiąłem router dostawcy, dostałem dane do PPPoE, podpiąłem 15 metrów ethernet i podłączyłem na górę jeden ten AX23 i on służy za główny router. Jak jestem sam w domu to mam wrażenie, że działa po prostu lepiej i stąd moje pytanie czy to router zamula jak jest kilka urządzeń podłączonych i kupić jeden porządny, czy jednak faktycznie zostać przy początkowej wersji i mieć jeden główny router na półpiętrze (dla teściów) i podpiąć się do niego tym 15 m ethernet i na górę AX23 i używać go na górze. 🙂 Czy to ma jakiś wpływ na wydajność? taki AP który przechodzi sygnał przez 2 routery? tamten od dostawcy to jest jakiś Huawei za chyba 80 zł cały biały bez żadnych antenek itp. Edytowane Środa o 15:39 przez drabek Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ImAho Opublikowano Środa o 16:33 Zgłoś Opublikowano Środa o 16:33 Jak pisałem będzie lepiej pod względem tego że wifi będzie miało lepsze pokrycie i rozdzieli urządzenia na dwa routery co spowoduje odsapnięcie protokołu WiFi , niestety nie zmieni to rozdzielenia ściągania lub wysyłu danego urządzenia przez internet chyba że kupisz router za niebotyczną sumę z taką możliwością bądź postawisz prawdziwy serwer i wtedy na każde urządzenie serwer będzie przydzielał max prędkość ściągania i wysylu ( możliwość statyczną jak i dynamiczną która jest lepsza) pozdrawiamWysłane z iPhone za pomocą Tapatalk Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
VonV3in Opublikowano Środa o 17:51 Zgłoś Opublikowano Środa o 17:51 (edytowane) @drabek od jakiego providera masz internet? Wlasnie szukam jakiegos który pozwala podpiąć swój router, bo jak wpisalem polsat internet to mnie przekierowalo na stronę plusa, a baba na czacie tez mnie odprawila na infolinie bo chat jest tylko dla internetu mobilnego Edytowane Środa o 18:28 przez VonV3in Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ImAho Opublikowano Środa o 18:00 Zgłoś Opublikowano Środa o 18:00 Proszę tu masz routery TP-LINKA i opis jak co zrobić https://www.tp-link.com/pl/support/faq/557/Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
drabek Opublikowano Środa o 19:06 Zgłoś Opublikowano Środa o 19:06 (edytowane) Dziękuję Wam za odpowiedzi 🙂 póki co zostanie chyba tak jak jest, bo oni rzadko korzystają z internetu także tak czy siak będę to miał na uwadze 😄 Godzinę temu, VonV3in napisał(a): @drabek od jakiego providera masz internet? Wlasnie szukam jakiegos który pozwala podpiąć swój router, bo jak wpisalem polsat internet to mnie przekierowalo na stronę plusa, a baba na czacie tez mnie odprawila na infolinie bo chat jest tylko dla internetu mobilnego Internet mam światłowodowy z plusa (mój błąd - cyfrowy polsat to TV) 🙂 dzwoniłem na infolinie i spytałem czy mogę mieć swój router, wymienić ten ich który dają. Jeden konsultant powiedział że nie ma problemu, drugi znowu po czasie jak dzwoniłem mówił że nie można... poprosiłem z obsługą techniczną, a tam w końcu ogarnięci ludzie powiedzieli, że nie ma żadnego problemu, pokierowali wszystko, po weryfikacji użytkownika przesłali dane do PPPoE, router zrestartowałem, wpisałem dane PPPoE i śmiga 🙂 Edytowane Środa o 19:12 przez drabek 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ImAho Opublikowano Środa o 22:04 Zgłoś Opublikowano Środa o 22:04 ;) Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...